Общинските болници изпадат във финансов колапс заради COVID-19

Капацитетът е запълнен под 50 %, ще имат малко плащания
40
Общинските болници изпадат във финансов колапс заради COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общинските болници предупреждават, че изпадат в тежко финансово състояние, заради намаляване на пациентите, които постъпват в тях със заболявания извън COVID-19.

Още по темата
Това поставя под риск лечебните заведения, включително и изплащането на заплатите, предупреди д-р Иван Иванов, управител на втората по големина в страната общинска болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица пред БНР.

Според болничния управител д-р Иван Иванов се очертава нова криза, защото рязко ще намалеят плащанията от Здравната каса за брой преминали пациенти, което ще създаде проблеми с разплащането към доставчиците за медикаменти и за възнагражденията на медиците.

„Капацитетът е запълнен под 50 %, което ще се отрази на приходите в края на месец. Следващия месец, ако продължат така нещата, ще бъде още по-ниска заработката и се надяваме на някакви решения от НЗОК и Министерството“, каза той.

Националното сдружение на общините също заяви готовност да постави проблема пред здравното министерство.
Болницата в Горна Оряховица също обяви дарителска кампания за респиратори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами намалете разходите например болницата в Горна оряховица да се пере в Горна Оряховица! Къде им изчезнаха пералните построени от татово време, че разнасят пране из цяла България? Някой доктори ще трябва да поработят и да немогат да изкарат пари за апартамент този месец! Сори криза е! Правителството трябва да премахне тази система на печалбарство от болниците и сега е момента!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В общинските болници е хаос, докато в частните болници те чакат на вратата с дистанционен термометър, влиза се по един без придружител и след кратка анкета. Ако държавата им поеме разходите и приходите за тези месеци, резултатът ще бъде един - хаос навсякъде.Както се казва, държавата се вмирисва от министър-председателя.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусната коронография ще да е по-евтина и бърза...
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дарителска кампания за респиратори ? как бе ..
28
2
 
4
 
! Отговори
запознат преди 4 години
До АниКофти е, като отлагаш плановите за сметка на спешните. Едни големи пари- за екип, за под масата и т.н. не могат да се вземат. А спешните харчат, няма време за "кво прайм сега"
27
2
 
3
 
! Отговори
лесно е преди 4 години
Ами шефовете им няма да вземат по 60 000 лв. заплата и всичко ще си дойде на мястото. Но боли, като кранчето спира.
26
0
 
9
 
! Отговори
50хилкинамесец преди 4 години
а общинската болница в Пазарджик с оня хирург със здравите стендове в какво състояние е ?
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Батманда така е, смъртността е същата като миналата година да не е и по-ниска а от какво колабираха болниците - има 200 болни за цялата страна - значи по 3 болни в болница и те колабирали от тези трима болни???
24
2
 
7
 
! Отговори
Куйчо преди 4 години
До ЩАБА- Ако бяхте обявили военно положение, много неща, свързани със ситуацията, щяха да са по- лесно решими и щеше лекатството да стигне до всеки болен.../има такова, но вие харчите милиони за СЛЕДСТВИЕТ, А НЕ ЗА ПРИЧИНАТА!!!! Няма да стискате парите, даеайте за лекарство и за материали, защото това не е криза финансова, а въпрос на оцеляване!!! Военно положение е решението! ще има за всички!!!
23
2
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
Нищо не си разбрал. Те си казват, че не могат да работят, щото пациентите не ходят от страх...
22
5
 
7
 
! Отговори
Праведен преди 4 години
И какво, изведнъж търгашите, понеже трябва да работят, си мислят, само и единствено за паричките си !!!!
21
2
 
8
 
! Отговори
Ниско стеблени.... преди 4 години
Не ругайте болниците ! Виновна е системата на здравеопазване .....
20
1
 
13
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Ей, много сте компетентни по всички въпроси. В здравеопазването има планови и спешни пациенти. Плановите пациенти са с по малък риск от другите, т.е. могат да чакат и да се плануват за след седмица и повече. В момента всичко планово е спряно операции, интервенции, и т.н... Нали се сещате, че всички планови случаи, които в момента не се работят, след месец ще бъдат спешни случаи, а тогава може да е фатално. Стоиш със запушена артерия,не ти се прави коронарография навреме,след месец си инфаркт.
19
4
 
18
 
! Отговори
НЯМА БОЛНИ преди 4 години
Толкова ли е лошо това, че няма болни?Не означава ли това, че години наред здравната каса е точена с ненужни диагноси, интервенции и манупулации върху пациентите?Каква е наистина смъртността след като хората на практика спряха да ползват медицинска помощ и да приемат излишно лечение? Сега ще се виду уродливата страна на системата, наречена ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!А?
18
2
 
2
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Изследвайте ги!!!! Ето това е единият от негативните резултати на политиката на неизследване, провеждана от мърлявото правителство! Изследвайте хората от болниците! Който е с отрицателна проба - вкъщи и под карантина. Който е в положителна проба, но с леки симптоми - вкъщи и изолация на него и цялото му семейство!
17
3
 
18
 
! Отговори
СМЪРТНОСТ? преди 4 години
СЛЕД COVID19 ЕПИДЕМИЯТА ИСКАМ ВСЕКИ ВЕСТНИК И ВСЕКИ САЙТ ДА ПУБЛИКУВА СТАТИСТИКА ЗА СМЪРТНОСТТА ПО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕНИЯТА СПРЯМО СЪЩИЯ ПЕРИОД ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 3 ГИДОНИ НАЗАД. ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ БЕЗ ЛЕКАСКА ПОМОЩ СМЪРТНОСТТА РЯЗНО НАМАЛЯВА?
16
6
 
21
 
! Отговори
БИЗНЕСА КУЦА преди 4 години
Ауу, Covid прецака бизнеса, наречен КЛИНИЧНА ПЪТЕКА. Това е добра новина за народа, лоша за лекарите, понеже няма да има от 2 то 4 хиляди допълнително в края на месеца. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ХОРАТА ДА ПРОУМЕЯТ, ЧЕ БОЛНИЦАТА НЕ Е ЛЕЧЕБНИЦА - ТЯ Е ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВО! ТАМ НЯМА ДА БЪДАТ ИЗЛЕКУВАНИ (С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ)!Познавам достатъчо пенсионери които "профилактично" си слизат 2-3 пъти годишно в болница - хем "ги лекуват", хем пестят от отопление в студения сезон.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Личните лекари и те ще колабират, ако минат изцяло на посещения по домовете.
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата да последва добрите практики и да национализира временно всички общински и частни болници, като поеме всичките им приходи и разходи за тези шест месеца.
13
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КАК 9Стига сте противопоставяли хората по образование, професия, етнос и какво ли не!Лекарите изобщо не са нископлатени.Нископлатени са мед. сестри и пр.Когато мед. сестри излязоха на протест заради ниски доходи, лекарите се обявиха против техните действия и подкрепиха ГЕРБ. Значи лекарите са доволни от заплащането си. Точка.