СЗО, ФАО и СТО: Риск от световен "недостиг на храна"

Има забавяния в търговските международни вериги за доставка на храни
2 апр 2020 12:14, Петя Славова
32
СЗО, ФАО и СТО: Риск от световен "недостиг на храна"
Снимка: БГНЕС

Ръководителите на три световни агенции СЗО, ФАО и СТО предупредиха за риска от световен “недостиг на храна”, ако властите не успеят да действат правилно в продължаващата коронавирусна криза, предаде АФП.

Много правителства по света подложиха населението си на блокиране, което доведе до сериозни забавяния в международните търговски вериги и веригите за доставка на храни. Паническото пазаруване на хората, влизащи в изолация, вече демонстрира нестабилността на веригите за доставки, тъй като рафтовете на супермаркетите се изпразват в много страни.

Още по темата

"Несигурността относно наличието на храни може да предизвика вълна от ограничения за износ, създавайки недостиг на глобалния пазар", се казва в съвместния текст, подписан от Ку Донгю, ръководител на Организацията на ООН за храни и земеделие (ФАО), Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО) и Роберто Азеведо, директор на Световната търговска организация (СТО).

"Поради блокирането заради COVID-19 трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че търговията протича възможно най-свободно, особено, за да се избегне недостигът на храна", се казва в изявлението им.

"Когато действат за защита на здравето и благополучието на своите граждани, страните трябва да гарантират, че всички мерки, свързани с търговията, не нарушават веригата на доставки на храни", добавиха те. В дългосрочен план има риск заповедите за изолация и ограничения за пътуване да причинят прекъсвания в селскостопанското производство поради липсата на работна ръка и невъзможността да се предлагат храни на пазарите.

"Подобни прекъсвания, включително възпрепятстване на движението на работниците в селското стопанство и хранителната промишленост и удължаване на забавянето при преминаването на границите за контейнерите с храни, водят до разваляне на нетрайни продукти и увеличаване на хранителните отпадъци", заявиха тримата лидери.

Те също така подчертаха необходимостта от защита на служителите, които се занимават с производство, преработка и дистрибуция на храни, както за собственото им здраве, така и за здравето на другите, както и за поддържане на веригите за доставка на храни." "Има времена като тези, когато повече, а не по-малко, международното сътрудничество е от съществено значение", казаха те./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Готин преди 4 години
Редовно чета коментарите под такива статии. Правя си изводи за психичното състояние на самовлюбените ,, писатели ,,. Оказва се, че са 100 процентови ,,българи,,.Спазват правилото за невинност и винаги друг им е виновен.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Реалистичният...Тука у нас гробаджиите се погрижаха да няме шанс -преди няколко месеца превантивно изтрепаха животинките на село - кокошки, прасета овце, кози ....
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно е сигурно: каквото има за крадене, ГЕРБ ще го дадат на Пеевски
27
2
 
6
 
! Отговори
Реалистичният... преди 4 години
Единственият реалистичен съват - фащайте мотиките на бабите си и това лято си направете консерви за нАзима. Ще има връщане към по-изолационистка стопанска дейност. При всички пандемии е оцелявал този който освен изолация е имал какво да яде.
26
1
 
2
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Повече население на Земята,повече пътища,жилища,строежи и *** мръсен въздух и унищожена Природа...То и сега има недостиг на много места на храна,а чистата питейна вода била само 2%....И само в Африка населението расте за година на около 60 милиона...
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украинците да продадат чернозема си,туй е невъзможно като по вероятно да продадат милиард червии зарад протеина или за стръв за риболов срещу милиард от световната валута,ако някой се изкаже от високо,че им дава милиард като за смяна,ако разберат,но те прекрасно знаят колко е в световна валута бурканче 250 гр. нешаващи червии за стръв при това трудно намушквани на кукичка поединично сякаш се пукат.
24
1
 
8
 
! Отговори
Фекални новини преди 4 години
С тая журналистика скоро ще ни подгони яка инфлация ми се струва...Само да не обвините пак руснаците за разпространяване на новините ви?
23
0
 
7
 
! Отговори
Решението преди 4 години
Обяснете на хората че това дето правят правителствата е популистко и няма отърване от заразата - и всичко ще се нормализира.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЦИНИККат ти метнат един лобут мутрите,коги са гладни и озверели,ше видиш овце,кога пръдне гущера!
21
0
 
1
 
! Отговори
Даскала преди 4 години
До анализаторНа колко продават декара в Украйна??
20
3
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
!974г.-РИМСКИЯТ КЛУБ-ГРАНИЦИТЕ НА РАСТЕЖА-ОБОСНОВКА ЗА ЗЛАТНИЯТ МИЛИЯРД!2020г.ГЕНЕРАЛ ЩАБНО УЧЕНИЕ НА СВЕТОВНАТА ОЛИГАРХИЯ ЗА БЛОКИРАНА НА СВЕТА,РУХВАНЕ НА ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ,УПРАВЛЯЕМ ГЛАД!ФРС-НАПЕЧАТА 3 ТРИЛИОНА НЕФЕЛНИ ДОЛАРА ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА ЦЕЛИ ПРОИЗВОДСТВА,РЕГИОНИ И ДЪРЖАВИ!СТРАВКА КИЕВСКИТЕ СБЪРКАНЯЦИ ЩЕ ПРОДАВАТ МИЛИОНИ ДЕКАРИ ПЛОДОРОДЕН ЧЕРНОЗЕМ!НА ОПАШКАТА САЩ И КИТАЙ!МИСЛИТЕ ЛИ САЙТОВИ ЛИСКАЧИ,А..ЧЕСТИТО!
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко да мобилизира маалите.Щом не щат да спазват карантина и да си седят у дома, тогава по примера на Орбан да ги водят сутрин рано пеша на полето. Да садят чушки, *** и кукуруз, после пак пешком обратно вкъщи. Така ще заспиват още в 20.00 ч.В онези унгарски градове, в които въведоха такива порядки, престъпността е спаднала с над 80%.Хем на индийците ще им върви стаж за трудова пенсия и ще си имат осигуровки.
18
0
 
7
 
! Отговори
Дупеетат преди 4 години
До АнонименНе бой се има военни ........ ти за послушниците на Шкембе войвода ли ми говориш ? Хахахха. Или за няколкото останали изкуфяли *** от бай Тошово време ? А може би за столетниците от Генералния Щаб ?НЯМА военни , способни да организират преврат . Такива дето говорят и дигат пушек по форумите - да, колкото искаш. Ютуб смелчаци... Фейсбук въстанници ... хахах
17
0
 
10
 
! Отговори
Споко преди 4 години
БАН ще заложи в плановете си намирането на решение.Ще се напишат дисертации, ще се вземат научни степени и накрая ще се пръкне концепция, чийто резултат ще почувстваме след 20 години. За целта е нужно да им увеличат финансирането с още 20%, да им дадат солидна част от милионите от Фонд "Научни изследвания" и да създадат още 5 ВУЗ-а, където на хонорар да четат лекции по проблема.От БАН ни обясниха, че в науката било така. Е, по-точно е да се каже, че това са правилата в днешната нашенска нАука.
16
2
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Ко не от зараза ся и от глад ша мрем!!!Мен ич не ми пука от съм дживотновъд! Едине за мен сявга жа има.Колам еднъ офца половината мясо за мене ,половината *** прудавам!Вий гражданята му мислете дето сте на купило!Лош стана дживотът брей,кой да помисли ,че такоа нящо ша му дойде до главътъ!
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13А бе пич, тазгодишната реколта още не се е родила, бе!Проблеми има в търговията, в темповете на доставките. Храната е по складовете, но трябва да се транспортира до търговските обекти.
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лукановата зима ще ни се види цвете...
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
недостига е страшен, короната уби всичката реколта и сега какво ще правим?
12
4
 
9
 
! Отговори
Маргинал преди 4 години
Не са отнася за България правителството гарантира храната поне така казаха
11
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е такива журналисти и такива статии Прокуратурата трябва да разследва и журналистите писали ги веднага трябва да влязат в затвора!