Ген. Мутафчийски: Починалите от коронавирус са можели да живеят с години

Детските градини затворени поне още седмица, обясни той
14 май 2020 09:25, Петя Славова
493
Ген. Мутафчийски: Починалите от коронавирус са можели да живеят с години
Снимка: БГНЕС

Въпреки че извънредното положение свърши, Националният щаб продължава своята работа и разглежда по-нататъшните приоритети, които са обсъдени с премиера. Това обясни ген. Мутафчийски по време на сутрешния брифинг.

"Бяха дадени конкретни задачи от страна на премиера за изясняване на по-нататъшните мерки и правила за живот в условията на ковид епидемия, както и важни въпроси от страна на детски градини, ясли и по-нататъшно разхлабване на мерките", обясни той.

По отношение на детските градини, които в Дания са отворени, се забелязва, че няма колебание в заболеваемостта, но в Германия се отчита, че рисковете остават. Затова и нашата страна на този етап няма да отваря градините поне още седмица.

Още по темата

В страната ни продължава клъстърното разпространяване на болестта. Затова и щабът изследва контактните лица към установени клъстъри и колкото повече се отдалечава от ядрото, толкова вижда, че има по-малко заразени. Според Мутафчийски, това е добре, защото там се съсредоточават всички противоепидемични мерки за ограничаване на заразата. "Ако продължим по този начин, това дава шансове и за по-нормален начин на живот в бъдеще.", отбеляза генералът.

Били са изследвани и 200 души медицински персонал  в една болница, а резултатът показал, че няма нито един заразен. Така че броят на пробите не е еднакъв с броя на заболелите.

Доц. Кунчев коментира анкетите за пристигащите от чужбина, в които няма графа за отбелязване на  определена заболяваемост. "Няма такова изискване в законодателството да си на някакво ниво запознат или обучен, за да носиш отговорност. Човек подписва какво трябва да знае и да се осъществи карантината."

Според Мутафчийски, законодателството ни не изисква някой, ако е болен да го съобщава. Това се случвало често и в лекарската практика. "Живеем във време, когато обществото е много чувствително към съобщаване на лични данни, а здравните данни са особено чувствителни лични данни. Затова внимателно подхождаме към това", коментира той.

На този етап чуждестранните туристи, пристигащи у нас трябва да са под 14-дневна карантина, но се очаква да се направят реципрочни мерки за всяка от страните, които са близки за онези държави със сходна заболеваемост и сходни противоепидемични мерки.

PCR теста не заменя карантината,  според ген. Мутафчийски, защото има редица случаи на хора, които са влезли от чужбина, били са в 14 -дневна карантина и към 10-ия ден се оказват болни, а са тествани и заболяването се доказва едва в по-късен етап. Приоритетен остава автомобилният туризъм, тъй като все още не са ясни мерките в самолетите.

Ген. Мутафчиев изрази искрени съболезнования към близките на всички починали в резултат на коронавируса. По думите му, има множество пациенти, които имат придружаващи заболявания.  Само тези със сърдечно-съдови заболявания у нас са над 800 000. Самият той призна, че е хипертоник от 12 години.

"Никой не знае съдбата си и може да ми се случи нещо и без коронавирус, но винаги медицината се е борила за живота на всеки един пациент независимо с какви придружаващи заболявания е. Постигнати са уникални резултати в продължителността на живота и в български, но най-вече в световен мащаб. Тези хора живеят все по-дълго, защото имат добра медицинска грижа и не са имали среща с коронавируса. За съжаление  и хора на  41-годишна възраст се срещнаха с него и той предизвика тяхната смърт, която можеше да настъпи при тях в следващите 10 години."

Според него тези болни са можели да живеят още години, ако не са срещали коронавируса. Ген. Мутафчийски обясни, че болните боледуват продължително, тежко и не могат да преодолеят със своите хронични заболявания всичките неща, които им се стоварват, благодарение на коронавирусната инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ..."Охапано"И драсканиците като останалите ти неща.
308
14
 
10
 
! Отговори
див селянин преди 4 години
ЯЗЪК , ЧЕ НОСИШ УНИФОРМА И НОСИШ ТИТЛИТЕ....ЛЪЖЕШ , ЛЪЖЕШ..... КОЛКО , ЩЕ ЖИВЕЯТ....ТОЕСТ ЩЕ АГОНИЗИРАТ......СЛЕД ЕДНА ОБИКНОВЕННА ОПЕРАЦИЯ...МОЖЕ ДА РАЗВИЕШ ИНФЕКЦИЯ И ДА СИ ИДЕШ......БЪДИ МЪЖ КАТО МАНГЪРА....
307
4
 
6
 
! Отговори
до 312 преди 4 години
И колко българи, живеещи в Западна Европа се тръшнаха и починаха бе, сербез? Ти защо не се тръшна и щяхме да се убедим!?
306
6
 
16
 
! Отговори
Бурева преди 4 години
Не знам колко години са щели да живеят починалите хора, но със сигурност на шайката и се иска ,,Положението" да бъде удължавано с години! Реално, цялата им работа по темата и някаква грижа за вас е 2-3% от всичкия шум! Останалото се превърна в тикварски пиар, политически и бизнес игрички, организирани и провеждани от овластена ОПГ! Гешев да се самосезира!
305
3
 
20
 
! Отговори
... преди 4 години
С очите си видях как в спешен център в Стара Загора отказаха да прегледат и сложат инжекция за бяс на дете охапано от куче! пратиха го с плачещата му майка да търси другаде да направятманипулацията. Забранено им било! Побъркахте и уморихте хората!
304
0
 
14
 
! Отговори
... преди 4 години
320, ако пеше вметнал някой друг чувал и хадилен камион... и ми много чудно как тези с онкологичните заболявания (майка ми почина от такова след 4 години борба), тези на 80+ години с поняколко хронични такива, онези с черепно- мозъчните травми са щели да изкарат десетилетие? А, за тези, които починаха или се влошиха необратимо заради липсата на трансплантации, които бяха консултирани от личните лекари по телефона, на които дори се отказваше прием или преглед в спешното...
303
1
 
1
 
! Отговори
мръсна демокрация! преди 4 години
Тогава всеки индивид се мисли за Господ с различно мнение а Бог е само един!
302
4
 
5
 
! Отговори
теокрация преди 4 години
До НОСамо Бог изцелява и даже възкресява Стига ръжи,манипулации и наглост! Долу Герб!
301
2
 
5
 
! Отговори
долу Герб! преди 4 години
До ИстуканНе се ли наядохте на пари и власт?
300
3
 
6
 
! Отговори
поредният кьорфишек! преди 4 години
МИЖИ ДА ТЕ ЛЪЖЕ...
299
6
 
11
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
Лъжат властите, лъже и този генерал. Искат вече с маски до ходим за постоянно и да ни командват, ама няма да стане, народът днес се вдигна на бунт пред парламеннта и това е началото. В края на годината търпението на хората ще се изчерпа и ще свалят това правителство.
298
2
 
7
 
! Отговори
НО преди 4 години
ВИРУСЪТ Е В ПАРЛАМЕНТА И В ГЛАВАТА НА ТОЗИ Т.НАР. ГЕНЕРАЛ, КОЙТО СЕ МИСЛИ ЗА ГОСПОД , НО В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ Е ЕДНО АБСОЛЮТНО ПЕТНО ОТ ЛЪЖИ, МАНИПУЛАЦИИ И НАГЛОСТ
297
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Испания над 50 медицински работници,заразени с коронавируса ,са загубили живота си.
296
1
 
2
 
! Отговори
Мхм преди 4 години
До Анонимен 313Пушите като комини, пиете като смокове и спортувате само когато се затичате след автобуса, обаче "скапана здравна система".
295
12
 
6
 
! Отговори
@317 преди 4 години
Абе моли се сега като отвориха всичко да не се появи отново вируса. Щото аз за разлика от теб преживях карантината между 4 стени, слушайки как по празната улица ходят кашлящи хора. И гледах през прозореца как линейки идват за съседите. Не знам защо вирусът ни пощади, като сме такова неблагодарно племе, но можем поне да оценим навременните мерки. Да оценим, че в България не умираха възрастни хора с хиляди. Поне това. Но у нас няма благодарност, само горчивина, нали. Цялата Вселена ни е длъжна.
294
2
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 години
Не вЕрвам да е *** човек, пък какви глупости ръси...но репликата, че разглежда приоритетите, обсъдени с премиера, казва всичко...който иска да папка, тряба да слушка
293
0
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Страхът на правителството расте. Това е съвсем нормално, защото края иде. Бойкони + СИЕ, ако не на бесилото, ще умрат от страх
292
3
 
20
 
! Отговори
312, преди 4 години
щеше да бъде герой,ако беше облякъл бялата престилка и беше отишъл на първа линия да помага на колегите си.А не да се превръща в статистик на живи и умрели.
291
4
 
8
 
! Отговори
въпроси, въпроси.. преди 4 години
Много от коментарите чупят ***.Искате да ми кажете ,че ако имам астма,все едно ще умра един ден.Ами ако съм на 29 ,то предпочитам тоя ден да е по далечен.Може и кола да ме блъсне,нали,особенно ако препускам като подплашен заяк между колите, там където няма пешеходна пътека.То може и самолета с който летя да падне.В този случай да се пазя ли от вируса,или да се бутам в навалицата и ако умра,тъй ми било писано?
290
2
 
21
 
! Отговори
До 312 преди 4 години
Какво му е геройството,бе?Че ни арестува 2 месеца по домовете,а границите остави отворени,където влязоха заразени от където се сетиш.А той през това време броеше заразените и умрелите.Я стига!