Съдилищата поетапно възобновяват дейността си

Тази година няма да има лятна съдебна ваканция
15 май 2020 11:03, Ния Христова
5
Съдилищата поетапно възобновяват дейността си
Снимка: БГНЕС
"В момента възможностите на съдилищата са различни – едни могат да осигуряват публичност, включително чрез физически достъп, други не. Едни имат техника, други не. Затова мислим за алтернативни форми за спазване на принципа за публичност, а не за компенсаторни. Тези, които в момента сме предложили, считаме за някакъв вид компенсация на ограничаването на публичността." Заяви пред БНР Боряна Димитрова, член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Колегията е адресирала до всички съдилища инструкции и правила за работа в извънредната епидемична обстановка дори след отпадането на извънредното положение. 
 
Съответният административен ръководител ще има думата относно приоритетността на делата. Боряна Димитрова поясни, че в указанията е дадена възможност за отсрочване на дела дори от първоначално обявените графици през тези дни, защото те са готови много преди обявяването на извънредното положение. 
 
Процесът ще върви по-бавно, но няма нагласа за отлагане на дела. За това е предвидено и предварително уведомяване за излизане от времевата рамка, подчерта тя.
 
Тази година не се предвижда да има лятна съдебна ваканция. В момента се прави обощение на данните как се е отразило двумесечното забавяне на делата. По време на извънредното положение в по-малките съдилища освен бързите и незабавни производства са се гледали и други дела, допълни Димитрова.
 
"Най-големият проблем ще е в софийските съдилища, защото там обемът е огромен. Във всички останали съдилища това двумесечно забавяне ще бъде наваксано."
 
Димитрова изтъкна, че Специализираният съд разполага с голяма зала, която побира множество хора и има адекватен на ползването й брой дела. "Тоест ще могат да се справят с тази зала и с още една по-голяма зала, в която ще могат да се разглеждат дела с множество участници в процеса."
 
"Мерките ще продължат да се разглеждат по Скайп. Самите колеги са помислили за опция за излъчване на процесите онлайн. Включително предлагат и опция за разглеждане на един процес в две зали чрез видеоконференция, в случай, че не могат да бъдат спазени всички мерки за безопасност в една зала", посочи Боряна Димитрова.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе кви съдилища в тая Жунгла? Сега каскета ще може да ходи на лов за овчари по често. Хахахха
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааа тъкмо на време да можем да осъдим държавата са нарушаване на държавната конституция и отнемане на човешките права.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ste gi sakratim totalno. Stom ne zabeliazvat po bg zakoni vednaga ili maksimum do 7 dena kade e spravedlivostta, niama nujda ot tesi plateni darjavni bg slugi. Taman ste spestim bg levove za lacheni tokcheni novi obuvki i za po-visoki pensii za lili ivanova i drugite bg pevici i pevci za 100 jivota...sadebnata palata, i s tiah i bez tiah narushitelite i prestapnicite sa si svobodni i si praviat kakvoto si poiskat. Togava zakrivame tasi nenujna darjavna ujkim patologichna deinost.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ще почнат ли най сетне да осъждат на затвор ширещата се престъпност?