Мутафчийски отчете радостна тенденция, но предупреди да сме нащрек

Готови сме със здравна декларация за пътуване със съседни страни
352
Мутафчийски отчете радостна тенденция, но предупреди да сме нащрек
Снимка: БГНЕС, архив

За първи път имаме повече оздравели от коронавируса, отколкото заразени и това е много радостна тенденция. Това коментира шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който участва в брифинга за отварянето на детските градини.

Още по темата
Каквито и да има охлабвания на мерки, трябва да се спазва физическата дистанция и определени правила как да се живее в тези нови условия, защото изхождаме от презумпцията, че този вирус съществува, че има такава епидемия и тя е смъртоносна, каза той.

Нарушаването на физическата дистанция, събирането на големи групи от хора, може да доведе до възникване на взривове от заболели и затова трябва всички здравни служби да бъдат нащрек, подчерта Мутафчийски.

Той каза още, че ключовата дума при охлабване на мерките е рисковете да се преценяват внимателно и по тази причина това се случва постепенно.

По думите му в този дух е получената днес нота от НАТО да се подготвят военните здравни формирования за "следващ удар" на епидемията.

С нея ни задължават да осигурим определен капацитет за лечение на военнослужещи както от Българската армия, така и ако се наложи - от други страни, посочи здравният министър Кирил Ананиев.

Според него правилният път е да има "чисти" болници, в които хората да могат да се лекуват без страх от зараза, но и без да се намалява капацитетът на леглата за болни от коронавирус.

Ананиев информира, че огромното желание е да се стимулират туризмът и бизнес връзките с Румъния, Гърция и Сърбия. Готови сме с декларация, която ще попълва всеки гражданин, който влиза и излиза от страната, каза министърът. Какви облекчения ще има, ще стане ясно днес след видеоконферентна лидерска връзка, инициирана от премиера Бойко Борисов.

Ананиев заяви, че случайните превози не са спирани със забрана и не знае каква е целта на протеста. Според него те са ограничени от липсата на желаещи да пътуват, не от държавата. Взето е решение от кабинета за покупка на 6 нови апарата за хемодиализа за болницата в Севлиево.

Подготовката за матурите върви нормално, ще има достатъчно квестори, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Според него в последните година оценките от матурите са се утвърдили като надеждни и затова висшите училища ги приемат за вход. Някои университети ги допускат обаче тази година по изключение, като в специалност "Право" на СУ. До четвъртък зрелостниците ще могат да подават заявление, за да се явят на трета матура.

На брифинга стана ясно, че засега не се препоръчва и предвижда отварянето на клубовете по танци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде този пак си изпра униформата.Да каже що в Европа сме заедно с Молдова Украйна и Албания по брой тестове на населението.
25
7
 
14
 
! Отговори
123 преди 4 години
Не е ли време да махнете тоя пал.ячо от сцената ?!
24
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тамън се наспах като един достоен *** и гледам генерал Ревльо, и веднага ми идва е тоя неудобен въпрос, абе колко требава да си нагъл и безочлив да продължаваш да се явяваш по брифинги ?
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бенатова трябва да вземе уроци по въпроси при Герберизова и Гербеновска.Трябва да стане Гербенатова.
22
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо този номер с Бенатова беше такъв цирк - но не за Мутафчийски ,а за тези които се крият зад Бенатова. Просто я използваха за маша за омаскаряване на Мутафчийски. Всеки човек може да бъде изкаран от равновесие и от този материал да се скрои това, което те скроиха.Някой много се уплаши, че Мутафчийски става популярен и сакън безценния им Радев да не пострада.А Бенатова е просто точния човек за мръсни поръчки. Не и е за пръв път.
21
7
 
24
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
Лъже за пореден път. Коронавирусът не е смъртоносен. Надува балона за пореден път, защото е под натиск отвън.
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народът измря в САЩ, Великобритания, Франция, Италия.Източна Европа е имунизирана с 45 години социализъм, който я спаси от коронавируса.
19
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, омръзнахте ни.Този вирус е по-фалшив от кацането на луната.
18
3
 
29
 
! Отговори
педерал Манафчийски преди 4 години
Друго си е когато не давам интервюта, а водя режисирани монолози, в които се правя на велик. Така по-лесно си избивам комплекса от малкия ми ***.
17
1
 
29
 
! Отговори
Jon преди 4 години
При Бенатова друго разправяше...
16
3
 
37
 
! Отговори
малкия диктатор преди 4 години
Обясни ли този защо очаква народа масово да измре,яко да измре...или просто така плаши хората безотговорно,и няма да понесе отговорност за думите си? Защо още е шеф на ВМА,и е в щаба? Всеки мъж трябва да носи отговорност за думите и делата си.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми, то при тая жега и на каорната не и се бачка.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко чудо за 3 месеца.
13
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега излез и кажи "радостната" си новина на съкратените и хората в неплатен отпуск...
12
3
 
40
 
! Отговори
Нащрък преди 4 години
Радостната тенденцията е, че след време тези видеоматериали ще могат да се използват за обучение на студенти по медицина с профил психиатрия и психология.
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новозаразени 24Оздравели 34Умрели 2Всеки второкласник може да каже, че болните намаляват.Защо трябва да го казва генерал с голяма заплата?Така се прахосват държавни пари.Генералът да прави това, което може да прави най-добре - да оперира.А изнасянето на тези прости числа го дайте на някоя секретарка.
10
8
 
50
 
! Отговори
Като се замисля преди 4 години
Мен лично, щеше да ме е срам, ама страшно много щеше да ми е неудобно да се появя по тв, след интервюто с Бенатова
9
7
 
35
 
! Отговори
Зареди този преди 4 години
и дрънкакиците му прецакахме цялата икономика!!!!Защо не изолирахме само рисковите групи?
8
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чучелото - мистър Кретенски
7
9
 
44
 
! Отговори
прост преди 4 години
Може и *** да съм ама видя ли му физиономията и ми се доповръща.