Рилският манастир на ръба на оцеляването, няма субсидия

В светата обител се възползвали от мярката 60/40 в кризата
55
Рилският манастир на ръба на оцеляването, няма субсидия
Снимка: Pixabay

За пръв път от години насам парите от държавната субсидия за Рилския манастир не са преведени, въпреки че е в списъка на ЮНЕСКО.

Финансовата криза, според игумена дядо Евлогий, е невиждана, а до дни ще бъде открита дарителска сметка, за да не се стигне до фалит. Субсидията, която манастирът трябва да получи тази година, е в размер на 597 хиляди лева. Парите са предвидени за реставрации, ремонти и поддръжка.

Още по темата

„До този момент ние не сме получили нито един лев от държавната субсидия, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като паметник на ЮНЕСКО. Има решение на комисията по вероизповеданията субсидията да се продължи. Но след това се губи някъде в дебрите на нашата бюрокрация и не можем да открием какво се случва с нея”, разказва дядо Евлогий пред Нова тв.

В манастира се опасяват, че липсата на държавна помощ може да има много тежки последствия.

„Когато един обект на ЮНЕСКО, за който съответната държава е поела ангажименти, да се поддържа, не се извършва, разбира се в такъв случай Световната организация по опазване на недвижимото културно наследство е в пълното си право да го извади този обект от своя списък, което ще бъде много жалко”, добавя игуменът.
От Дирекцията по вероизповеданията обясниха, че след промени в закона от миналата година, парите, предназначени за Българската православна църква вече се разпределят от Светия Синод. Тази година получената сума от Синода е в размер на 26 милиона лева. Оттам обаче посочиха, че въпросната сума стига само за заплатите на служителите на църквата. Добавиха, че Синодът не е уведомяван, че от получените 26 милиона, трябва да се отделят 600 хиляди лева за Рилския манастир. И ни посъветваха да се обърнем към Министерството на финансите. Оттам обаче ни заявиха, че субсидията се предоставя на Дирекцията по вероизповеданията и тя е тази, която трябва да прави разпределението на парите. А междувременно, приходите в манастира са почти нулеви от два месеца насам.

Изправени до стената заради недостига на финанси, в манастира са кандидатствали по мярката 60/40. Одобрени са и получават облекчения за 13 работни дни от месец март. Но за да изпълнят изискванията по мярката, правят и немалки разходи.

Засега в манастира се стремят да не съкращават от персонала. Всички възнаграждения до този момент са платени с пари, останали като резерв от миналата година.

Заради липсата на държавната субсидия ще бъдат замразени редица реставрационни дейности. А чрез дарителската сметка, която ще бъде открита, в манастира се надяват да се стабилизират финансово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вилите попове са много богати,това е обществена тайна ) да направят дарения за да си изперат парите,за имоти ,скъпи коли ,охрани ,аде гадове,развържете мисиите за манастира
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо от моите пари дават на тези нехранимайковци? От къде на къде ще получават колкото един учител?
22
0
 
12
 
! Отговори
???? преди 3 години
Преди 4 години беше 4 лева паркинга. Вече гледам 5 лв. споменават... И няма пари?
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Манастирът нали беше собственик на зами, на гори?!Министърът на културата само гледа да осигури де що се пише артист с някоя -друга стотачка, а не е помислил за реален ангажимент на реставратори художници, за опазване на културното ни наследство. Може и хабер да няма.
20
1
 
14
 
! Отговори
Луд преди 3 години
С паркинг 5 лв. до там го докараха.
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Начи, висшия клир кара автомобили за по 150 хиляди евро, носи часовници за по няколко хиляди и прибира арендата от хиляди декари църковна земя, но няма половин милион за най-големия си манастир ?! Допълнително с това, прибира парите от сватби/погребения/кръщенета, заплатите на поповете ги плаща държавата, а всички приходи... изчезват ? Тия са толкова попове, колкото фуражките са бизнесмени.
18
1
 
5
 
! Отговори
? преди 3 години
Вай,вай колко ли синджира робини продадени за строежа на замька на суетата ,чак сега и продължават по съвременно му наречено ,,реставрация''.
17
6
 
3
 
! Отговори
? преди 3 години
И тоя замьк по турско ли е строен така да се каже по робски.
16
11
 
3
 
! Отговори
Деа и некрофилите преди 3 години
Сърце на немски окупатор го пазят като реликва и светиня. На всичкото отгоре братобратовчеда му ви е вкарал в четвъртата и петата и шестата национална катастрофа!Буркана счупен, сърцето на гарваните и молете за милост! Ще ви преквалифицират на стари години в икономи!
15
2
 
9
 
! Отговори
42 преди 3 години
Да го национализират и направят музей, тогава. Щото тия откачалки заключиха Хрелювата кула и не дават да се снима там даже с научна цел
14
5
 
3
 
! Отговори
Иначе ... преди 3 години
Ще видим какво ще направим, не лошо място за почивна станция и сградата става след основна реновация разни там анахронизми пазите от свет време!
13
12
 
1
 
! Отговори
Значиииии ... преди 3 години
Правим ли сделката - чупите буркана със сърцето на Диабло - Демек на Борис 3 - прекратявате фараонопоклонничеството и ще видим какво ще направил! Сърцето го остави на гарваните да го изядат - като се изпари формалина те не подбират!
12
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво искате от държава, в която фалшив генерал-гей заявява: "Не ходете на черква на Великден, защото ще се заразите и ще умрете."
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми и Рилският манастир е като всичко и всеки друг в тъй наречената ни държава.
10
6
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Бог да им помогне ... Да се .. молят. Нали се грижи за вярващите!
9
7
 
4
 
! Отговори
много ясно преди 3 години
Някога в манастирите са отглеждали и правели всичко. А сега...?...............................................................................................................Някога Бог ходеше по земята, а сега идва Страшния Съд !
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма за Ес 8ци на синовете .... мъка.
7
4
 
13
 
! Отговори
Тодор преди 3 години
До колкото си спомням имат свещени манастирски запаси от тонове ракия и вино. Прокуратурата им я беше конфискувала след това я върна. Превърнали са манастира в дисниленд с хотел.
6
6
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Попове - ДС милиционери,на хляба мекото намерили !Душите им няма да влязат в Рая,а ще се скитат във безкрая.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някога в манастирите са отглеждали и правели всичко. А сега...?