Кантарджиев: Сега няма пик, а просто вълна на коронавирус

Няма да допуснем кривата да тръгне нагоре, заяви той
Обновена: 15 юни 2020 09:11 | 15 юни 2020 09:05, Петя Славова
70
Кантарджиев: Сега няма пик, а просто вълна на коронавирус
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Увеличилите се случаи на коронавирус у нас коментира проф. Тодор Кантарджиев. По думите му в края на април е имало пик на заболяването в страната, а това сега е вълна.

Според него в момента един болен заразява средно 12 други, т.е. коефициентът е 1.2, докато преди два месеца е бил 0.8.

Още по темата

Според него сегашната вълна се дължи изключително на събирането на много хора заедно във връзка с последните мюсюлмански религиозни празници.

"Кривата няма да допуснем да тръгне нагоре, най-важното е да изследваме навреме и то тези, които трябва да се изследват. Хванете ли първия случай и изолирате ли контактните, няма страшно - предприятието няма да затвори. В София няма масово разпространение в момента", каза пред bTV проф. Кантарджиев.

Мащабното изследване в Пловдив, чиито резултати ще бъдат съобщени днес, показва, че само за около 1% от населението на страната има данни за контакт, 2.5-3% е за медицинския персонал, а тези които доброволно са си направили тестове са около 3%, съобщи още Кантарджиев.

Специалистът допълни, че по данни на СЗО, хората без симптоми по-трудно заразяват околните. "Те рядко могат да бъдат суперразпъсквачи, но вече се доказа, че хората с леки прояви на заболяването могат да заразяват, затова трябва да сме бдителни", допълни Кантарджиев и обясни, че за момента е препоръчително да се избягват контактите с хора на закрити места.

По думите му, при тази инфекция става ясно, че водешещ е клетъчният имунитет, а не този свързан с антитела, който е при други вирусни и бактериални инфекции и това прави коронавирусната инфекция по-различна от другите.

Такъв е случаят с туберколоза. Според Кантарджиев, това не се дължи на специфично лечение, нито на БЦЖ ваксината, а на хигиенните мерки, които хората са започнали да спазват.

Той каза, че морбили няма повече от 20 дена. Инфекция, която е много опасна за децата. Специалистът коментира, че именно мерките е позволило да няма много жертви и претоварена здравна система.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
5
 
! Отговори
TOI преди 3 години
Трябва да ги върнат в 10-клас математика, аналитична геометрия да разграничават какво е локален оптимум, пик и просто вълни.
25
4
 
7
 
! Отговори
Любопитен преди 3 години
Кантарджията, покажи си дипломата. Та дори да е купена, срамно няма.
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС няма пари за да дава помощи, парите на ЕС са от страните членки. Със твойте пари ти дават помощ, на всичкото отгоре искат да им ги върнеш с лихва.
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А бе, 20ЕС дава парите със лухва, една част, другата ще се връща, като се увеличат данъците и се въведе евро-данък и се увеличат вноските. Тази помощ ще ни излезе доста солено.
22
12
 
4
 
! Отговори
А бе, 20 преди 3 години
ЕС дава 30 милиарда финансиране за следващите 6 години. Без да връщаш и една стотинка. Това да не е Сесерето. Дето ни взимаха вагон след вагон със стока почти без пари.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Вълна е изолиран случай или огнище,пик е заразяване в широк диапазон без никаква закономерност !"Глупости. Пик е най-вискоката точка на вълната след която случаите почавт да намалят.
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми то вече държавата няма пари, от ЕС ще ни натресат още милиарди дългове да връщаме уж за помощ, при това положение ако ще и най-страшната епидемия да върлува, не вълна, ами и вдлъбнатина ще стане.
19
5
 
6
 
! Отговори
ветеринар преди 3 години
няма нова вълна,няма и пик,просот заболяването си върви
18
10
 
1
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Че как така няма пик ?! Че как така ?! Затваряйте, пламнахме. Какво е това демокрация ?! Демокрация лииии ?! Маски, маски и рестрикции. 100 години затваряне на градове и паланки. Връщане към пещерите.
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много комична ситуация:На "властта" хем ѝ се иска да нагнетява и да държи хората в страх и подчинение (че им е много удобно така...), хем от друга страна не могат да не се съобразят с европейските директиви, защото ще им дърпат ушите от високо...И сега: "Дайте да напомпаме като за последно, че да държи страх поне още седмица-две-три..."
16
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заразените са толкова, колкото каже Тулупа.
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече тестове - повече заразени.По-малко тестове - по-малко заразени.
14
5
 
6
 
! Отговори
асд преди 3 години
Когато един заразява 12, коефициента е 12, не 1.2. Ама да не му се сърдим, нали е професор по математика.
13
5
 
9
 
! Отговори
Докато чакат преди 3 години
вирусите да изчезнат, човечеството ще изчезне преди тях. Много тъпо разсъждават, мислят си, че могат да се скрият от вируси и бактерии. Без имунна система и в стерилна среда се умира. С тези вируси си играят политически игри!
12
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя от хиляди кладенци вода ще извади,само и само да угоди на вожда - слънце, на 13 март при 16 заразени обявихте извънредно положение, сега когато заразените са в пъти повече, било "вълна" Някой не трябва ли да носи наказателна отговорност за създаване на паника?
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако наистина "в момента един болен заразява средно 12 други, т.е. коефициентът е 1.2" (????!?), то за по-малко от една седмица в тази страна няма да остане незаразен с вируса човек. Български медии, сър ...
10
3
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Като ти стига, вдигай гащите и утре пак.
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Философи,защо не си гледате работата и давайте компетенции там,където сте се доказали( ако има такава материя изобщо)Вълна е изолиран случай или огнище,пик е заразяване в широк диапазон без никаква закономерност !
8
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вълната е от тестове за коронавирус, спрете да тествате и вирусът няма да го има , стига психясвайте хората за просене на европари!!
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудех се що не си тръгва тъщата....А тя искала да ме зарази!!