След липсата на туристи: Задава ли се и водна криза по Черноморието?

Бум на строителство по морето, но без нови водоизточници, каза инж. Пламен Никифоров
Обновена: 13 авг 2020 10:44 | 13 авг 2020 10:39, Ния Христова
33

 

Ресорният министър Емил Димитров констатира, че е отчетено драстично ниско ниво на язовир "Камчия". От 100 млн. кубически метра в момента има само 60. Изготвен ли алтернативен план за водоснабдяване в Бургас и околните места и защо пресъхват големи язовири в страната?

"Язовир "Камчия" е един от основните източници за водоснабдяване на Черноморието. Той подава вода както към Бургас и Южното Черноморие, така и към Варна - Северното Черноморие. Разпределението е 40% към Варна и 60% към Бургас. По Южното Черноморие има още един язовир - "Ясна поляна", който се допълва от Ново Паничарево. Той е съвсем малък, но когато са изграждани тези язовири, легловата база в Южното Черноморие е няколко пъти по-малко, отколкото е сега", каза председателят на УС Научно-техническия съюз по водно дело инж. Пламен Никифоров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна, че има бум в изграждането на туристическа инфраструктура по морето, но водоизточниците си остават същите.
 
"Характерно за този период на маловодие, когато количеството на вода, подпочвените води са най-малко, тогава е и най-голямото потребление. През летните месеци консумацията е най-голяма. И когато имаме поредица от няколко по-сухи години, а тази година даде много малко вода, тъй като имаше много малко сняг. Един от проблемите е остаряла инфраструктура, а другият - недостатъчно водоизточници", категоричен е експертът.
 
Инж. Никифоров изтъкна, че в България има около 3000 язовира, но само около 20 от тях се използват за водоснабдяване.
 
"Има около 15-20 язовира за водоснабдяване, включително по Южното Черноморие, някои от тях са започнати да се изграждат преди години, други са на фаза проекти, но те са занемарени и нищо не се прави по тях. Един от един тези язовири е "Индже Войвода", за който е започнало строителство заедно с пречиствателната станция, но той беше приватизиран преди 20 години. Държавата разбра своята грешка и започнаха стъпки са възвръщане на собствеността, но се смениха правителствата и нищо не се прави", допълни той.
 
Инж. Пламен Никифоров обясни, че строителството на този язовир е в начална фаза.
 
"Не всички язовири, които са изградени, могат да се използват за питейно водоснабдяване, тъй като техните чаши не са санирани. Има процеси, които влошават качеството на водата, така че трябва да се направи изследване дали тя може да се използва за питейни нужди и тогава да се направят необходимите съоръжения", уточни още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Задава се по страшно преди 3 години
Целият този "черноморски бетон" скоро ще буреняса и тогава съвсем за нищо няма да става.....
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво значи бум на строителството? Ограничете го малко това строителство. НС да почне да пише истински закони, вместо да се навежда на лобитата на строителната мафия, а местната администрация да прилага тия закони като хората. Черноморските мутри направиха милиони и милиарди чрез схеми с ДДС, укриване на приходи и осигуровки, а държавата седи и гледа импотентно, че ония са "наши хора" и не може да им кършим хатъра. Калинки, шуробаджанащина и мутробарок на всички нива на държавната власт.
23
0
 
7
 
! Отговори
Кина преди 3 години
Те и доста "инвеститори" първо си строят дворците с красивите гледки, после се сещат за пътя до тях хахаха. Че то от пътя, *** и водата трябва да се започне бе ! Но всяко разрешение за строеж си има Име на чиновтик и печат.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а камионите всеки ден извозват хиляди кубици дървен материал - гората се сече безмилостно... никой не може да ме убеди , че няма връзка с тази варварска сеч и липсата на валежи и безводието... ще заприличаме на Афганистан
21
1
 
1
 
! Отговори
Водна криза преди 3 години
Означава ли, че до сега туристите ни пънят язовирите като ходят по малка нужда.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има министерство на водите, има преизпълнение на приходите, па за толкова години да се беха сетили, че им трябва язовир. Аз ли да го изкопам?
19
2
 
1
 
! Отговори
123 преди 3 години
До АнонименТо като няма какво да се яде, само до строене на язовири им е било
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язовир Индже войвода, приватизиран през 1999 година по времето на демократа Иван Костов. Писна ми от мутри и демократи.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и варненци и бургазлии ще искат вода от великата водна планина рила!но нека преди това да дойдат и да видят как дървената мафия и ромските тумби завладяли нейните околнисти безпощадно превръщат прекрасните борови и елови гори в пустош.
16
0
 
10
 
! Отговори
будистки мирянин преди 3 години
Той плямпащия РЕВИЗОРО изтъкна, че има бум в изграждането на туристическа инфраструктура по морето,Както и спускане на лакоми, некадърни, незаинтересоване и мързеливи парашутисти и калинки за министри под егитата Свети Будасега наивниците гласували за Гроб 3 мандата да стоят на сухо
15
0
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
До българкаБаце мисли стратегически - след бацев паток до Перник, колко му е да пуснат един паток и до бургас?
14
1
 
13
 
! Отговори
българка преди 3 години
Сладководната вода е изчерпаем ресурс. Още от преди 50 г. арабите обезсоляват морска вода. В Перник море няма, но Бургас и Варна са на брега на Черно море - за сведение на управляващите ! Но НЯМА кой да мисли стратегически, макроикономически, държавнически ! НЯМА - 30 Г НЯМА КОЙ ! Ей заради това протестираме ! Всичко е ден за ден, да откраднат каквото могат. А хидроинженера без диплома Доганчо разпределя порциите!
13
0
 
4
 
! Отговори
картоф компиров преди 3 години
на жалба на жители на самоковското село ярлово,че перничани им крадат водата като пресушават р.палакария,отклонявайки я от нейното естествено русло,кметът на община самоков влади георгиев отговори:ами аз тука изпратих едно писмо до министерството и чакам...в момента в община самоков има дискусия за вземане на огромни заеми и задлъжняване на бедното и население с още по-непосилни кредити.а кметът влади георгиев само мисли каква далавера да направи с местните ромски бизнесмени!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато "калинки" управляват държавата ще дълбаеме в тинята. Вижте какви хора се водят властта ни, е някой смята ли че има един с истински образователен ценз и знания. Всичко е менте.
11
0
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Европростотията ВЕИ, прокарана от времето на Станишко и довършена от Рундьо Борисов от Банкя вкара в експлоатация стотици малки ВЕЦ. А още от деца знаем, че България, която е бедна на природни ресурси е бедна и на вода и няма голям капацитет за производство на ел.енергия от ВЕЦ-ове. Но онова банкянското и заобикалящите го не знаят и затова всичките МУ приближени станаха енергопроизводители. Ето защо ще ни пресушават язовирите и водата ще бъде дефицитна.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Режима Борисов доведе държавата до 4та национална катастрофа без война
9
0
 
13
 
! Отговори
картоф компиров преди 3 години
ами е го къде е язовир бели искър има-няма 400 км по права линия...а и сезонът вече е на привършване, така че купувайте сините тръби и почвайте да копаете към рила...за една зима може и да свържете варна с рила.другото решение е като кувейт и дубай-строителство на инсталации за обезсоляване на морска вода!ЕЙ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И ПОЛОВИН ГЪРЦИЯ ИСКА ВОДА ОТ РИЛА!
8
0
 
16
 
! Отговори
никой не контролира преди 3 години
язовирите и производството на енергия - само си пълнят чекмеджетата ...
7
4
 
24
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Има 3000 направени от лошите комунисти, а герб ремонтираха 3 от тах за 10 г. Герб са бедствие, катастрофа във всяко отношение, прокоба....заради тях ще стоим без вода, скоро и без ток, без бдж транспорт и т.н. Номерата и лупингите на БМБ ще ни струват поне 20г мизерия
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква липса на туристи бе "бай"?! *** да видиш че няма къде да паркираш бе.! Плажовете пълни.Или се отчитат по-малко за да получават 60/40