Последната българска подводница "Слава" вече е музей

Последното ѝ плаване е през декември 2010 г.
18 авг 2020 11:50, Анисия Иванова
23
Последната българска подводница "Слава" вече е музей
Снимка: БГНЕС

Последната българска подводница "Слава" от днес вече е официално музей. Откриването бе съпроводено с военен ритуал, а церемонията събра представители на Военноморските сили, на местната и държавната власт, офицери от запаса, бивши подводничари, много граждани.

Подводницата-музей е разположена на брега на Белославското езеро, в рамките на Музея на стъклото. "Слава" е пусната на вода в края на септември 1959 година в Русия. Дължината й е 76,6 метра, а широчината - 6,7 метра. На борда може да има 14 торпеда. Далечината на подводното й плаване е 180 мили, а пределната дълбочина на потапяне - 300 метра. Екипажът се състои от 60 души.

"Слава" е предадена на България в края на 1985 г. Флагът на родния военен флот е издигнат на 28 декември от първия командир на подводницата капитан-лейтенант Дарин Матеев. Последното плаване на "Слава" е проведено през декември 2010 г. Флагът е окончателно спуснат на 1 ноември 2011 г.

Много е важно България да възстанови подводното плаване, каза кап.първи ранг Камен Кукуров, началник на щабa на Военноморските сили, който е бил командир на дивизиона за подводни операции на ВМС. По думите му това са най-автономните кораби и най-силната защита на суверенитета на държавата. Години наред зависим от други страни, време е паритетът на подводните сили в Черно море да бъде възстановен, посочи Кукуров.

При откриването на подводницата-музей стана ясно, че през годините в подводния флот на българия са служили повече от 6500 мъже. Един от мичманите-шифровчици на "Слава" Цветко Цветанов посочи пред БТА, че за всичките години екипажът на подводницата не е губил човек. Той допълни, че този вид служба не е за всеки, а който влезе в редиците на подводничарите няма право на грешки. Морето не просто обича смелите, то не търпи неможещите, незнаещите и мързеливите, обобщи Цветков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще си купим нови.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още някоилко десетилетия като последните тридесет и ще има музей на държава наречена България !
15
0
 
7
 
! Отговори
Каракачанка преди 3 години
За служба на новите бг подводници се набират доброволци. Не е необходимо кандидатите да могат да плуват, но трябва да могат да гребат.
14
0
 
9
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
...И ся ко прайме? Требеше навремето да се научиме сами да си строиме подводници и бойни кораби - толкова сложно не е. И колко много други работи можехме сами да си произвеждаме....Виж Китай,разнебитена Япония след войната,двете Кореи,Сингапур,Тайван и др. Ега я у държавата щом внася чесън,домати,краставици и меса от други страни....
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще допълним музея с няколко F16.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Светозар: знаеш ли какво е ,,термоядрена установка"? Ако знаеш обясни за да знаят всички.
11
17
 
6
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Братушките са ни дали подводница, която е пред бракуване. Както казват *** във форума, СССР ни даваше оръжие без пари, а сега американците искат да им плащаме. Така е , другари. Братушките ни даваха без пари. Между другото, като сме били толкова гъсти, що не ни дадоха или поне инсталираха някоя термоядрена установка ? Нещо са ни нямали доверие или не са ни уважавали достатъчно ? Ама иначе са " братушки ".
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МЯРКА ЗА ПРОСТОИЯТА И МАНТАЛИТЕТА НА БЪЛГАРИНА СА 6 ОТ 6 КОМЕНТАРА ПО ДОЛУ! САМО ЧОВЕК КОЙТО НЕ СИ Е ИЗКАРВАЛ ХЛЯБА В МОРЕТО НЕ ЗНАЕ КАКЪВ КЪРВАВ ТРУД Е ТОВА! МОЖЕШЕ ДА ПОМЪЛЧИТЕ! В ГЕРМАНИЯ, ПОДВОДНИЦИТЕ НА ВЕРМАХТА СА МУЗЕЙ. В АНГЛИЯ, ПОТОПЕНА ПОДВОДНИЦА, СЕГА БРЕГА, СЪЩО! ОБАЧЕ *** ЗНАЕ ВСИЧКО! ЩО НЕ СИ МЪЛЧИТЕ, ПОНЕ НЯМА ДА ВИ СЕ РАЗБЕРЕ ПРОСТОТИЯТА????
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кармен, иронията Ви е ясно доловима, но и "Слава" ни е "дарена" от СССР, когато експлоатационният й срок отдавна е заминал. Т.е. получили сме кораба, която да крепим и да плащаме.
8
4
 
8
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
Засега музей ще е само последната подводница, а скоро и цялата българска армия ще е музей - натам ни води държавното управление взето на концесия от монополисти и олигарси...
7
2
 
6
 
! Отговори
не става преди 3 години
Още преди 22 години исках да служа на нея, но ми казаха че тя вече е готова за музей :)
6
3
 
10
 
! Отговори
Каква наглост преди 3 години
Тоя Кукуров унищожи подводния флот, заедно с Манушев, Петев и вся осталная ***, а сега жали за него?! Пий си хапчетата бе клоун, не сте редовни до един, когато и да бъдете разстреляни, все ще е късно, разсипаха и флот, и авиация, и всичко, а претендират че са по-чисти от момина сълза - каква безкрайна наглост?!!
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро и герберастите отиват в музей! Музей на наглостта.
4
5
 
11
 
! Отговори
До Кармен Златарева преди 3 години
Слава сме я взели от СССР чистак нова - има няма 26 годишна
3
6
 
12
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Няма ли да си купим от САЩ подводници втора употреба - колко му е....
2
4
 
18
 
! Отговори
Ми тя преди 3 години
И държавата България се превръща в музей.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
60г. плавателен съд, с технология от средата на века.... пак дълго време е изкарала. Вечна й Слава.