Защо ректори на университети се разписват срещу многохилядни заплати?

"Ще получават възнаграждения спрямо рейтинга на всеки ВУЗ", заяви Сергей Игнатов
24 авг 2020 11:01, Ния Христова
111
 
Ректори в България получават заплати три пъти по-високи от тази на премиера. Ректорът на Югозападния университет декларира месечно възнаграждение от над 16 хил. лв. Контролирано ли е харченето на публични пари и пари от студентски такси във висшето образование?
 
"Това, което става в България е, че никой не контролира и не може да контролира как се харчат парите за образование. В момента, в който министърът се опита да контролира, се обличат тогите и излизат на протест, че българското образование не се финансира. Законово автономията на висшите училища е неприкосновена", коментира бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че заплатата на ректорите в държавни университети е колкото възнаграждението на ректора на частни университети като Американския колеж в Благоевград.
 
"В англосаксонския свят ректорът получава  до десет средни заплати за страната. Става дума за университети като Кеймбридж и Оксфорд", посочи още проф. Игнатов.
 
Игнатов заяви, че се готви промяна, според която ректорите ще получават съответните надбавки, които ще се определят от рейтинга на висшето учебно заведение.
 
"Правени са много опити, но това изисква законова промяна. Министър Красимир Вълчев е успял да се договори с ректорите да изпълнят конкретни точки, за да получат възнаграждение", каза още бившият министър.
 
Проф. Игнатов е на мнение, че заплатите на преподаватели и асистенти са много ниски.
 
"Харчат се публични средства. Трябва системата да се реформира. В закона е казано, че ректорът трябва да има определен брой стаж - това е абсолютно неправилно", добави той.
 
Той посочи още, че е привърженик на система, в която тези, които финансират висшите учебни заведения, избират ректора.
 
Според него както учениците, така и студентите имат нужда от социализация, а дистанционното обучение спира този процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
5
 
! Отговори
Ванина преди 3 години
До 47Съгласна съм, ректорите да получават такава заплата, но в конкретния случай с ЮЗУ преподавателите са в неплатен отпуск, защото нямало пари за заплати.
85
1
 
7
 
! Отговори
Търси и ще намериш преди 3 години
До спешно търсяНяма да е сефте някой да ти направи не само статистиката, ами да ти разработи и цялата дисертация срещу подобаващо възнаграждение в брой, подаръци и услуги (вкл. и секс). Така беше още през соца, така е и днес.Разбира се, не са малко и онези, които сами си пишат дисертациите, особено ако са избрали пътя на свободната докторантура, защото са били достатъчно трезвомислещи, за да преценят, че редовна докторантура със стипендия и научен ръководител се придобива чрез дебели връзки.
84
1
 
5
 
! Отговори
До 75 и 77 преди 3 години
Базата за сравнение е това, че ректорите на Оксфорд и Кеймбридж получават "до 10 средни заплати за страната" - поне така се казва в материала по-горе.Затова е интересно да знаем на колко средни нашенски заплати се равнява месечното възнаграждение на този и онзи ректор на конкретни наши държавни и частни ВУЗ-ове.
83
1
 
4
 
! Отговори
спешно търся преди 3 години
Някой да ми направи статистиката на дисертацията?
82
1
 
4
 
! Отговори
2+2=4 преди 3 години
Чиновниците в БГ са около 1 милиони се прекършват там от работа горкитеЛа шантав ми кантаре..
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ректори, заместници и мечтаещи за това. Не ми дреме за вашите академични неволи и своеволия!Слушам само перисталктиката си!
80
0
 
14
 
! Отговори
фалити преди 3 години
Всичко ЧАСТНО и АВТОНОМНО по света се издържа от АКЦИОНЕРИ и частни застрахователни фондове! Тук ЧАСТНИ болници се финансират от НЗОК, точат НЗОК с всякакви фалшификати и си определят стотици хиляди заплата на месец директорите им~!? Защо и кой го позволява? Незабавно промени във всички закони и всичко частно да се финансира само и да фалира щом не може!
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И дърводелци няма, скоро и без ковчези ще ни заравят!
78
0
 
4
 
! Отговори
ум..ри тихо преди 3 години
Ама хубаво заплатки се дават само на 5% от работещите.Така са го сметнали и са ни метнали!!!
77
0
 
17
 
! Отговори
оставки преди 3 години
Да питаме тогава като са автономни, защо Борисов " даде" неколко МИЛИОНА за новите строежи на УНСС, "спасява" Свищовския - и това все с наши пари? В същото време сам заявява в един изтекъл запис, че ректора си строи хотел в Гърция, та затова иска все повече милиони? И някой разследва ли този човек?Някой разследва ли милионерите директори на държавни и общински болници, които все са пред фалит, а те получават колосални суми за заплати? Ей затова и много още им искаме оставките на тия...ОСТАВКИ!
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам, каквото и да работя. щом е работа....да ми плащат свястно!
75
2
 
3
 
! Отговори
до 75 преди 3 години
До АнонименНяма място за сравнение!
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе защо сега не сте на Малдивите?
73
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оксфорд, Кембридж,... колко взимаха ректорите в тях? Може би 80-100 хиляди долара месечно, а в България някои ректори получавали 8000 долара месечно и това според някои били еднакви възнаграждения
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пъти предлагахме тук на частните ВУЗ-ове да не се дава държавна субсидия?Да се издържат и да си формират заплатите от таксите, които събират.Ако техните възпитаници се окажат търсени и високоплатени специалисти, тогава ще има наплив към тях и хората ще са готови да плащат много високи такси. Ако стане така, халал да са им високите заплати.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С *** е заместено названието на личност със слаби възможности.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аз не искамПредполагам, че това, което ти си написал и после са го заменили със звездички, е дума, която обозначава понятие, противоположно на понятието "сложен".
69
0
 
15
 
! Отговори
А бе нека взимат преди 3 години
и още по-големи заплати, но възпитаниците на техните университети да са на нивото на тези от Оксфорд и Кеймбридж. Тогава и държавата ще има полза, и икономиката ни ще дръпне много напред.А сега какво имаме? Десетки хиляди млади хора с дипломи по политология, връзки с обществеността, мениджмънт и т.н. Остана ли манекенка, стриптийзьорка и плеймейтка без такава диплома?
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До рейтинг ли?С *** е заместено средството, с което се мием....
67
1
 
8
 
! Отговори
Питайте и БАНаджиите преди 3 години
Защо най-корумпираната шуробаджанашка част от тях хем циври заради ниските заплати, хем има четири- и петцифрени доходи, хем коли и беси в БАН, хем раздава акредитации на филиали на университети в Дивдядово, хем същите тези са членове на комисии към МОН, които определят кои проекти да бъдат финансирани от Фонд "Научни изследвания" (тоест, ЕЖЕГОДНО РАЗПРЕДЕЛЯТ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ). Някои от тях прибират и шестцифрени хонорари, след като си издействат тлъстоПлатени проекти. За държавата -файда никаква.