Повечето българи вярват, че здравната ни система се развива негативно

Изследването е на "Тренд"
13 сеп 2020 12:30, Петя Славова
117
Повечето българи вярват, че здравната ни система се развива негативно
Снимка: БГНЕС


Отношението на българите към здравната система е традиционно негативно, но все пак има регистрирана позитивна динамика за срок по-малко от една година. Това сочат данните от национално представително социологическо проучване "Нагласи на българите към здравната система".

То е проведено сред 1005 респонденти през август 2020 г. от агенция "Тренд" по поръчка на инициативата "Задно за повече здраве", в която участват Български лекарски съюз (БЛС), Български фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

През октомври миналата година бе проведено аналогично социологическо проучване, данните от което бяха представени на Първата национална конференция "Заедно за повече здраве".

Според новото изследване, 63% от българите смятат, че здравната ни система се развива в негативна посока, а при предишното проучване от преди по-малко от година този процент е бил близо 70 на сто.

"Независимо, че и двете национално представителни допитвания сочат, че оценката на общественото мнение за здравната система в България е традиционно силно негативна, все пак има регистрирана позитивна динамика“, констатира Димитър Ганев от социологическа агенция "Тренд". Според него, до голяма степен това се дължи на кризата около COVID-19, която показа по-скоро устойчивост на здравната ни система при сблъсъка с епидемията. Мнозинството от българите – 52% са на мнение, че българското здравеопазване се е справило с проблемите около COVID-19. Според 26% от запитаните системата ни не се е справила, а 22% не могат да преценят това.

"Кризата около COVID-19 фактически фокусира вниманието на всички българи към здравната система и как тя реагира на предизвикателството, като заключението е по-скоро позитивно и увеличава доверието в здравната ни система", коментира Димитър Ганев.

Според проучването, близо 40% от хората имат повече доверие в системата след епидемията, а за 32% това е причина за спад в доверието им. За 48% от българите здравеопазването ни не е подготвено за подобен род предизвикателство, а 73% са на мнение, че се нуждае категорично от допълнително финансиране, за да се справи.

Хората виждат основните проблеми на системата най-вече във високото доплащане за медицински услуги (52%) и липсата на медицински кадри (42%). След това се нареждат проблемите с лошото състояние на болниците (39%) и високото доплащане за лекарства (37%). Според 47% от българите тези негативи се дължат най-вече на лошия контрол в системата, както и на недостатъчното финансиране, което посочват 23% от запитаните през август т.г.. Подобни са отговорите през октомври м.г. - 45% са определили лошия контрол от страна на институциите и 29% липсата на необходимите за това средства.

Решенията за подобряването на качеството на здравните услуги у нас, българите виждат най-вече в по-високото финансиране на здравеопазването -12%, както и в увеличението на заплатите на медицинския персонал -11%.

Голяма част от анкетираните - 89 на сто заявяват, че според тях, здравеопазването трябва да се разглежда като инвестиция, а не като разход. Огромното мнозинство от гражданите са на мнение, че трябва да се отделят повече средства за здравеопазването, като това са посочили 86% от хората и през двете вълни на изследването.

Според 95% от запитаните през август т.г. и октомври м.г. здравната ни система трябва да осигури и по-добър и навременен достъп до лекарства. 25% от участниците в проучването т.г. преценяват, че имат добър достъп до съвременни лекарства, но за 54 на сто от хората това не е така.

Подобна е преценката им и за възможността за използване на съвременни терапии. За 20% от анкетираните българите имат достъп до тях, а за 60 на сто те все още не са достъпни за пациентите у нас.

Парите отделени за здравеопазване трябва да се изразходват най-вече за подобряване на материалната база на болниците (41%), за нови технологии/апартура (39%), за заплащане на повече лекарства от държавата (39%) и за по-високи заплати на лекари и медицински сестри (29%), според анкетираните.

Откъде да дойдат тези пари обаче? Категорично мнение е, че държавата трябва да вземе тези средства от приходите от акцизи за цигари и алкохол смятат 74 на сто, а не от повишаване на осигурителната тежест, което са посочили 10% или от въвеждане на допълнително здравно осигулянаве, което определят само 18% от интервюираните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
9
 
! Отговори
хахахах преди 3 години
За това като се върнат от гурбет големите богаташи се счупват да ходят по доктори и да си правят изследвания и зъби, щото ни е лоша здравната система. Там няма никой да ги погледне даже.
15
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е живял няколко години в Западна Европа е наясно, че най добрата здравна система за бедните е в България. В Англия например нямаш ли пари си умираш и никой не те бакари за човек.
14
7
 
14
 
! Отговори
не сте прави преди 3 години
Няма да повярвате, но ние имаме една от най-хуманните здравни системи. Били ли сте на запад, имали ли сте нужда от лекар, не, нали? Българина може по всяко време да отиде при лекар и то ще бъде приен в рамкита на минути, да му се обади по телефона, да получи консултация. Знаете ли че в други страни, ако поискаш час ти дават за след 3 месеца? Имаме и не лоши специалисти. Друг е въпроса, че една голяма част са корумпирани и това прави лоша услуга на цялото лекарско съсловие. Примери - бол.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мозакът на българина по отношение на здравната ни система е тотално промит. Тя не е чак толкова лоша но е крайно време ние като потребители на тези услуги да си потърсим правата. Една лъжичка катран разваляла кацата с мед.
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12ходили сме, видяли сме, знаемТам не те гледат в ръцете, не ти предлагат само техен избор.Там няма лекарски бензиностанции, а преди лекарски вили!
11
5
 
4
 
! Отговори
Ямболски Цървул преди 3 години
Тя не се развива негативно.Тя е изостанала -позитивно!
10
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечете българи не са ходили на Запад да сравнят. Не ценят лекарите, не вярват на медицината, обръщат всичко на политика. Здравната ни система има неща за оправяне, но не е чак толкова лоша!
9
3
 
18
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Тази здравна система е пагубна за държавата, защото се източват стотици милиони, които могат да бъдат вложени в други области като образование и в малкия и среден бизнес!Но тогава на Марешки, трябва да му секне бизнеса, същото на много частни клиники лапачи и на много проффесори и директори на отделения, които са направили организирани престъпни групи в държавни заведения!!!Агент Брендън Каванах!ЦРУ!!!
8
2
 
22
 
! Отговори
препатил преди 3 години
Търговията със здраве не е здравеопазване, а здравеограбване от бялата мафия ЕООД.
7
2
 
12
 
! Отговори
читател преди 3 години
Здравна система е едно, прилагането и нещо съвсем друго.никой никога и некъде не е следил вземат ли в болнициште "на ръка".Същото се отнася и за избора на импланти, с малки изключения, (Пирогов ), почти навсякъде ти предлагат само един вариант, избора е направен преди да влезеш .За една скапана кола в сервиз ти предлагат 2-3 фирми за части, а за човек без избор.Масово се нарушава КТ, макс. 4 часа допълнително, те са вписани на 3-4 места, и крадат работно време от държавното заведение.
6
1
 
13
 
! Отговори
Екстра преди 3 години
Е здравната система, щом в Пирогов им закъсняват заплатите, повече от седмица. Хората започнаха да напускат. Но иначе всичко в държавата е шест. На чиновниците със задна дата им дигаха заплатите с 30%., а на Пироговци и това, което са изработили не получават. Хвала на вожда и тулупа, който пръска безразборно нашите пари.
5
8
 
7
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 3 години
Претенциите на Андрешко изпреварват умствените му възможностти и трудовите му постижения.Колкото повече лентяйства, толкова по-високи са му изискванията към другите и толкова по-малко към себе си !Та да питам, да пращам ли пари или да ги занеса лятото...ама друг път !?
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата държава плаче за основен ремонт. Не само здравната система. Нали знаете как се прави основен ремонт- събаря се всичко до основи, изхвърля се и се почва от нулата.
3
1
 
6
 
! Отговори
Сорош Дьорд преди 3 години
Какви са тия БГ болници само с бели лекари и персонал що няма нгри?Веднага да се назначат.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагласите са били и ще бъдат негативни, докато като се каже "лекар" изниква асоциация "корупция"
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма здравна система. Има търговска система. Отиваш на лекар, а те гледат в ръцете. А ме караха и да им ръкопляскам. Отврат.