Вълчев призова: Училища и забавачки да не събират пари от родителите

Суми от родители за издръжка и ремонт на бази нямат правно основание
20 сеп 2020 07:35, Ния Христова
227
Вълчев призова: Училища и забавачки да не събират пари от родителите
Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието Красимир Вълчев изпрати писмо до началниците на образователните инспекторати, директори на държавни и общински детски градини и училища, министрите на културата и младежта и спорта, както и кметове на общини, припомни на детските градини и училищата, че нямат право да събират допълнителни средства от родителите на децата и учениците, които обучават.
 
В него се посочва, че безплатното образование включва както правото да не се заплащат такси за обучението, така и безвъзмездното ползване на материалната база за обучение и развитие на интересите и способностите на децата и учениците.
 
"Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини няма правно основание. Родилите на децата и учениците имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси", пише Вълчев в писмото.
 
Образователният министър допълва още, че настоятелствата също не могат да се ползват за събиране на допълнителни суми, тъй като набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа за доброволност и лична воля на дарителя.
 
"Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума като дарение от всички родители не е в съответствие с доброволния характер на дарителството.", подчертава министърът.
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
5
 
! Отговори
ало, даскали! преди 3 години
Тези обучения са безплатни за учителя.Но плаща училището. 2% от годишния бюджет!!!
91
0
 
5
 
! Отговори
МОН преди 3 години
Трима лапат - 300 зяпат!
90
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Против съм безплатните закуски, днешните деца не са като децата от 1945 г. Тя, целта, е ясна, но е обезсмислена вече. Има много ромчета, които разполагат с повече пари - с по 5-10 лв на ден, отколкото някои български деца. Лични наблюдения.
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20 хиляди училища да сложим по 2 хиляди такса обучение ...40 милиона всяка учебна година ... а дори са повече. Питам кой точно ги получава?
88
0
 
2
 
! Отговори
Глей сега 3: преди 3 години
Като почнем от "Мамка му и прасе" и минем през: Време е да заколим прасето. И стигнем до: Канен съм на прасе! Нали съм ти казал нещо ти май си забравил!
87
0
 
7
 
! Отговори
Sik преди 3 години
Става въпрос за училище Христо Ботев в Айтос.Събират по 50лева за чашки за мокри кърпички за др дреболии това го разбрах. А какво означава и за подаръци за учители за рождените им дни.
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Колега ?Преди нямаше такива обучения, а образованието си беше наред.Сега трябва да храним фирми и персонажи, близки до властта!
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обученията много рядко излизат безплатно.Самото обучение наистина може да не се заплаща, но за сертификата/диплома или както там са го нарекли, искат добра сума.Аз не желая безсмислени обучения, както са в огромната си част, но съм задължена да имам поне 4.
84
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да се дават на всички безплатни закуски?Идеята да накарат ет.носът да ходи в училище ...ама дават и на милионерските деца....
83
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля, които не вярва какви документи се подготвят за ексурзия, да помоли някой познат учител да му възложи тази работа. Безотчетни, друг път. За нищо не света не искам да правя екскурзии на учениците си. И първата причина е документацията. За другите ще спомена само за здравните проблеми - само който не се е грижил за чуждо дете с 39 t, изпратено, защото са си платили или за дете с епилепсия, но скрита от родителите, за да не се "попречи" на бъдещето му, може да завижда и да пише глупости.
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Варненец: Така беше, да. Сега не е! Сега те гледат в ръцете какво им носиш. Една майка домъкна един куп касетки с ягоди и малини, ама не за децата. Изобщо не ги защитавай. Щото от опит говоря
81
1
 
10
 
! Отговори
Колега ? преди 3 години
Вместо да се дават пари за безсмислени обучения на учителите, да се насочат за решаване на проблемите в училищата и детските градини.
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алооо, училища има не само в столицата. Я се поразходете да видите .....
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ СЕ ПЛАЩА ТАКСА и децата се хранят. А в училище за всички от 1 до 4 клас - закуски безплатно. И безумно!
78
1
 
20
 
! Отговори
Варненец преди 3 години
40 г бях педагог. Учениците стават все по-ужасни, родителите все по-гадни, обществото все по-комерсиално-егоистично-вулгарно. Училището стана ад. Младите учителки мълчат, когато *** ги унижават. Не броя колко пъти съм плащал билети за театър, транспорт и пр. И все пак почти всички учители си вършат съвестно работата. Анатема трижди за демокрацията.
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак за безплатното образование - от 5 до 7 клас са само учебниците. Почти всички учители лека-полека се отказаха да изискват учебни тетрадки, тук-там някой се престрашава да поиска учениците да си закупят - най-често по математика, човекът и природата, както и някои други - атлас по георафия, сборник със задачи и някое помагало по БЕЛ. Аз съм разглеждала учени тетрадки по различни предмети и има много добри упражнения, но са твърде скъпи, за да се закупят от всички.
76
1
 
5
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 3 години
Добре, че се захлажда - с маски на 30-35 градуса по стаите НЕ СЕ ИЗДЪРЖААА!
75
1
 
15
 
! Отговори
Владимира преди 3 години
На някои родители им хрумнало да събират пари за бактерицидни лампи по 2000лв. Откъде накъде родителите ще плащат такива разходи? Министерството като дава такива препоръки, то да си ги поеме разходите!
74
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЛООО,журналиститееее, НЕ СЕ НАУЧИХТЕ - НЕ Е ЗАБАВАЧНИЦА, А ДЕТСКА ГРАДИНА!!!
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 71: Бравос! Пуснах сълза от умиление за мамитата.