Как ще работят заведенията през зимата с коронавируса?

Ако се затварят по-рано, ще се ощети бизнеса, алармира специалист
28 сеп 2020 20:42, Петя Славова
35
Как ще работят заведенията през зимата с коронавируса?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какво ще стане през зимния сезон с ресторантьорите и хотелиерите след като в някои градове в Европа намаляват работното време на заведенията, заради коронавируса, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

"Не мислим в посока затваряне. Това, което се случва в Европа е много тревожно, защото ние очакваме зимен туризъм. По една или друга причина се справяме с коронавируса. Бизнесът няма да може да поеме повече рестрикции".

Още по темата

По думите му, ако заведенията трябва да се затварят по-рано, това ще ощети бизнеса, защото там се плаща на месец, а не на часове работно време. "Работниците също остават на работа, като тежест на предприятието. Разходите остават същите", коментира той.

"Заради мярката 80/20 ние не освободихме служителите си. Ако тя не действаше, картинката в бюрата по труда щеше да изглежда по коренно различен начин. При 40-процентния спад на приходите, трябваше да освободим същия процент от персонал. Ние не го направихме", заяви пред Нова тв Алибегов.

"Това, за което си стиснахме ръцете с държавата беше намаляване на ДДС. Ние от своя страна вдигнахме минималната заплата на 800 лв., нещо абсолютно безпрецедентно за тази криза. Ако някога се случи нещо, служителите ще имат възможност да вземат по-голяма помощ", допълни той.

Алибегов информира, че от Министерството на труда и социалната политика са излезли със статистика, според която има 1/3 повече трудови договори в хотелиерство и ресторантьорство, в сравнение с 2019 г.

Той прогнозира, че през зимата хората, които посещават заведенията и виждат, че се спазват мерките, ще продължат да го правят.

"Ние трябва да започнем да живеем с този вирус. Очевидно няма да изчезне днес или утре. Бизнесът е необходимо да се нагоди към ситуацията. Затварянето на икономиката няма да допринесе за нищо", смята още Алибегов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
17
 
! Отговори
111 преди 3 години
Вируса започва сатанински ритуал след 22 часа и става много опасен.
8
1
 
5
 
! Отговори
Тояпедал чакатуристи преди 3 години
АБЕ МАЗНЬо ЕВРОПА ЩЕ ЗАБРАНИ ПЪТУВнията и ще си останеш с чакането. *** бизнесмени имаме ама много ***.
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е да затварят точно в 22ч, а не в 00ч, защото измисления вирус става особенно опасен точно в 22.00.01ч
6
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какви мерки говори тоя *** в затворено пространство?!?!Изобщо, какви заведения тази зима какви 5 лева?!ВСИЧКО ЗАТВОРЕНО на закрито иначе идват камионите с ковчезите.Просто е !!
5
4
 
30
 
! Отговори
мак преди 3 години
Главното е кръчмите да работят, те са най-важни на територията. Вниманието на баце и шайката към тях е безпрецедентно. Скоро ще ни задължат да ги посещаваме, за да не фалират. Може и ддс-то да им намалят още малко. И сега разбрах, защо цените не са паднали - заради чутовното повишение на заплатите.
4
2
 
19
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
За каква икономика говори представител на заведения?!?!?!
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те през лятото не спазват препоръките, та през зимата ли. Даже и без ковид са си един развъдник на бацили и болести. Проверяващите от ХЕИ, пожарна и още куп контролиращи институции обикновено излизат с пликче под мишницата след проверката.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големия двигател на икономиката - завиденийтъ и туризъмъ... бананова република, управлявана от Тиква. После що хората бягали.Тъжно, скоро няма да имате нищо общо с българите. А се подигравате на французите и германците за арабелите...
1
1
 
35
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Този като го чуя и ми идва да си счупя телефона или тв! Отврат! Изкарва се спасител, а повечето са обикновени крадци и тарикати. Намалиха им ддс, дават им помощи, а те продължават с измами и далавери. Какъв спад 40%? Повечето заведения са фул. Само март и април бяха зле, ама тогава почти всички фирми имаха затруднения, но не и помощ. Тоя е гнусен и нагъл, много противен! Не стъпвам в рафитата! Пълна мизерия на високи цени!