Снимка: БГНЕС
|
Коронакризата засегна най-тежко туризма, а запазените работни места в сектора са над 29 000, каза вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова в Пловдив по време на тържественото откриване на новата 2020-2021 академична година в Университета по хранителни технологии - Пловдив /УХТ-Пловдив/.
Тя благодари на университета за активната дейност по съвместния проект за създаване на национално меню, който е пред финализиране. Целта е да се подготви национална и регионална селекция от традиционни български храни и напитки, обединени в национално меню, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите на нашите курорти, обясни тя.
По думите й чуждестранните гости много харесват това, което се предлага на българската трапеза. И ние трябва да използваме този потенциал за привличане на повече туристи със специализирани услуги и продукти, съобщиха от Министерството на туризма.
Според нея кризата постави строги санитарно-хигиенни изисквания не само за качеството на предлаганите услуги, но и за здравето и сигурността на техните потребители.
Министърът припомни предприетите от правителството спешни мерки за противодействие на пандемията и стъпки в помощ на бизнеса, сред които са социално икономическите мерки на стойност около 2 млрд. лева. По думите й в резултат на положените от държавата усилия България бе отличена от Световния съвет за пътувания и туризъм с печат за безопасност и хигиена.
В заключение Николова каза, че Министерството на туризма разчита на преподавателите и студентите от УХТ да продължат добрите практики и да мобилизират всичко научено, за да може България да бъде безопасна, здравословна и конкурентна туристическа дестинация.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase