Как ще привличаме туристи? С меню от наши традиционни храни

Николова: Запазените работни места в сектора са над 29 000
5 окт 2020 17:05, Анисия Иванова
97
Как ще привличаме туристи? С меню от наши традиционни храни
Снимка: БГНЕС

Коронакризата засегна най-тежко туризма, а запазените работни места в сектора са над 29 000, каза вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова в Пловдив по време на тържественото откриване на новата 2020-2021 академична година в Университета по хранителни технологии - Пловдив /УХТ-Пловдив/.

Тя благодари на университета за активната дейност по съвместния проект за създаване на национално меню, който е пред финализиране. Целта е да се подготви национална и регионална селекция от традиционни български храни и напитки, обединени в национално меню, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите на нашите курорти, обясни тя.

По думите й чуждестранните гости много харесват това, което се предлага на българската трапеза. И ние трябва да използваме този потенциал за привличане на повече туристи със специализирани услуги и продукти, съобщиха от Министерството на туризма.

Според нея кризата постави строги санитарно-хигиенни изисквания не само за качеството на предлаганите услуги, но и за здравето и сигурността на техните потребители.

Министърът припомни предприетите от правителството спешни мерки за противодействие на пандемията и стъпки в помощ на бизнеса, сред които са социално икономическите мерки на стойност около 2 млрд. лева. По думите й в резултат на положените от държавата усилия България бе отличена от Световния съвет за пътувания и туризъм с печат за безопасност и хигиена.

В заключение Николова каза, че Министерството на туризма разчита на преподавателите и студентите от УХТ да продължат добрите практики и да мобилизират всичко научено, за да може България да бъде безопасна, здравословна и конкурентна туристическа дестинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХХЛБоб с кренвирш как ви звучи?- Много громко!
78
0
 
4
 
! Отговори
Елена преди 3 години
Факт безспорен е, че българската кухня е най-богата като разнообразие в света ! Само салатите в една механа на брой ( каквито няма никъде, обикновено салата във Франция, Итали и Испания е декорециа= маруля + рукола ) са повече на брой отколкото цяло меню някъде в чужбина, обиколила съм цял свят и мога да говоря с факти ! Кулинарния туризъм е нещо на което отдавна трябваше да се наблегнем, да не говорим , че и цените ни са най-евтини...
77
1
 
0
 
! Отговори
ХХЛ преди 3 години
Боб с кренвирш как ви звучи?
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СписаниеВ интерес на истината, българската кухня е бедна в сравнение с испанската, италиянската....да не говорим за фенската :) Коклото и да съм патриот, обиколил съм една-две държави и знам :) Една шопска салата за която претендират сърбите и макетата не прави разнообразието, всичко е взаимствено от Османската империя :))
75
1
 
4
 
! Отговори
Списание преди 3 години
Българската кухня според един чужденец е Една чаша олио+1/2 чаша сол + 2 лъжици чубрица. Тва е!
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 69Нали знаеш, все ни тълпяват че сме незначителни, ама избиват комплекси другите нации заради нас :)) Кирилицата или Глаголицата са от нас, дори има мнение че е поръчана от българските царес цел да имаме собствена писменост за литургиите, не само на гръцки :)Те така, макетата са основатели на България, техни са и царете, техни са и писменноста...какво още ? :)))
73
2
 
0
 
! Отговори
До 79 преди 3 години
Жената беше толкова ядосана на коментара ти , че вместо двойно несъгласие, по погрешка ти сложи " лайк" . Тя си е от Родопите и по вкусни гозби от нейните рядко съм ял. А съм обиколил половината свят и сума ти " Мишелини" .
72
4
 
1
 
! Отговори
До 79 преди 3 години
ИМАМЕ Българска кухня. И е много богата. Лошото , e че има такива лъже готвачи като тебе.
71
7
 
2
 
! Отговори
Мъдрец преди 3 години
Чуждопоклоничество и неустояване на своите интереси- едни от най- лошите черти на нацията ни. Колко пъти съм чувала чужденци да казват , че по вкусни домати от българските, например не са и опитвали , kиселото ни мляко , сиренето, което с отличен маркетинг гърците успяха комерсиално да отнемат ...Ето една Англия - привлекателна почти с нищо , успя единствено със самочувствие и луда реклама дори и "Британска кухня " да си промотира.. Родени сме на уникална земя , но не сме дорасли до нивото и
70
0
 
6
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Туристите не идват заради безумните мерки на държавата, а въпреки тях. 30 години фалшива демокрация и геноцид спрямо собствения си народ, това е България.
69
3
 
9
 
! Отговори
Готвач преди 3 години
Нямаме българска кухня това е. Който твърди обратното е лъжец и лицемер
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ееххх,ще търсим и ние българското след време,ама няма да го има,ни домашната чиста храна,ни традициите и фолклора,ни семейната приятна атмосфера,губим бавно,всичко автентично,подражавайки на забързания и безличен ,западен живот.И едва когато го загубим нашето,ще почнем,като тях да го търсим
67
2
 
4
 
! Отговори
44509 преди 3 години
ЗА ДА СГОТВИШ ХУБАВА ГОЗБА СЕ ИСКА КА4ЕСТВЕННИ ПРОДУКТИ , НО УВИ В БЪЛГАРИЯ ВСИ4КО Е МЕНТАК ,НЯМА ДА ЗАБРАВИЯ ЕДИН ПОЗНАТ СЕЛЕНДУР КОЙТО КОПУВАШЕ ВНОСЕН БОБ И ГО ПРЕСТВЕШЕ ЗА МЕСТЕН ПРОИЗВЕДЕН ОТ НЕГО.
66
0
 
1
 
! Отговори
До Тонката преди 3 години
Мисля да ни направиш един blow job тая вечер. Кво ще кажеш
65
0
 
4
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
Когато човек не блести с интелектуални възможности просто e по- добре да не се изтъква. Българската флора и фауна са достатъчно разнообразни и специфични и дори само това е предпоставка за уникалност на храната на една от най- старите нации в Европа. Естествено, че е имало взаимно културно и " вкусово - ароматно взаимодействие" между всички култури в световен мащаб. Дори не смятам да споменавам за картофите, доматите, кафето, какаото....
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас няма политика за българското да сте видели някъде по кулинарните предавания да казват за нещо че е българско Пълнените чушки са италиански млякото е гръцки йогурт боба е испански пачата я даваха като нещо австралийско за шкембе чорбата мисля че даваха нещо подобно от Азия има ли нещо за което казват че е българско а пра баба ми готвеше сини сливи със свинско и зеле и патешки кюфтета
63
0
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Както са ти набутали куче без да разбереш така може да ти набутат и Човешко,защото си аре да не казвам какъв:):):)
62
0
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Ти пак няма да разбереш с какво ше те нахранят бе:):):):)Кажи нещо за Вебер:):):)
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тонката 66Че съм кре тен кре тен съм, но канибал не ме изкарвай ***, ще взема да натъпча свинско в устата ти...:))) Не за друго, ами да не квичиш, неприятен звук :))
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тонката 68 По принцип се лигавиш само ти ***, но щом казваш 100 човека, вервам ти...хахаха :)))