Ще дишаме ли отново отровен въздух?

55 000 домакинства се отопляват на твърдо битово гориво
Обновена: 12 окт 2020 12:48 | 12 окт 2020 12:47, Ния Христова
38
 
15 000 българи почиват всяка година заради мръсния въздух, който дишат, а стотици хиляди развиват хронични белодробни болести по същата причина. 35% от замърсяването на въздуха идва от печки, които са на дърва и въглища. Според данни на Столичната община, 55 000 домакинства се отопляват по този начин. 
 
"На прага на новия отоплителен сезон за нас има две думи - контрол и превенция. Стартирахме с различни мерки, насочени върху най-основните замърсители, а именно битовото отопление. 55 000 домакинства се отопляват на твърдо битово гориво, но ние стартирахме 2 проекта за 57 млн. лв., с които ще подменим отоплителните устройства, които проявяват интерес и са подали заявление", каза зам.-кметът по екология в София Десислава Билева в ефира на Bulgaria ON AIR
 
До 18 септември хората имаха възможност да подадат заявленията си.
 
"Над 5500 домакинства се включиха в кампанията. И всички те, които отговарят на изискванията, са одобрени. Кампанията продължава и през 2021 г., отново ще пуснем покана към всички желаещи да сменят своето отопление и да изберат по-екологично. Приблизителният брой на отоплителните тела, които смятаме да сменим, е над 15 000. Смятаме, че ефектът ще е дългосрочен", допълни Билева.
 
Тя обясни, че работата по проекта е била осъществена заедно с кметовете по райони.
 
"Във всяко от районните кметства има служител, който работи с хората. Има засилен интерес от "Красна поляна", "Слатина", "Витоша", "Нови Искър", подчерта още експертът.
 
Според Билева в ромските квартали проявяват интерес към кампанията, но там се прилагат и редица други мерки.
 
"В "Красна поляна" и "Слатина" стартирахме с пилотен проект за подмяна на поставяне на т.нар. електростатични коминни филтри. В районите ще има засилен контрол на това какво горят хората. Въздухът е кауза на всеки един от нас. По нареждане на г-жа Фандъкова вече е в сила наредба, която позволява ние да контролираме както търговците, така и домакинствата, които се отопляват на дървесина", категорична е Десислава Билева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aide kasmet na tapanarite dano yspeyat
12
1
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Говориш глупости.Защо през лятото няма замърсяване от автомобилите,въпреки остарелия автопарк,или поне не е основно от тях.Сахара или другите ти алабалистики са временни явления за по ден-два.А въздуха от кюмбетата го дишаме няколко месеца всеки ден.
11
0
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Е какво като общината е купила печки и пелети за няколкостотин роми.Да не мислите,че няма да продължат да си горят парцалите,които купуват за левче килото от втората употреба,а и събират по кофите.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато ХомоСапиенсът не се върне в каменната ера, нищо чисто няма да диша. Другото са лъжи на зелените рекетьорчета.
9
3
 
6
 
! Отговори
ист преди 3 години
Въздуха който дишаме в София не е софийски. Въздушните течения обикалят цялото земно кълбо. Замърсен въздух може да идва от Сахара, Западна Европа, дори от САЩ и Мексико. Ако смятате че като купят уж екологични печки за ет носа, и ще дишате чист въздух, значи не сте учили достатъчно. Един вулкан от 5000 километра, един огромен пожар в Канада или Русия, ще запрашат въздуха хиляда пъти повече от "екологичните" печки. Леките коли и кравите не са виновни. В този свят живеем. Нямаме друг.
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви е точна класацията. Ето как трябва да е: На първо место-самолетите. Предложете намаляване на броят им. На второ- автомобилният транспорт личен и обществен. Гореизброените замърсяват Целогодишно. На трето место идва отоплението , което е ключов фактор за физическото оцеляване на населението и е Сезонно.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли поне един случай в който пишман кметицата да е обиколила по вечерно време столичните крайни квартали през зимата ,за да види какъв смог е.Не се диша.Но този въздух се разнася из целия град,защото сме в котловина и няма добра естествена вентилация.Иначе се хвалиме с метро,ремонти на ремонтите и т.н.Но живота и здравето на хората са без значение за тях.
6
0
 
7
 
! Отговори
Дишач на чисто преди 3 години
От теца по-чисто няма. Къде другаде се изгарят индустриални количества гуми и биологични отпадъци от Италия и други страни?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
55 000 установени само в София.А реалните са много повече.А за цялата страна са стотици хиляди.Съмнявам се,че само 15 000 умират от мръсния въздух.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 2Колко ли е трудно да се отучиш да глобяваш а първо да предложиш решение?Явно много щом си див мйекльо и предлагаш глоби.Но колелото се върти и някой ден като продадеш всичко,не само вилата и останеш гол,ще оцениш глобите,които сега предлагаш с охота!!!!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общината трябва да мине през всяка къща и да предложи на място,на терен както му викат алтернатива.Дали газ,дали пелети,или климатик нещо да предложи и то безплатно,иначе няма да има чист въздух.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко е трудно да се забрани продажбата на въглища и дърва в София?! Колко е трудно да се налеят субсидии в това да се предлагат екобрикети?! Колко е трудно да отучиш Бай *** да си кара 15+ годишния коптop, когато въздухът е замърсен? Колко е трудно да накараш малцинствата да не горят, каквото им падне? Явно много. Манталитет на *** човек се променя само с яки глоби. За пример давам Симеоново, където имам вила- простотия сред шопите там. Първи по респираторни проблеми. Ама топлото е по-важно
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то друг няма.