Притеснителни данни: Висока смъртност от коронавирус у нас

Трябва да се анализира ситуацията, смята лекар
13 окт 2020 14:56, Петя Славова
32

Нараства процентът на потвърдените нови случаи на заразата. Той вече е 13,5 на сто. За последните 24 часа положителни за COVID-19 са резултатите на 587 души, починали са 23-ма.

"Данните за смъртността са притеснителни. Данните за позитивните са в рамките на обичайното. Трябва да се направи много сериозен анализ. Още в края на лятото започна това повишаване на броя на починали и в България беше отчетено достигане до осмо място в Европа", коментира специалистът по обществено здраве и бивш депутат и евродепутат д-р Антония Първанова в "България сутрин".

Според нея това се дължи от една страна на застаряващото ни население, а от друга - на късното търсене на медицинска помощ и трудния достъп до нея.

Още по темата

"Не трябва да се паникьосваме и да интерпретираме данните по такъв начин. Паниката, страхът и социалната изолация понижават имунната ни система. Трябва да има позитивна кампания как хората, които имат симптоми, да предпазват останалите и да имат отговорно поведение", смята експертът.

Д-р Първанова допълни, че според данни на НОЩ 80% от хората, които са позитивни, нямат симптоматика и само около 5% се нуждаят от медицински грижи.

"Хората, които имат симптоми, трябва да си останат вкъщи и ако много им се налага, да спазват социална дистанция и да ходят с маска. За останалите въпросът е спорен", заяви Първанова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че лекарите сменят маските си на няколко часа и внимават къде ги оставят, докато това не важи за повечето хора в ежедневието.

Според нея вирусът намалява броя на заразените в края на май и началото на юни, а в есенно-зимния сезон той се увеличава също както при грипа и въпросът е да не се допуска при хора с хронични заболявания и отслабен имунитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че в нашата страна не влизат толкова хора от чужбина а повече излизат....... Нищо не е добре в БКП_ЛАЙНААРРИЯяяя, и скоро ще стане още по зле.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че в нашата страна не влизат толкова хора от чужбина а повече излизат.
22
2
 
1
 
! Отговори
боже прости преди 3 години
От вчера насам това е четиринайста или петнайста статия по този случай с това т.н. ковидеветнайсе и понеже професорките са на привършване се включват доценти и асистенти.Съжалявам за загиналите хора но сигурно са имали и други заболявания.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че защо няма органи да проверяват съдържанието в маските задържащи вируси колко и какви вируси има в тях дори оставени на определени места като доказателство за вирусите находящи се за унищожение.
20
4
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Обратното е. Много вегетарианци, вкл. и вегани, ги тръсна коронавируса и починалите тревопасни са по-голям процент от починалите нормални хора сред заразените, така че яжте месо, за да останете живи и шансът да се заразите с вируса да е по-малък.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те джипитата не си вдигат въобще телефоните. На практика никой не те лекува, докато не се баталясаш зверски. Моя приятелка си самоизписа всички лекарства, вкл. Азитрокса, антистенокардина и добавките. Джипито й не си вдигаше телефона, забранено й беше да излиза от вкъщи, РЗИ само я проверяваха дали си е у тях. Де факто тя нямаше никакъв достъп до медицинска помощ! Слава Богу оздравя!
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус винаги го е имало. Но сега е във фокуса на медиите.
17
5
 
3
 
! Отговори
Ха преди 3 години
До До 15 тъжен смяхДано са много ! :)))
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Ковид-19 умират хора на всякакви възрасти с или без придружаващи заболявание, въпреки че очевидно по-голям процент от починалите са с придружаващи заболявания. По-голямата част от починалите щяха да си живеят още относително много време с тези придружаваи заболявания, ако не беше Ковид-19.
15
6
 
5
 
! Отговори
До 15 тъжен смях преди 3 години
Колко хора успя да зааразиш като си без маска?
14
10
 
10
 
! Отговори
До 13 Аман преди 3 години
Защо задаваш неостър въпрос? Достатъчно пъти обясниха, че за аутопсии на починали от Ковид-19 трябват специални условия на сигурност, каквито има на малко места в света, а в България няма. Ти какво искаш, хората направили аутопсиите, после да ги погребваме ли?
13
14
 
9
 
! Отговори
Пълен смях! преди 3 години
Писна ми вече ! От началото на измислицата, не съм слагал маска, та ся ли ! Хайде да са почва вече !
12
1
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
В България от Ковид-19 започнаха да умират на практика от юли месец. Преди това имаше единични случаи главно на пристигнали от чужбина или заразени от тях. За тези три месеца и няколко дена от юли досега, починалите от Ковид-19 са около 10 човека на 100000 души население и май няма друга болест, от която в България да са починали повече хора за този период. Не говоря за група болести, каквато е например рак, в която има много видове рак.
11
13
 
7
 
! Отговори
Аман преди 3 години
Защо несе правят утопсии , за да могат да се прекривват лъжите на генерала , че яко ще се мре.Ако ги правят ще им лъснат далав3
10
13
 
4
 
! Отговори
Мазен Метьо преди 3 години
Ами то умират онкоболни,хипертоници,алкохолици и всякви ,а като му намерят уж вирус ,то ай вируса го уби.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е, че статистиката и тестовете хващат максимум 30% от заразените хора. Останалите си правят самолечение в домашни условия без да са наясно, от какво се "лекуват"...Отделно учениците допълнително допринасят за разпространение на всякакви заболявания.
8
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не яжте месо, засега няма случай на вегани умрели от вируса. Вируса тръшка месоядните ха кажете някаква статистика колко вегани и колко месоядни са умрели. Щаба алоу, къде са ви статистиките да направим изводи ?
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малееееееееее, тая как се измята на 180гр-досега беше с Мангъровеца и сега какво говори. Тая ексевродепуТКа непрекъснато е при Славуца-пъпеша, Хаджи тошко-лилипуда ,четиримата 50-сет годишни сценарисчета/още не преминали онази тинейджарка възраст/. Абе бабо, не се натискай за министър-нали според изявленията ти пандемията щеше да завърши до 30.06.20г.
6
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом банкянския тупань обикаля като разгонен без маска, значи не го е страх от вируса, защото не е опасен . Като се накраде, коронавируса ще изчезне тъй както се появи. А ако този цирк продължи, май ще трябва да си купя втора маска, че тази с която карам до момента, тръгна да се пробива. Все пак половин година носене не е малко време, но за тридесет стотинки толкова.
5
1
 
16
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Какво да анализираме? Добрите специалисти избягаха в чужбина!