Живеем в свят с работещи бедни, а и все повече стават безработните

Може ли безусловният базов доход да реши финансовия проблем?
16 окт 2020 09:10, Петя Славова
367

Може ли безусловният базов доход да реши финансовите проблеми на България?

"Безусловният базов доход е граждански дивидент. Ако няма потребление, няма икономика. Последните 15 години в България няма граждани и няма икономика. От 2015 г. на пенсионните фондове им е трудно да оцеляват. Инструментите, които те използваха, просто ги няма. Ние си направихме много грешна сметка. Това се случва на много места по света", обясни икономистът Ивайло Кирилов в ефира на "България сутрин".

По думите му, ако има безусловен базов доход, той ще гарантира определена сума за България.

"Хората започват да работят, правят собствени бизнеси. Няма някъде пилотен проект, който да не е успял. Ние имаме свят с работещи бедни. По-голямата част от хората работят, за да си покрият разходите. Бюджетът трябва да се преструктурира и оптимизира", коментира специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Според него липсата на работни места е фундаментален проблем, пред който съвременният свят е изправен.

"В момента основният казус е липсата на работни места. 250 млн. души ще си загубят работните си места тази година. Цифрите са стряскащи. В Южна Корея ще бъде въведен "данък роботи", за да може да оцелее икономиката. Ние искаме животът да не се променя, това е невъзможно. В момента все повече хора остават без работа, което е трагично", подчерта експертът.

Кирилов изтъкна, че коронавирусът е непредвидим фактор, който затруднява все повече глобалните процеси.

Икономистът изрази мнение, че безусловният базов доход е приложен в почти целия арабски свят и това е много хитра политика на управляващите в тези държави.

"В момента в Германия тече пилотен проект - дават се 1200 евро на гражданите. Там гражданите даряват и се тегли томбола кой ще спечели. В момента на 700 души са дадени по 1200 евро. Тези, които не работят, получават базов доход. Тези, които работят, си получават заплата. Пенсионерите си получават пенсии. Така се гарантира икономиката", разясни Кирилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
0
 
2
 
! Отговори
Dida Didova преди 3 години
Безусловен базов доход за всички ! По 5000 евро. Ще се решат всички проблеми. Всички ще са доволни. Да теглят заем и да ги дават вече .
315
0
 
10
 
! Отговори
Справедливост... преди 3 години
Намаляне на раб. часове за работа. Там е спасението.Не по 8ч., а по - малко.Който иска повече парици да работи и в др. фирма.Какво е това ? Екстри, бонуси, премии?
314
2
 
24
 
! Отговори
До Радослав преди 3 години
От бабите има много ползи. От тях винаги може да получиш ценно знание. Повечето от тях, ако са подвижни, са в помощ на семейството. Моята баба отгледа първото ми дете, а беше на 80 г., когато то се роди. Благодарение на нея аз можех да работя. С второто ми дете беше много трудно, защото баба вече не беше с нас. А колко е хубаво сутрин да станеш и някой вече да е направил закуската. Децата обичаха да се гушкат при нея. Винаги търпеливо им разказваше приказки.
313
1
 
5
 
! Отговори
шмatka преди 3 години
До Анонимен 347 А ти в този капитализъм какво очакваш? Някой да ти дава пари благотворително?
312
0
 
9
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Върнаха ни в времената на Чарли Чаплин...И докато роднините на Ч.Чаплин и казино играчите вилнеят,ще става и по лошо!?...
311
2
 
31
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
Крайно време е да се приеме закон! ЕГН се дава само на данъкоплатци и на техните деца! Ако нямаш ЕГН, ти не съществуваш за държавата и нямаш право на нищо! Само така ще се стимулира раждането на граждани, а не на биомаса с отрицателен принос за обществото! 1 баба на 80 години за последните 5 години от живота си има в пъти по голям принос за обществото от цял катун от 2000 индивида от боята защото тя само за жилището си е платила повече данъци отколкото целия катун за цялото си съществуване!
310
2
 
30
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
Няма нужда от проекти, да дойдат в България да видят какъв е ефекта от базовия доход! Ето държавата ни раздава пари на един определен етнос, които за да взима още повече пари създава още биомаса която също като родителите си ще е без 1 ден трудов стаж, без 1 стотинка платен данък, но до края на живота си ще е потребил милиони държавни пари! Ето ви ефекта от безусловен базов доход! Това е награда за мързела и стимул за развъждането на още мързеливци! А икономиката няма полза от развъждането им!
309
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпреки, че съм десен по убеждения, не мога да не забележа много притеснителния страничен ефект от съвременната глобализация и неолиберално управление. Той се изразява в съсредоточаването на огромни ресурси в малка част на населението и бавното обедняване на останалите. Това ще задушава икономиката в дългосрочен план, защото убива потреблението. От там се изпада в постоянна стагнация и нисък разтеж, който вече е факт на много места. Парите са маслото на икономиката, а хората имат все по-малко.
308
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това беше целта на истерията с коронавируса,да създаде икономическа криза и безработица,за да принуди хората да работят на по ниски надници и при по лоши условия,така си гарантират евтина и послушна работна ръка,освен това да работиш за оцеляване си е чиста форма на робство,само,че доброволно.Та трябва да научат хората да се съгласят с това и ето ти корона истерия осигуряващ пазар за роби хаха
307
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АрахангелФердинанд го е казал за такива като тебе... както и боко за това, че е *** и селянин. Затова се и разбирате, нали?!
306
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е при ес демокрацията водена от германия, където системата се крепи на работещите бедни.Германия е един голям концлагер за собствените си граждани.
305
7
 
2
 
! Отговори
! преди 3 години
Слави - президент!
304
2
 
24
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Демек, за да се печелят избори се раздават пари на убити от системата, а балъците да бачкат. Същата ще е и съдбата на децата им. Някои се усещат навреме и изчезват, защото привилегиите са за роми, системата ги недаубила, и каквито се сетиш. След 10 години на един балък ще му висят по 3-4 такива паразита, при това с високи претенции, защото те и сега получават повече от работещия.
303
2
 
25
 
! Отговори
пак до карловеца преди 3 години
В маршрутката от Ст.Загора за В.Търново един шофьор качи правостоящи и явно за своя сметка, накакви роми мъж и жена бяха в безобразно състояние това миризми, вируси бацили бактерии ряпа да ядат такава отврат бяха тия същества, че не мога да ви опиша, жената бременна на всичкото отгоре. Хората възнегодуваха буквално искаха да линчуват шофьора, ромката се разквича направо трагедия стана на която трябва да се сложи край в нашата страна. Не можах да разбера защо бяха ходили в Стара Загора *** все тая
302
41
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ромите поне поддържат раждаемостта. Ако не са те доста под 7 щяхме да сме. Да са живи и здрави.
301
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЙТО НЯМА ОБРАЗОВАНИЕ ТОЙ ДА РАБОТИ НА НЕПРИВЛЕКАТЕЛНИТЕ РАБОТНИ МЕСТА
300
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Комунизъм, Социализъм, Капитализъм, сега следва Феодлизъм.НЕ ДРАГИ НЕ СИ РАЗБРАЛ СЛЕДВА РОБОВЛАДЕЛСКИЯ СТРОЙ ДАЖЕ Е ЗАПОЧНАЛ МАЙ
299
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизъм, Социализъм, Капитализъм, сега следва Феодлизъм.Т.е. връщаме се в първи клас. И то благодарение на технологиите. Те прогресорите сега сами си режат клона на който седят. Ще оцелеят, не умните, не богатите, а приспособимите.
298
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво можеше да се купи със 10 лева тогава,и със 10 лева сега ..
297
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Догодина и герберастите ще станат безработни.