Новите жилища в България - с цяла кухня по-тесни

Намалява средната полезна площ в сградите
14 ное 2020 10:05, Петя Славова
184
Новите жилища в България - с цяла кухня по-тесни
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новите жилища у нас, получили разрешение за ползване (Акт 16) през лятото са с цяла кухня по-тесни. Средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 97 кв. м през третото тримесечие на миналата година на 91,6 кв. м през същия период на 2020 г. или с над 5 квадратни метра, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Данните за третото тримесечие показват въвеждането в експлоатация на повече, но по-малки жилища, съобщава "Монитор". Между юли и септември Акт 16 са получили 879 жилищни сгради с 3912 жилища в тях. Спрямо третото тримесечие на 2019 г. сградите са с 91 повече, а отделните имоти в тях нарастват с 928.

Най-нашироко живеят новодомците в Габрово със средна полезна площ на новите жилища от 190,9 кв. м и на Русе със 181,5 кв. м. Най-тесни са новопостроените жилища в Благоевград със средна полезна площ от 65,9 кв. м и в Кюстендил с 56,9 кв. м.

В София средната полезна площ на въведените в експлоатация жилища през третото тримесечие е почти 95 кв. м и намалява спрямо 100 кв. м през същия период на миналата година. В Пловдив новите жилища са със средна площ от 92 кв. м, която също е по-малка спрямо 98 кв. м през третото тримесечие на миналата година.

На годишна база най-много от 96 на 74 кв. м пада площта във Варна на новите жилища, сочат още данните на НСИ за третото тримесечие.

Общата полезна площ на новопостроените жилища през третото тримесечие на 2020 г. е 358,4 хил. кв. м, или с 23,8% повече в сравнение със същото тримесечие на 2019 г., а жилищната площ се увеличава с 34,6% и достига 274,8 хил. кв. метра.

София е лидер по нововъведени в експлоатация жилища през третото тримесечие с 1173, следвана от Варна с 993 и Пловдив с 568. Над сто жилища за тримесечие са били въведени в експлоатация и в Бургас, София-област и Благоевград. На обратния полюс са Видин и Монтана с едва съответно две и седем нови жилища между юли и септември.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (73,2%) или 4 пъти повече от жилищните кооперации, които са под една пета (18,1%). В сравнение с третото тримесечие на 2019 г. нараства броят на новопостроените къщи и жилищните блокове, докато този на сградите от смесен тип и вилите намалява.

Почти всички въведени в експлоатация новопостроени жилищни сгради у нас през третото тримесечие са или със стоманобетонна, или с тухлена конструкция. Панелните блокове са едва 0,4%.

Най-висок е делът на двустайните жилища (41,6%), следват тристайните с 35,2%, а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи (3%).

Според Евростат обитаваме 18 квадрата по малко от европейците.

Средната жилищна площ на човек в България е 25 кв. м при средно равнище от 43 кв. м в ЕС или с 18 квадрата по-малко, като по-тесни са жилищата само в Румъния, където на човек се падат средно 15 кв. м. Според друга статистика у нас на човек се падат по 1,2 стаи при средно равнище от 1,6 стаи в ЕС.

Други данни, сочат, че 81% от българите живеят в собствени жилища, закупени без ипотечен кредит при средно равнище в ЕС от 45% и едва 8% в Холандия. Заради натрупаните спестявания в България има потенциал за ръст на покупките на имоти с ипотечен кредит. Възможно е голяма част от хората да продадат по-старите си жилища, строени преди 40 години, и да закупят по-ново и от по-висок клас жилище, прогнозират имотни брокери.

Почти всички нови жилища се продават на шпакловка и замазка и трябва да се търсят майстори за довършването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84Не си мисли че в Софето дават кой знае какви заплати, разбира се ако не си синче на някой държавен служител - 8 директори в НАП, взимащи по 10-15 бона :)) Хакерчето нали ги хакна, едната па*ица директорка обясняваше че била в отпуск не можела да си прекрати почивката :)))
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 87Дали живееш сам или с някой друг е все тая, защото Нийл и й няма да те храни, особен и с 1000 лева доход.Ня а как да прогресира в живота, ако безизходицата, сметките и тежката работа съсипят психиката и здравето ти. Аз си не бих работил за 1000 лева. "пак е старт", ама старт към какво? Посредствен и окаян живот, особено в днешно време. Има причина, зшаи да сме нажиююцията с най-кратък живот и най-много дебели хора в Европа. Не е от добро.
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 86Ок. Супер. Е, 50000 лева на месец не, ама със 6-7000 по е вероятно и, за 3 години да събереш. Просто и формацията в статията не е под есента правилно.
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 85Естенствено, че не работя за 1000 лева на месец. Работя за много повече, но какво е това? Ако нямаш работа 1000 лева е някакъв старт. Ако живееш с още някой и той също изкарва 1000 лева вече имат 2000 лева домакинство: някакъв нелош начален бюджет. Ще трябва да си правите сметката, но вие какво искате?
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 82Да, аз имах предвид конкретно за решението на проблема. Статията е увод към общата тема за закупуването на жилища. Иначе е очевидно, че няма почти никой който без предишни имоти/спестявания и без кредит, да може да си купи жилище отвъднъж: той трябва да взема 50 000 лева на месец за такова нещо. Ние не си говорим за такива случаи.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 83Не.и казвай, че работиш за 1000 лева по 13 часа на ден...
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 79Вепе и малките са. Просто без скъпи цени на жилищата, много хора не работят толкова, защото нямат нужда. Ако един апартамент т беше 25000 лева, вместо 250000 лева, както има в "замиращите градове", но заплатите с апо 1700 лева, като в София, повечето хора няма да се блъскат, за да изплащат високи заеми и ипотеки, а ще го карат много по-леко. Нещо, което държавата не иска.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.Ами, да е смело, да е смело, колко да е смело. Бизнеса си върти. Сега, това, че на някой не му се работи е друга тема. Даже тук съм чел коментати от сорта на как ще им работя на тия за жълти стотинки (ставаше дума за 1000 лева), да фалират.Е, за такива хора вечно ще има безработица :))))Иначе аз казах, нямам предвид сегашната ситуация: тя е един път в живота.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 62Ако вземеш жилище на изплащане разходите за наема ти ще паднат, или?"Отново - прочети оригиналното менение. Става въпрос, че според статията, хората не телглили жилищни кредити. Аз казах, че вероятно и парите са от наследство, поради ниските заплати. Някой отговори, че не е така. Аз дадох себе си за пример. И да, прав си. Ако реша да живея в София перманентно, най-умнити решение е кредит. И без това, ще ми е колкото наема, смао дето няма да стане троен след 10 години.
72
0
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
до 78 --Много е "смело" да кажеш че няма безработица))) явно не си виждал опашките пред Бюрата по Труда,,, и аз бях като теб -мислех си че съм "хванал Господ за шлифера" ама Господ има други планове )) --та така ,,, в този живот разбрах едно -Че и най сигурното -не е сигурно!!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 77Аз съм независим, даже Тонката искаше да се бием в София :)) Може и да са 5% на които им сече пипето, може и да са 10, то ИТ се водят и тез в Кол центровете, това прави ли ги умни :)))
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големите къщи и апартаменти са скъпи.Така е по цял свят
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В."до 73 -Не всеки може да е ИТ )) знам кой си )) ТИ си великият ИТ специалист с 9000 лв месечна заплата)) -но замисли се-Дори депутат е несигурна работа,,, след 4 г може да не си депутат)))"Всъщност не съм. Икономист съм, но започнах като студент в една мебелна фирма и отттогава не съм спирал да работя. Не същото, разбира се, но съм сменил поне още три типа работа. Реално в България безработица няма (изключвам сегашната извънредна ситуация).
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 76"Ти говориш за 1-2 % от населението които са "специалисти", ФСБ говори за тези 98-99 % които не са такива, освен ако не ги смяташ за хора разбира се :))"Вие тия проценти за нищо ги нямате :))))
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 73Ти говориш за 1-2 % от населението които са "специалисти", ФСБ говори за тези 98-99 % които не са такива, освен ако не ги смяташ за хора разбира се :))
66
0
 
10
 
! Отговори
До ФСВ преди 3 години
Фактора време е константен. Там не можем да се бъркаме! Ако плащаш наем пак не си застрахован нещо лошо да се случи и пак може да стане грозно. Естествено всичко в този живот са плюсове и минуси. Но ако поемеш риска нищо да не се случи, който според мен не е по-голям от това да се случи нещо(пак казвам според мен) е по добре да ги даваш парите за нещо твое отколкото за нечие чуждо в дългосрочен план.
65
0
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
до 73 -Не всеки може да е ИТ )) знам кой си )) ТИ си великият ИТ специалист с 9000 лв месечна заплата)) -но замисли се-Дори депутат е несигурна работа,,, след 4 г може да не си депутат)))
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.Е, "ако предположим". Що не предположим, че единия ще започне да изкарва 2 пъти повече пари защото става все по-добър специалист (напълно реално) и даже ще имат излишък. Или че ще имат допълнителни доходи. Аз съм постоянно на работа от над 30 години. Не на една и съща работа, разбира се, но това нищо не променя. Не съм оставал без работа за дълго време.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.Смислен коментар !:) Само за заплатите не съм много съгласен като цяло, но общо взето съм съгласен, увеличението е за сметка на даваното от работника :))
62
0
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
До 69 -съгласен съм напълно -Но има един фактор -"ВРЕМЕ"!! човек остарява и се разболява или остава без работа- Трудно е да си постоянно на работа 24г и то двама (семейство) Ако преположим че единият остане без работа--нещата стават много грозни))