Очакват ни строги мерки, но ще спре ли у нас скокът от заразени?

Нямаме пълна картина на заболеваемостта, защото се правят малко тестове
24 ное 2020 10:33, Петя Славова
203
Очакват ни строги мерки, но ще спре ли у нас скокът от заразени?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нов рекорд починали от коронавирус е регистриран у нас. "Претоварването на болниците покрай коронавируса  е феномен по целия свят. Той беше видим през пролетта в големи градове като Ню Йорк, Лондон. В момента, в който се препълнят всички болници, се блокират каналите за всички други спешни случаи – тежки травми от катастрофи, инсулти, онкологични заболявания", заяви пред Нова тв Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Още по темата

По думите му още е рано да се каже дали България ще оглави класацията по смъртност в Европа. "На 20-ти бяхме първи", посочи той. "За съжаление стигнахме нивата от 4 хиляди заразени и вероятно тези антирекорди ще продължат".

"С новите мерки вероятно ще се достигне до някакво плато, след което случаите вероятно ще започнат да спадат. Но с препълването на болниците въпросът е къде е границата на капацитета? Ние нямаме пълната картина на заболеваемостта с оглед на антигенните тестове, които не се регистрират никъде", посочи експертът и припомни, че за нас границата на заразени бе от 1000 души на ден, а вечес лекота подминахме 4000. "Очевидно става дума за повече. Антигенни тестове не се регистрират. Вероятно видимата ситуация е като излязат днес данните на НСИ за общата смъртност", обясни експертът и допълни, че се правят хипотези за 4 седмици средно.

По думите му, в чужбина има по-пълна карантина, защото се правят много повече тестове. "Хората у нас си правят антигенни тестове, за да не влязат в системата на РЗИ и имаме ясна предпоставка, че няма съвсем пълна картина".

В повечето области има ръст на заразените. "София в сравнение с останалите области беше в пъти с по-малка смъртност на 100 хиляди заразени" , уточни Безлов и съобщи, че най-много хора умират в Смолян и Търговище като вероятната причина за това може да е застаряло население в района и труден достъп до болниците. По думите му, сега ще видим къде болниците реално могат да се справят, въпреки че в момента нещата са екстремални и дори да има много добре функционираща болница, ако тя е залята от пациенти, пак може да не се справи.

"Със сигурност ще сме с по-лоши резултати от богатите страни", категоричен бе Безлов. "Не знам дали ще избегнем полевите легла за съжаление. Всички коментираха, че преди 3-4 седмици трябваше да се случи, но дали изобщо може да се случи. Проблемът е, че правителството не иска да въведе мерки, заради протести. Опозицията не иска локдаун. Имаме изключително разделение на обществото"., каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статия хранилка за соросташшките хипохондрици. Налазиха форума като судански скакалци сиромашка нива. Я се самоизолирайте в Арена Армеец бе и се полейте с дезинфектанти и белина.
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закъсняха защото щабът са само изпълнители на това което им нареди некомпетентният мин.председател .Така ще бъде и с ваксините
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статия хранилка за соросташшките хипохондрици. Налазиха форума като судански скакалци сиромашка нива. Я се самоизолирайте в Арена Армеец бе и се полейте с дезинфектанти и белина.
52
1
 
11
 
! Отговори
До47 преди 3 години
Какви полеви легла ви гонят бе хора,България и сега разполага с около 350 лечебни заведения с над 50000 легла,вече съвсем друг е въпросът че кадрите които трябва да ни лекуват ги няма,а за "организацията"на всичко това има само едно име ТОТАЛЕН ХАОС!!!!!
51
1
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
до До 41То и тук комунистите контролират населениета чрез ДС мафията.Да, ама там контрола дава добър резултат, за държавата най-вече ...
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 324% смъртност от 1 милион знаеш ли колко е? Защо всички западни държави се затвориха знаеш ли? Ти ли си най-умния, че да даваш акъл?
49
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало, дресираните! Дресират ли ви? Дресират ли ви?Ще търпите ли? Търпете, търпете! Това ще ви е доживот!Няма да има премахване на мерките! Ту ще ги отслабват, ту пак затягат, аха да ги отхлабят, и айде пак следващия локдаун!Харесва ли ви такъв живот? Харесва ли ви?Живейте си "живота" тогава, ако си мислите че е живот!Като овцете както вървят към кланицата: "Беееее!"
48
5
 
4
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
Да бе. Много знаеш ти какво става в Китай. Това е огромна държава където има стотици стотици градове с население колкото България. Освен това там сега е пълно информационно затъмнение. Комунистите там контролират целият им интернет и те решават каква информация може да влиза и излиза от Китай. Може вече да са измрели и милиони китайци, но никога няма разберем за това. Нашите медии и журналисти нямат достъп до такава информация.
47
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Требе да се апплайне един много як локдаун да спасиме от вируса!
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е алибегов да е добре!
45
2
 
0
 
! Отговори
Ами преди 3 години
"Не знам дали ще избегнем полевите легла за съжалениеНе виждам причина да не се подготвят т.нар. полеви легла, например в спортни зали и други помещения да се оборудват с легла от военните запаси като болници.В Гърция вече разгърнаха такава военна болница на площада в Атина.Не е комфортно и удобно, но пак е по-добре, отколкото хората да умират вкъщи или на стълбите пред болницата без медицинска помощ.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще спре, когато наложат вечерен час и излизане само с СМС през останалото време. Юнакът Балкански само с морков не се води. Трябва му тояга. Даже и без морков става, ако тоягата е дебела като тиквата юнашка.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък колко хора не си правят тестове въобще не е истина. Познавам поне пет, които са със загуба на вкус и обоняние и не желаят да се тестват. Не виждат смисъл.
42
0
 
4
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Искам много яки мерки- 60-90-60!За народонаселението останалите мерки с 200!
41
1
 
3
 
! Отговори
Ако се спазват преди 3 години
Строгите мерки както до сега нестрогите, тоест все да сме на въпреки и пазаруването и купонясването да са ни по важни от живота резултат няма да има. По принцип всяко ограничение има резултат в по голяма или по малка степен стига да се спазва на поне 90 процента.
40
1
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
По-добре е затворени Зимата, а навън Лятото !
39
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то освен тотално затваряне на практика друго не остава в тая ситуация! А това дали ще спре разпространението,отговорът е Да! За който не вярва,може да си свери часовника с Китайците които повече от шест месеца нямат вътрешно заразяване!
38
4
 
15
 
! Отговори
Поп Каро преди 3 години
При 80% невярващи в ковид и ходещи без маски - какви резултати, каква икономика, какво здравеопазване?
37
1
 
12
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Еееей...няма увиране дебелата кратуна на българина. Никакви мерки немогат да се преборят с българската простотия.Всеки пази всеки...не разбрахте ли това дървени философи.Да се сърдим на себе си за безмислените жертви.Никакво съдействие от страна на гражданите за овладяване на ситуацията с вируса. Трябва дисциплина в обществото.
36
4
 
7
 
! Отговори
ОТГ.: преди 3 години
НЕ!КОЛКОТО ГО СПРЯХА МЕРКИТЕ ОТ МАРТ- МАЙ!