Сигурността при ваксините - доказана след месеци, години

Въздържан съм, заяви акад. Петрунов
3 дек 2020 12:44, Петя Славова
83
Сигурността при ваксините - доказана след месеци, години
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

50 ваксини се разработват в момента по света, от тях 4 са представени на Агенцията за лекарствени средства в ЕС за одобрение. До 18 ч. вчера нямаше съобщение, че някоя от тях е одобрена. На 29 декември е заседанието, на което ще се реши окончателно. Това обясни пред БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов.

Още по темата

Ние нямаме друг избор за ваксинирането, трябва да бъдем достатъчно сигурни, че най-малкото няма да навредим. Очевидно, събраните досега данни показват, че това е така за тяхната ефективност. Аз съм много въздържан, доколко е така, ще може да се каже след месеци, години, обясни академикът. Той обаче подчерта, че ще се ваксинира, тъй като вярва в Европейската агенция за лекарства.

50% да има ефективност ваксината, тя ще допринесе много за изграждането на колективния имунитет, за да подтиснем инфекцията. След 2 години обаче ще знаем как се е развил целият този процес, смята акад. Петрунов.

При ваксината на "Пфайзер" не се вкарва нищо "живо" а една изкуствено създадена РНК. При "Астра Зенека" се използва доброкачествен вирус, който влиза в организма и създава една автоимунна реакция. И двата подхода имат слаби и силни страни, допълни академикът.

Ваксините ще могат да се съхраняват спокойно, при положение, че не се появи мутация, както става при грипните вируси и се налага да се ваксинираме всяка година, допълни акад. Петрунов.

Решението на правителството да се създаде логистичен център или комисия за този въпрос, е изключително важно. Много сериозен въпрос е за начина на съхраняването на ваксината при -70 градуса и най-вече на по-ниско ниво - в РЗИ и при личните лекари. Най-сериозният въпрос е как ще стане логистиката. Аз не се наемам да дам решение, това зависи от възможностите на МЗ и НОЩ. Проф. Гигов е отличен организатор, смятам, че той ще намери правилното решение, коментира акад. Петрунов относно оповестените вчера решения за ваксинацията у нас.

Автоимунните заболявания са обект на постоянно наблюдение и не можем да обобщим за кои може да се прави имунизация и за кои не. Това зависи от решението на лекаря, който лекува и знае състоянието на болния. Да се генерализира е несериозно, категоричен е академикът.

И при хората с трансплантации принципно няма противопоказания, но пак това трябва да бъде решено от лекуващия лекар, допълни той.

Много важно е да изчакаме до 29 декември, да видим решението на Европейската лекарствена комисия, заяви още веднъж акад. Петрунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
6
 
! Отговори
До50 преди 3 години
Селчо,тия настроения не са само в тоя "световно известен"форум,тоя глас на невярващи,в стилът"Бързата ку'чка слепи ги ражда"е почти навсякъде по света!
53
1
 
25
 
! Отговори
някой преди 3 години
Абе ти му говориш, оно си рупа ли рупа!!!Докога ще ги търпим тия професори и генерали от НОЩ бе?!Значи, когато някой обикновен човечец изрази и най-малкото съмнение в каноничните изявления на някой овластен, то той веднага бива смачкан, oxyлен, и обявен за неверник, Тома Неверни същи! Някой назначен от Бойко професор размахвайки пръст започва да ни обвинява, че сме били привърженици на т.нар. конспиративни теории!Ето сега - други лекари ви казват, че се съмняват! И те ли са заблудени?
52
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднъж сложите ли ваксина, после при всяка мутация на вируса ще правите нова - нещо като при грипната ваксина, всяка година. Така че няма какво да коментираме.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво правим сега?
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурост при ваксините може да се даде след едно поколение, една ваксина може да не се отрази на вас, а на детето ви. Май не сте много наясно що е то ДНК и патогени.
49
25
 
4
 
! Отговори
Cartman1912 преди 3 години
Тук настроенията показват, че явно повечето хора, четящи този сайт, са не само против ваксината за COVID19 а май са против ваксините, като цяло. На това му се вика затъпяване на обществото. Тотално невежество гарнирано с чувство, че сме много умни и хитри. Явно много сме разглезени и на ревящия онеправдан народ му трябва да се върне живота от преди 100 години с 20% детска смъртност и сумати върлуващи болести. Пред които ковид бледнее.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надупчете рисковите групи, останалите сами да си решават. Иначе отивате към фашизъм.
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Застаряващите политици досега искаха да си стоим вкъщи и да си изгубим доходите, да ги пазим, че вирусът ги удря много жестоко, сега искат да си набием някакъв абсолютно недоизпробван коктейл и да им пляскаме във възторг. Като гледам как купуват с милиони дози западняците ми е чудно, как ще реагират като видят, че желяещите са в пъти по-малко.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До ЛекарКолко ти плащат да напишеш тази г.лупост?Просто ми е интересно.А ти нищо не си завършил.Просто така си изкарваш прехраната пишейки***.Аз имам над 33 г стаж като лекар,имам две специалности и в момента съм на първа линия!!!А ти на коя поред "линия" си не знам а и не ме интересува!!!Пожелавам ти цял живот така да си изкарваш насъщния!!!
45
1
 
20
 
! Отговори
До Атанас Велмазов преди 3 години
Може да си сложиш и моята доза . Халал да ти е. Акъл няма как да ти дам, но ваксината на драго сърце. Никой не говори за ваксини , които познаваме от 100 години. Тук става въпрос за "иновации"
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 40Идеално. Ще се самопочистим.Ако има хора които си вкарват неизвестни неща директно в кръвня поток за една почивка, тогава ние нямаме нужда от тях.
43
1
 
18
 
! Отговори
S преди 3 години
Вярва в Европейската агенция за лекарствата. Как няма да вярва, нали от това живее. А дали в действителност ще се ваксинира, аз няма как да му вярвам. Вече никой не им вярва. Защо ли?
42
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятността да умреш от Ковид ако си под 65 години и си сравнително здрав е много по-малка като риск от това да си хакнеш "нова" и "експеремнтална" ваксина. Те сега ще крият ако започнат стреничните ефекти, ще ги пишат какви ли не други заболявание, както сега отчитат и смъртността от вируса. Нулева вяра в управляващите и СЗО
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Атанас ВелмазовАз от 30 години не съм ходил на лекар и с любезното съдействие на Господ смятам още толкова да не ходя. Ако лекарите откажат лечение, току виж се вдигнал прираста.
40
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ><Достатъчно е само Гърция да обяви, че допуска на територията си само ваксинирани гости на страната. Гарантирано 99,9% от нежелаещите ще са първи на опашката за ваксина.
39
1
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Положението е "Ваксината работи и много ви трЕбва! Вервайте ни!"-------Даа...И"Айде бе, бий си я, че вече я извадихме от фризера и че прокисне!"
38
32
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Ваксините са най-безопасното нещо на света и редица болести са изчезнали благодарение на тях ! Само наш ***.ю мисли, че след ваксина ще му дойдат на гости илюминатите, ще го чипират и Бил Гейтс ще го следи докато копа доматите на село. Надявам се само, който не се е ваксинирал категорично ДА У БЪДЕ ОТКАЗАНА ЛЕКАРСКА ПОМОЩ ДО ЖИВОТ , НА НЕГО/НЕЯ И ЦЯЛАТА МУ/И РОДА !!!!!!!!!!!!!!!! НЕКА ЩЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 240 хрантутникаНе разчитай на това. За политиците, лекарите и избраните ще има безвредна "ваксина" за да направят демонстрация.
36
6
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
До ЛекарСлед 5 години, както забелязахте, вирусът вероятно ще е мутирал достатъчно и ваксината с голяма вероятност няма да е ефективна. Би трябвало да сте наясно какви са принципите и поведението по време на епидемия и да сте наясно, че и 20% да е успеваемостта на ваксината, това е от огромна полза.
35
2
 
4
 
! Отговори
До Лекар преди 3 години
По съдържанието и начина ти на писане, на всеки от професията става ясно, че не си лекар, а самозванец! АЗ съм завърши навремето!