Липсата на реанимационни легла - тежък проблем в малките болници

Не сме усетили ефекта от мерките, заяви д-р Неделчо Тотев
14 дек 2020 10:18, Красимир Ангелов
13

Към момента не сме усетили ефекта от мерките. Вероятно тази седмица потокът от пациенти ще намалее, защото болницата е задръстена. При нас остава платото от предишната седмица. Това заяви в ефира на "България сутрин" д-р Неделчо Тотев, който е директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници у нас.

Медикът уточни, че има и доста изписани пациенти, а в болницата поддържат около 30 легла за ковид пациенти, касаещи средно тежки и леки случаи.

Още по темата
"Ако дойдат повече от 30 пациенти, ще приемем и тях. Тежките случаи би следвало да бъдат поети от болниците в Стара Загора. Последната седмица тези легла бяха презапълнени и нямаше как да бъдат транспортирани пациенти. Не е проблемът да закачиш един пациент на респиратор. Проблемът е кой ще проведе проследяването и реанимационната терапия. Нямаме хора, които да наблюдават денонощно този случай", обясни д-р Тотев.

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че силно е намалял потокът на пациентите с различна от Ковид-19 патология. Самите пациенти се опасяват да не би да бъдат заразени с Ковид-19 в болниците, стана ясно от думите му.

"Стараем се да намерим легла за тях. Хората трябва да продължават да спазват мерките. Взривоопасното покачване на броя на заразените пациенти няма как да бъде поето от системата, колкото и реанимационни легла да бъдат разкривани", предупреди д-р Тотев.

И посочи, че немалка част от колегите му са загубили битката с Ковид-19. Много са заразените здравни работници, а когато вкараш неподготвен човек в такава среда, той преосмисля плановете си и това води до оставки, стана ясно от думите на специалиста.

"Най-големият проблем през последната седмица е да осигуриш реанимационно легло за пострадал, който трябва да бъде закачен на апарат. От това с колегите ни настръхват косите. Най-тежко е чувството, че не си изпълнил изцяло ангажиментите си към този пациент. Трудно бих могъл да понеса едно такова сериозно бреме още дълго време", коментира д-р Неделчо Тотев.

Той предположи, че сред медиците няма да има масовост при ваксинирането срещу Ковид-19, тъй като не познаваме ваксината добре и тя не е изпитана достатъчно дълго време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Липса на такива легла и реанимации и липса на отворени ресторанти кое е по всжно да еифим решението на властта и парите
9
3
 
0
 
! Отговори
К. К. преди 3 години
Докторът не е пр. ост антиваксър. Той си е обикновен глу. пак...
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Той предположи, че сред медиците няма да има масовост при ваксинирането срещу Ковид-19, тъй като не познаваме ваксината добре и тя не е изпитана достатъчно дълго време."Ахааа! Значи, д-р Неделчо Тотев е антиваксър! Щом отказва да се ваксинира с новата, прекрасна, чудесна, на 100% ефикасна ваксина, значи е антиваксър! Поне според определението на Тодор Кантарджиев?
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсурдистан !?
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мехуро, ходя пеша беИ политикоикономиста Гргамел и умно-красивите му наследници.И белита царски якички и клонингите им.
5
1
 
4
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
Ето, чета коментарите и има надежда - усетихте се, че ОПГЕРБСДПСОП са едно и също. Славчо и мяама и те в кюпа. Просто трябва да разкараме цялата тая агентура на бкп под различните им имена - бсп, гроб, диписи, обединени патридиоти, маямка и славчо дългата мутро-чалгичка.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2, гласувайте за Славчо. Той ще ви залее с чалга и зрелища.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нема и да ги усетите. Спасяваме умрял кон...
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и по-зле от Чирпан. На 10.12.20 г. АГ отделението в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в областния български град Ловеч затвори. Отделението по анестезиология и интензивно лечение не работи от 17 ноември. Временно преустановени са дейностите на отделението по ушно-носно-гърлени болести и Очно отделение. Остават преустановени дейностите, свързани с гастроентерология.Кой отговаря за плачевното състояние на нещата в Тикволандия? Защо парите ни се дават за самолети и корита? Искаме отговори.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гласувайте за ГЕРБ и скоро и болници няма да има.А Боко ще ви прати картичка със снимка от чекмеджето за спомен...... БСП и ДПС ще ви напълнят болницата с доктори и мед сестри само че друг път когато си видите задния мозък без огледало.