Колко ще струва на държавата затварянето на туризма?

От затварянето му губят много странични икономики, обяснява експерт
15 дек 2020 22:45, Петя Славова
12

Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопазването предложиха мерките да не бъдат отхлабвани и след 21 декември. Ще има ли ковид трусове в туризма по Коледа и Нова година?

Затварянето на туризма ще доведе до голям икономически удар. Това заяви в "Денят ON AIR" доц. д-р Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

"Загубите ще достигнат стотици милиони, само за хотелите около 36 млн.", коментира доц. Драганов. По думите му никой не е против желанието на БЛС или на щаба за запазването на човешки животи.

Румен Драганов: От загубите на туризма губят и много странични икономики. "Ако взимаме копи-пейст това от другите европейски страни, да вземем копи-пейст и икономическата част. Тук не говорим само за туризма, той е свързан с транспорта, банките и т.н. Това, което предлага щабът, е разумно, но нека да видим икономическото и социалното предложение. Ние подкрепяме всякакви мерки, които здравното министерство приема за запазване на живота, но няма бързи адекватни икономически мерки", категоричен беше доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По неговото мнение в туризма "ден година храни". "Ако няма да имаме хляб, трябва да се покрият социалните загуби", посочи експертът и добави, че това ще бъде удар върху инвеститорите, доставчиците на услуги и каквото и да е, свързано с туризма.

По думите му в света загубите са над 740 млрд. и ще надхвърлят трилион. Доц. Румен Драганов коментира и мярката от 24 лв. за останалите без работа заради COVID-19.

"Лесно е да преброиш преброимото, но когато казваме, че има и други които се изхранват от туризма - как ще ги компенсираме тях? Има и хора, които изобщо не влизат в тези 24 лв. Това не е натиск върху никого, просто дайте от тези 100 млн. пари, на когото са необходими. Това са хора, които са на ръба, които се чувстват изоставени и забравени", отбеляза той.

И отново добави: "никой не трябва да умре, не може да сложим равенство, въпросът е финансов, пари се намират, живот не".

"Една година няма да имаме инвестиции и ще изхранваме хората. Несигурността в момента е най-страшна. Като слушаме Меркел, да я слушаме до края на изречението - "спирам и плащам", не само "спирам", каза на финала експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всичко беше милиция!Днес всичко е мутри!
25
0
 
3
 
! Отговори
всичко беше милиция! преди 3 години
До балкантуристВоенни пенсионери и милиционери заемаха най-привлекателните работни места.През активния курортен сезон забраняваха да се разболяваш и нямаше почивни дни
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пак един български туризъм да не говорим.пълна
23
0
 
2
 
! Отговори
БКП-ДС преди 3 години
До балкантуристНай-сладката и доходна работа се даваше само на ченгетата и военни пенсионери.
22
0
 
1
 
! Отговори
Gran turismo преди 3 години
На коя държава?
21
1
 
3
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Нали ви дават процент от оборота,който сте обявили за миналата година?Обаче вие се мислихте за много хитри и да не платите някой лев Данък на тази държава си правехте двойно счетоводство и отчитахте мижави приходи... Е дойде Видов Ден!
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата не е длъжна да финансира ,частен бизнес ....банки и хотелчета ,който не може да плува ,да не се къпе ,подъряването на държавни милиони на така наречения бизнес тире нашите хора ,тире герб ,са отдавна за затвора
19
1
 
1
 
! Отговори
балкантурист преди 3 години
Първоначално беше ярменска фирма. Целия личен състав беше арменски с езици.
18
0
 
6
 
! Отговори
бог дал -- бог взел. преди 3 години
Когато природата ни даваше всичко даром използвахме го хищнически - сега го взе!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Над 21000 работещи в туризма и транспорта са взели 77 млн.лв. от държавата"15.12.2020, 19:04Mediapool.bg Като им се дава, що да не вземат?!
16
1
 
11
 
! Отговори
Салма Паек преди 3 години
Държава вече няма, спете спокойно
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На държавата нищо, обаче на много малки фирми ще им струва всичко.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на какви условия трябва да отговаряш бе, разбирач?Да имаш гръцка лична карта?Или е като тук, ако не си от управляващата хунта мреш от глад?
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига с този туризъм, бабите и дядовците им все по хотели са ходили. Тази година всеки може кротко да си изкара празниците в домашен уют.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това, което предлага щабът, е разумно,..."Не разумно, а спасяващо много живот, включително и на работещите и собствениците в тези услуги!И спасяващо хората от тежките последствия от болестта!А и тази услуга я видяхме като качество през последните години! Особено това лято, когато я спасявахме пак ние, българите. Плащахме им боклучивата храна, ползвахме им скъпите мръсни хотели...Че и пак да им плащаме с нашите данъци!
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв туризъм ви гони по време на Чума бре м'ърши?
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризмът в първобитния му фасон досегае вече песен изпята.Почнете да си пишете мемоарите че бая диплехте за сметка на тотално ошушкано качество и *** юв ска ултра да ла вера.Не е като да не се знаем. Крокъдайл тиърс също ги знаем.
9
2
 
11
 
! Отговори
До8 преди 3 години
Що дрънкаш врели не кипели,знаеш ли колко условия има за да ги вземе тия 800? един грък?Прочел нашият един пичи масал"давали"гърците "безусловно"800 Евро и нашия Чукча вече"писател"!
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е добър шанс да се преструктурираме от туризъм-слугинство, към производство на стоки с добавена стоиност.
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Гърция държавата дава по 800 евро месечно на всеки. Без условия, скрити клаузи и малки букви. И тогава изисква мерки и дисциплина. Това май удобно го забравяте гербавите престъпници?