След антигенния тест: Болни на пазар, по улиците, в транспорта

Според д-р Чобанова след теста в домашни условия хората крият болестта
16 дек 2020 11:00,
125
След антигенния тест: Болни на пазар, по улиците, в транспорта
Снимка: БГНЕС

Хората вече не искат да си правят PCR-тест, след като антигенните тестове са достъпни. Това съобщи пред БНР д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

"Голяма част са си купили тестове и си правят изследванията вкъщи. Не уведомяват изобщо лекар. Огромната част от хората с положителни тестове, антигенни, се разхождат по улиците, пазаруват, в градския транспорт, пътуват. PCR-ите намаляват като процент, защото всеки PCR означава карантина. Докато антигенният тест дава същата информация, но не значи карантина", каза още д-р Чобанова.

Ако сега и антигенният тест въз основа на клинична картина стане основание за карантина, на хората, които си правят тези тестове в домашни условия, никой нищо не може да им каже, посочи д-р Виктория Чобанова. Според нея много малък процент от хората ще известят здравните власти за положителен такъв тест.

Поне тестовете, които се правят в лабораториите, ще бъдат легитимни и ще имат последствия, допълни тя.

"Това е много хубава и разумна мярка и аз я приветствам, само че е много закъсняла. Това трябваше да стане август, още преди да започнат хората масово да боледуват, за да можем да изолираме всички, които са носители. Сега вирусът е навсякъде", смята д-р Чобанова.

Общопрактикуващият лекар предупреди за сериозни проблеми при бъдещите електронни рецепти, които ще се издават по време на извънредна епидемична обстановка и извънредно положение.
Информацията ще се пази в облак, а джипитата няма да имат възможност визуално да разполагат с рецептата, за да я коригират и допълват, поясни Чобанова. "И вероятността пациентите да се разкарват напред-назад, защото аптеката няма да може да изпълни съответната рецепта, изобщо не е малка. В проекта, който видях, обикновената бяла рецепта става 100% електронна", допълни тя.

"С рецептите ще имаме много сериозни проблеми, а в същото време санкциите за неправилно издадени рецепти продължават да действат – 50 до 100 лева на грешка", подчерта Виктория Чобанова. Електронните рецепти ще увеличат и възможността за грешка в аптеките, категорична е тя.

"Не можем да направим компютърна игра като запазим хартиеното зарче. Трябва да направим и зарчето електронно. Същото правим и тук - някаква смесица между правилата за хартиените рецепти и електронния начин на подаване", коментира д-р Чобанова.

От момента, в който електронната рецепта стане задължителна, личните лекари няма да могат да издават рецепта на хартиен носител, допълни още тя. Единствената възможност да получим нещо на хартия ще бъде при липса на връзка с националната система, допълни тя.

Д-р Чобанова не е решила дали ще се ваксинира, защото няма достатъчно информация, а има доста въпроси - например дали може ваксината да се поставя, ако си контактен или си в инкубационен период, ако си активно работещ лекар с онкологично или друго заболяване. Затова и не препоръчва ваксината на свои пациенти, защото по думите ѝ, те ѝ имат доверие и не може да препоръчва нещо, за което не знае какво е.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В държавата на барба ганьосите е така.Бантута.............Пасммина !!
54
4
 
22
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
Не пиши глупости! " Хората имат ангигени месеци, след като са преборедували" Имат антитела, драги! Антигенния тест установява дали в момента си заразен! Тестът за антитела установява дали си го преболедувал вируса преди. Аман от невежи да коментират неистово.
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората си правят антигенен тест установяват че са болни и хукват към мола да пазаруват въпреки че е затворено ?
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото в тази ситуация е,че никой на никого не вярва и нищо не функционира по нормални правила или стандарти!Няма вяра в Здравеопазване,Съдебна система,Правителство,Образование,Сигурност и вс.друго каквото се сетите!Скапан народ и още по-скапана държава сме!
51
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, като се разболееш от Ковид, спираш да ядеш ли, как, или сметките ти спират и те чакат да оздравееш за да си ги платиш?! Щото ако не идеш до магазина за храна, какво ще ядеш две седмици?! Абе просто нямам думи.... Сбъркано ни е мисленето....ГЕНЕРАЛНО
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Електронните рецепти ще увеличат и възможността за грешка в аптеките, категорична е тя."Не знам как са го измислили, ама то е елементарно как да не стават грешки. Все пак си говорим за компютърна техника. Най-елементарната е предвидена да смята милиарди операции в секунда, всяка секунда, всеки ден, всеки месец, всяка година и допустимостта на грешки е 1 на декада такова смятане.Виж, ако калпаво са написали софта - това е отделен въпрос.
49
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Дали да не пробваме да развием и стаден имунитет към СПИН, ЕБОЛА, ЕДРА ШАРКА, ТУБЕРКУЛОЗА или ЧУМА, а?
48
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За една година не намерих логика в нищо свързано с "пандемията"
47
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представяте ли си, хора се разхождат по планетата тц тц
46
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишете пълни простотии, антигенният тест не значи, че си болен, а че си се срещал, или преболедувал вируса. Особено такива, кйоито са го карали по- тежко, имат антигени месеци по- късно, но това не ги прави болни.Интересно като почне ваксинацията, дали пак ще правите тестове за антигени, след като всеки ваксинирал се ще има антитела (то нали затова се прави ваксинацията).
45
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купил съм си тест със собствени средства Резултата си е моя работа . Ако държавата иска да знае дали съм положителен тогава да прави БЕЗПЛАТНИ ТЕСТОВЕТЕ НА ВСИЧКИ .
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Това което си написал се отнася и за ваксиниралите се, нали?
43
5
 
7
 
! Отговори
Мангърски преди 3 години
Статия с Мангъра искам.
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако антигенния тест не показва вярно, защо го продавате къде е комисията за защита на потребителя. Колко хора убихте със тоя антигенен тест г-да лекари ? На кое място сме по смъртност заради вас ?
41
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-абсурдното ще застигне повечето изкарали го, които имат антитела около 6-9 референтни единици. Точно след 1-2 месеца, след като го дават стил Батман, ще се тръшнат за втори път, и тогава няма да им се размине.
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩОМ ТЕСТА Е ОТРИЦАТЕЛЕН ЗНАЧИ СА ЗДРАВИ
39
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35Пич бъкан съм с антитела IgG! Аз съм може би един от най-сигурните хора в София в момента що се касае до разпространяване на коронавирус! А ти нахлузвай маската и си трай!
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исакме да си правим ПСР тестове, но ни е страх да не сме болни и като дойдем и да заразим и други хора докато си направим теста защото сме отговорни и спазваме мерките. Този лекар е лъжец и кара хората да висят на опашки пред лабораториите, където да се заразяват. Някой учудва ли се защо заради такива лекари сме първи по смъртност в целия свят.
37
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки човек трябва да е отговорен да зарази максимален брой хора, за да може стадния имунитет да стане по-бързо. Иначе кво 10 години ли ще седим заключени и после пак да пуснат някой нов вирус. Е мерси, успеят ли сега влизаме в средните векове.
36
9
 
16
 
! Отговори
пепе преди 3 години
"Не може да си сред първите в Европа или в света по бедност, корупция, мръсен въздух, убити по пътищата, конспиративни теории, а в една пандемия да не си пръв по смъртност. Няма как да лъжеш смъртта - тя не е евроинституция, на която да и замажеш очите."И да не забравяме! ББ е виновен за всичко! Останалите 6 милона безодговорни тарикати са само жертви на лошата "мафия"!