След ВиК авария: Блок се наклонява, има ли опасност за хората?

Част от хората са напуснали блока, а други живеят там, но без вода
21 дек 2020 15:08, Красимир Ангелов
53

След ВиК авария, хората от жилищен блок в Тутракан разбират, че сградата потъва. Част от тях са напуснали блока, а други живеят там, но без вода.

Може ли да се спаси блока и годен ли е за живеене?

В блок, състоящ се от две секции, осем входа и близо 150 апартамента, доскоро са живели близо 400 човека. Днес са по-малко и живеят в страх. Причината – от лятото блокът е потънал над 35 сантиметра, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Някои се изнесоха, други си останаха тук, но се живее със страх. И поради факта, че виновната страна беше канализацията, хората останаха и без вода. 6 месеца без вода, пускаме за половин час, колкото да си измиеш ръцете и очите сутрин", каза Славейко Йорданов.

Кирил Георгиев сподели, че се страхува за живота си.

"Всичко е възможно, може по всяко време да се наклони и да стане по-лошо", допълни той.

"Впоследствие, след като започнахме да разучаваме обстановката, разбрахме, че този блок още при самото му строителство канализацията е била компрометирана", коментира кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов.

Освен потъването, блокът се измества и настрани. Това личи от отворилия се процеп между двете му секции. Заради усукването и потъването на сградата се появяват и пукнатини и около него.

"Ако има дъждове, както миналата година, тази вода от покривите и от пътеките ще отиде в основите. И ако не се вземат мерки, ще потънат още и ще скъсат тока", добави Тодор Костадинов.

Благодарение на бързите и настоятелни усилия на Общината обаче, идват специалисти, правят сондажи и проучвания, и наскоро Междуведомствената комисия по бедствия и аварии отпусна 740 хил. лв. за укрепването на блока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тодор ЖивковТошеее. Като се настаих в панелка от 1967г. и се чудех защо 3на3 стаята бе много по-студена от 7на3. И всяка зима паркета се надигаше. Като тръгнах да санирам, разбрах, че един от панелите на тази стая в долния край е 10см. навън и дефакти сме си живеели навън. Не змам кога ще реши да пада. За уплатненията с чували от цимент всички знаем. А камениновите отходни тръби под блока отдавна са свършили и той скоро ще е в новините. Никой не иска да плаща. Чакат държавата или общината.
23
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тодор ЖивковДааааа, чудесни жилища - топли, уютни и наклонени на една страна - аферим, другарю Живков!
22
11
 
9
 
! Отговори
Пореден пример... преди 3 години
...за високото качество на строителство при социализма...
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички по веригата са за кютек със сръбска музика и скубанье под мишките.Едните, щото заеманото място изисква от тях най-малкото да знаят върху какво е построен града и какви са геоложките рискове за населеното място и строителството, а другите - че не си знаят правата и не са настоявали/изисквали от отговорните институции и служби да се задействат скоропостижно. Постфактум ще правим наклонения блок, ама в Тутракан...
20
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тодор Живков ЗАЩОТО ТВОИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА ДС РАЗДАДОХА СПЕСТЯВАНИЯТА НА ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ В 15 БАНКИ БЕЗ ОБЕЗПЕЧЕНИЕ И ИЗВЪРШИХА НАЙ ГОЛЕМИЯТ ОБИР НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД, КУПИХА ЗАВОДИ И ПРЕДПРИЯТИЯ ЗА 1 ДЛ А ПОСЛЕ ГИ ФАЛИРАХА И НАРЯЗАХА, ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ БСП И РУМЕН ГЕЧЕВ КАТО МИНИСТЪР НА ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НАПРАВИХА МИН ЗАПЛАТА ЦЕЛИ 5500ЛВ, А В ДЛ- 1.8ДЛ ЗА ЦЯЛ МЕСЕЦ, ИНФЛАЦИЯ НАД 2500%, А ПИРАМИДИТЕ ЩЕДРО РЕКЛАМИРАНИ ОТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ ДООГРАБИХА ИМОТИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ.
19
23
 
20
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
На всичките ви построих жилища, макар и панелни, но все пак сухи, топли, с парно и гореща вода на разумни цени.Обаче все ви беше малко и през 1989 скачахте по площадите, че съм бил диктатор, а БКП била тоталитарна партия, нали?Хайде сега изскачайте от социалистическите жилища и отивайте да живеете на демократичните улици, да видите как се живее при капитализма и демокрацията!След толкова скачане и викане защо нямате всички имения с басейни, 5 коли и прислужници?
18
2
 
3
 
! Отговори
expert преди 3 години
Купувам Хапартаменти от този блок !?? спешно
17
7
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
сега с поставянето на климатици на панелни блокове ще стане лошо защото водатасе стича по тротоара плочките са зеленясали и разместени така че водата спокоиносе просмуква от основите на блока панелките не са пригодени за климатици а запарно и нищо не икономисвате
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е скъп приятел на Ердоган и Путин, но за тях е приятел, за нас е само скъп, защото ние плащаме сметката. Под шлифера на Ердоган Борисов и Доган казват: ние ще участваме във властта и ще бъдем напред в усвояването на най-голямата порция инвестициите на ЕС в България. Същите пари, предназначени за модернизацията на страната.
15
11
 
16
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Здравейте, българи, добре ли живеете, доволни ли сте от демокрацията?При мене имаше домсъвети и домоуправители, и ако някой не ги слушаше, веднага отиваше в Народната Милиция за справка.Откакто дойде демокрацията, всеки кърти стени и избива колони и носещи плочи без контрол. Никой не поддържа общите части на сградата нито пък прилежащите части около нея и сградите полека-лека започват да рухват.Това, дето аз ви го построих, сега не можете да го боядисате, камо ли да го поддържате!
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се усвоят едни пари, а след ремонта блокът ще е абсолютно неспасяем и хората ще останат без жилища и никиакви компенсации. Ще се спасяват както могат, ако не ги настигне короната.
13
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Эврапэйскый Союз- ТИ ОТ ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ ЛИ ПИШЕШ- МАХНИ РУСКИТЕ БУКВИ- ИМАМЕ СИ БГ АЗБУКА- ХЕЙТЪР ЖАЛЪК- КОЙ ТЕ ДЪРЖИ ТУК БЯГАЙ В ЕВРАЗИЯ.
12
4
 
13
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 3 години
Нямат кладенци 57% от домакинствата; нямат клозети 17,4% от тях. Нямат кревати 20% от домакинствата, а останалите 80% от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5% от домакинствата, а 36% нямат стол. Нямат печка 28% от домакинствата. Нямат юрган 36% от тях. Нямат дюшеци 46,5%, а 34% нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53% от домакинствата нямат нито един шкаф. Стенографски дневник на Народното събрание 194
11
19
 
9
 
! Отговори
Е, ЧЕСТИТО.... преди 3 години
НАЛИ ИСКАХТЕ.... У ГРАДО У ПАНЕЛКАТА... ХАХАХААА.... НА РАХАТ И ПО ГРЪБ ??!!!ТЕ ВИ ПАНЕЛКАТА, СЕГА.....!!!ТАКА Е ПРИ СОЦ-а..!!!
10
4
 
18
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 3 години
Тук май едни твърдят , че е било по-добре хората да си живеят в съборетини от глина, както преди 1944 година.Историческа справка - депутатът Серафим Георгиев описва в Народното събрание на 12 март 1940 г. жизненото равнище в България:"Това показва, че картината на българската мизерия е страшна.че 19,5% от селските семейства живеят в тухлени, а 61% в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57% от д
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То свършило вече, рано или късно ще падне. По добре да го демонтират и да построят нов хем и останалите да закрепи.
8
5
 
6
 
! Отговори
Bebok преди 3 години
Няма никва опасност а и даже е станал по здрав. Убаче 740 000 са усвоени.
7
13
 
4
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ТО ТИЯ ПАНЕЛКИ СЕ РАЗПАДАТ КАТО КОМУНИЗМА !!!!!!!! ВИЯ КАКВО ИСКАТЕ ЗА 3 000 лв ЖИЛИЩЕ ДА Е ВЕ4НО А !!!!!!!!!!! ПО ТОЛКОВА ГИ КУПУВАХА ПАРТИИНИТЕ ЛИДЕРИ !!!!!!!!
6
9
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
До ЕДИ КОЙСИМодерни социалистически коптори ли имаш в предвид?
5
2
 
42
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Затова ли вече 75 години повечето блокове не са мръднали,защото според теб така са строяли?Дали новото строителство би издържало толкова?Като знаем какви икономии правят и дори предават жилищата на хората на груб строеж за базнословни цени.Мисли малко.