Градската среда - недостъпна за хората с увреждания

Наскоро България прие Национална стратегия за хората с увреждания 2021-2030 г.
Обновена: 22 дек 2020 21:57 | 22 дек 2020 21:57, Красимир Ангелов
1

Съвсем скоро правителството прие Национална стратегия за хората с увреждания за периода 2021-2030 г. Изпълнението на целите й цели да допринесе за създаването на по-добри условия и възможности на хората с увреждания да упражняват правата си и да участват в отделните сфери на обществения живот, равноправно с останалите граждани в страната.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството също работи по наредба относно условията за достъпност на градската среда на хората с увреждания. Документът вече е публикуван за обществено обсъждане.

Всеки пети българин над 16-годишна възраст страда от дълготрайно физическо увреждане, а около 45% от българите над 65-годишна възраст имат трайни увреждания. 6 от 10 души над 75-години имат подобни проблеми.

Данни на Евростат от 2017 г. показват, че 19% от българите, заради наличие на здравословен проблем,изпитват затруднения в обществената им активност. Междувременно, според статистиката България е в челната тройка с най-нисък коефициент на хора с трайни увреждания в работоспособна възраст.

"Има няколко закона, които изискват средата да бъде достъпна. Проблемът остава в изпълнението и в контрола. Тази нова наредба, която фактически е леко преработената стара наредба, съществува от десетилетия. Тя, заедно с разпоредби в закона за устройство на територията, които изискват, налагат на всички инвеститори, които работят в обществени обекти и в общественото пространство да гарантират достъпност за хората с увреждания‘‘, обясни директорът на Центъра за независим живот Капка Панайотова в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

От думите й стана ясно, че новата пленарна зала на Народното събрание е недостъпна за хората с увреждания, ако някой от тях реши да се кандидатира за народен представител.

Според Панайотова ситуацията в пандемията за хората с увреждания не е много по-различна в сравнение с останалите. "Сега хората могат да си представят какво е за хората с увреждания, да не можем да излезем от къщите си. Социалните контакти ми се струва, че са най-засегнати"‘, каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари