Всеки пети гимназист в опасност да отпадне, заради насилие в училище

По-често агресия се проявява в професионалните паралелки
23 дек 2020 07:10, Петя Славова
162
Всеки пети гимназист в опасност да отпадне, заради насилие в училище
Снимка: БГНЕС

Всеки пети гимназист е застрашен от отпадане от училище. Причината е, че 7.1% от тях споделят, че често са жертва на тормоз или насилие в школото, а 14.5% имат различен по честота сблъсък с една или друга форма с тях. Това сочат данни от анализ на Института за изследвания в образованието.

В доклада си те обръщат внимание, че агресията и тормозът в училище съществено повишават риска от отпадане на почти една пета от учениците в горните класове, предава "Монитор".

На база данните от PISA 2018, в което се включиха 5294 български ученици във възрастовата група 15-16 години от 197 школа, от института отбелязват, че независимо дали е ставал жертва агресия или не, всеки втори ученик учи в училище, където между една четвърт и половината ученици са подлагани на тормоз поне няколко пъти месечно.

Около 17.4% от гимназистите пък учат в школа, където повече от половината възпитаници са подлагани на различни форми тормоз поне няколко пъти месечно. От института са провели и интервюта с школски директори, които също са дали индикации за засилващ се проблем с агресията в училище. В изследването е отбелязано още, че учениците от професионални паралелки относително по-често се сблъскват с прояви на тормоз в училище, отколкото връстниците им в профилираните паралелки.

Още по темата

Според друг от изводите учениците, които са подлагани по-често на различни форми на насилие и тормоз са по-отчуждени от училището. В същото време принадлежността към школото влияе на успеха на част от гимназистите. "Повишаването на скàлата за принадлежност към училището с 1 точка (при максимални 4) води до по-високи резултати по четене с около 30 точки при най-уязвимите ученици и при учениците, чиито родители са с ниско образование, и с 22 точки при учениците от професионални паралелки.", пише в изследването. Чувството за принадлежност към училището обаче не влияе върху резултатите на гимназистите от профилираните паралелки и при тези от семейства с висок социално-икономически статус.

В доклада си "Обратно в училище: качеството на училищния живот като предпоставка за ангажиране и превенция на отпадането" от института подчертават, че агресията и насилието трябва да имат място в модела за оценка на качеството на училищния живот и следва да се проследява внимателно.

При изследването на безопасната среда в начален етап са използвани резултатите от PIRLS 2016, в което са се включили 4 281 четвъртокласници от 153 училища в цялата страна. При интерпретацията на резултатите от института приемат, че стойности на скàлата по-високи от 3 показват относително високо ниво на безопасност и ученикът никога не е преживявал инциденти на тормоз или насилие, или ако е е преживявал такива, това се е случвало сравнително рядко.

Резултати под 2 пък се приемат за ниско ниво на принадлежност към училището. Според отговорите на четвъртокласниците около 6% от тях дават оценка под 2 точки, което означава, че те се сблъскват често с различни прояви на тормоз и насилие в училище. В същото проучване 22% от учениците са дали максимума от 4 точки за безопасна среда. Това означава, че според данните от PIRLS само една пета от четвъртокласниците никога не са са преживявали каквато и да е форма на тормоз и насилие в училище в рамките на едногодишен период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: насилиетормозгимназии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сталинизма все още се мъдри в нашата евроатлантическа и демократична България.Учителите като Диана са позор и честно казано ако ви бях ученик щяхте да си получите заслуженото.Уви,днес незнаещи и неграмотни деца са лесно манипулируеми точно от такива псевдо даскалки.Говорим за Македония,но и при нас още се подвизават сенки от миналото.Диана,срамувам се че контактувах с вас даже в интернет.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да бъде! Чудех се, след като месеци наред се говори как заради онлайн обучението децата били изложени на риск от домашно насилие, дали някой няма да заговори и за училищния тормоз? Това е проблем, който учителките опитват да потулят и лъжат с най-мазен глас, че "в нашия клас такива неща няма", докато в един момент жертвата не може повече да мълчи и проговори. И правят вдичко възможно да държат психолога встрани. Като видите наглите родители на агресорите, всичко ви се изяснява.
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 115Запиши го на някакъв боен спорт, там ще се научи на дисциплина при подходящ треньор, както и да се защитава, разбира се не е гаранция срещу гамените, но пак е нещо :))
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не казвам ,че възпитанието на родителите не е важно ,но учителите трябва да се отнасят към децата ни ,като дехни дечица В длъжностните им характеристики пише на първо място "отговарят за живота и здравето на децата "
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 114. Не съм учител само да вметна. Баща съм на дете, което септември месец ще става ученик и ми е кофти, че ще съм принуден да го уча как трябва да се бие в училище за да се отбранява от подрастващите гаменчета.
64
0
 
5
 
! Отговори
до 113 преди 3 години
Очакваме да си пиете кафетата в учителската стая ,включително и дежурните учители по коридорите !?
63
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарите показват, защо е такова положението. Не може да искате някой друг да отговаря за дисциплината на вашите деца. Какво очаквате? Учителите да са пъдари в междучасията? Характера на детето се изгражда от родителите. Не може 9-12 годишни деца да играят компютърни игри забранени за под 18г., да гледат филми с насилие и да въртят гюбеци на вулгарни чалги. Това учителите не могат да го контролират.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 111Аз нищо не разбрах от написаното му :)) Явно е някой скрит гений :))
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Без САЩ днес нямаше да има Русия.Хитлер ги смазваше комунистите.Хората сами са се предавали,за да не са повече под сталинско иго и болшевизъм.САЩ и Англия обаче въоръжиха Сталин..."да се смее ли човек, да плаче ли...когато масовата пропаганда срещне семплия интелект, се раждат такива "бисери"
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тонка успокой малко топката, потребителите искат да си кажат мнението, виждаш че вече не те обиждам :)) По темата, сигурно има деца които са израснали без да се наложи да се бият, подкрепям това, но повечето подрастващи се им е наложило поне веднъж в живота си да бият или да ядат тупаник :)) Поне аз винаги съм избягвал това, може би защото спортувах бойни спортове и знам последствията, може би самия аз съм си бил добро момче, сложно е :)
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално за държава, където да си мутра е повод за гордост и гаранция за (политически) успех.
58
1
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Проклето и диво плeмe, което се самоизяжда,щом е на свобода, обърната на слободия !
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще отпаднат заради липса на образование, не заради друго
56
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен102Тези бисери от кое подводно течение ги довлече, значи? Факт е, че Сталин превзе Берлин, а това дали някой руснак се предавал на немците, то и много немци са се предавали на руснаците - ти не можеш да знаеш какво точно е ставало! Самият син на Сталин е бил пленник на немците! Иначе, не е невъзможно някои руснаци да са искали да избягат от своите - аз знам случай, когато Съветската армия навлиза в Добрич как един руски офицер застрелва войник, че се явил пиян на вечерна проверка!
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се направи да сринат авторитета на учителите и на образованието като цяло през последните -30 години.Резултатът е, че цялата държава стана едно гето - огромен процент от децата да ги е страх да ходят на училище, защото ги бият и насилват.Не съм негативен човек, но това вече означава тотален разпад.
54
1
 
8
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До До DredНяма грижа за децата в училищата, няма и учители, загрижени децата да научат нещо...Това са само едни преподаватели, мразещи в повечето случаи децата!...Но ако ти дойде комисия в час и останови ниско ниво на дисциплина или работа и те накажат със намаляване на заплатата или уволнение, гледай как всичко изведнъж ще се промени..Някога учехме по 42 ученика в паралелка, но нямаше никакви битки и всички работеха в час! Дори ходехме на какви ли не извънкласни занимания без някой да се сбие
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизът е бил грешка и дали Хитлер или Горбачов както стана му видяха сметката.
52
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диана,говорите глупости.Без САЩ днес нямаше да има Русия.Хитлер ги смазваше комунистите.Хората сами са се предавали,за да не са повече под сталинско иго и болшевизъм.САЩ и Англия обаче въоръжиха Сталин,а глупашката политика на Хитлер да избива всичко принуди мужика пак да превива гръб пред Сталин.
51
0
 
3
 
! Отговори
до 93 преди 3 години
Аз го споделям това от 16 годишен опит !
50
3
 
9
 
! Отговори
До Dred преди 3 години
За сметка на това, за 5 години заплатитее на педагогическия персонал се увеличиха над 120%, като резултатите (намаляване на учениците в клас, качество на образование, възпитание, а както сега се вижда и дисциплина) с с двуцифрен отрицателен знак. Да се върнат заплатите на предишните нива, и да се повишават за заслуги, а с разликата да се назначават хора, (пъдари), които да респектират и всяват ред (не пенсионирани военни).