Деца в с. Бистрица с изгаряния заради UV лампа

Уредът за дезинфекция е бил включен само час
Обновена: 6 яну 2021 10:56 | 5 яну 2021 21:26, Нели Христова
34
Деца в с. Бистрица с изгаряния заради UV лампа
Снимка: Pixabay

Четири деца са с кожни изгаряния, след излагане на UV лампа в клас. Учениците са в 3-ти клас, в училище в село Бистрица. Лампата била дарена от родител вчера, след като децата от началния курс отново се върнаха в клас. Такъв тип уреди се използват за дезинфекция. Опитът да се опази здравето на децата обаче доведе до изгаряния.

Две от децата, които са били на първия чин, най-близо до лампата, са и с най-сериозни поражения. Вчера след училище те са били с болка в главата и очите. Другите две са пострадали по-леко, но са на медикаменти.

А самата UV лампа, според ръководството на училището, е била включена само около час в стаята. Според част от децата - в продължение на часове. Директорът се извини пред NOVA за случилото се, а родители се колебаят чия точно е вината.

За сина на Гергин Станиславов първият учебен ден след дългата пауза бил изпълнен с еуфория.

"Прибра се в доста добро настроение, радостен. Вечерта след 23,30 часа се събуди, необичайно за мен, плачейки така... мъжки сълзи. Не можеше да си отвори очите, доста зачервен в лицето, съответно с изгаряния на кожата, изгаряне на очите, оттам възпаление, болки", споделя бащата на пострадалото дете.

Заедно със съпругата му започнали да търсят отговор защо детето се чувства зле в групата, с която общуват с останалите родители от класа.

"Беше написано, че през целия ден е била поставена UV лампа, кварцова предполагам, на бюрото на учителя и през всичките учебни занятия тя работела", каза Гергин, който е изумен, че това е допуснато.

Други две деца са с по-сериозни поражения, защото са били по-близо нея. Като синът на Мария Мирчева.

"Като се прибра вечерта беше със зачервени бузки, изморени очи, каза, че изпитва главоболие, звънна на лекар, предписаха му капки", разказа тя.

От ръководството на училището поднесоха извинения на родителите за случилото се.

"Вчерашния ден, знаете, беше първият работен ден за новата учебна година, първият учебен ден за децата от доста време насам. И под влияние на тази еуфория не сме обърнали достатъчно внимание, за което пък се извинявам", заяви Снежана Нешева, директор на 192-ро СУ "Христо Ботев" в село Бистрица

Според нея лампата е се е озовала в класната стая, след като майка на едно от децата я дарила, без да уведоми ръководството.

"Имало е учители, разпечатано е кашончето с лампата след 4-тия час, според докладите, които ми предоставиха учителите, които са влизали в тези часове. Просто явно учителят не е бил запознат с действието на това устройство и не е обърнал внимание, че лампата остава включена", обясни Нешева.

На този етап наказания няма да бъдат налагани. Учителят на децата е бил за първи път с тях, след като предишната им класна е напуснала от страх да не се зарази с вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 3 години
Такива лампи се включват в отсъствие на хора. След това се проветряват помещенията. Започва се винаги с по- малко време. Според мен са повече вредни, отколкото полезни. И къде е било медицинското лице в случая. А родителите дали ли са съгласие, кой е контролирал процеса. Това предписано ли е от РЗИ или някой пак се е престарал, за сметка на здравето на децата.
28
0
 
4
 
! Отговори
УЖАС !!! преди 3 години
В указанията за употерба на тези лампи винаги има изрично предупреждение, че помещения и повърхности се облъчват с тях В ОТСЪСТВИЕТО на хора !!!
27
1
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Ми то техниката не е за всеки, на маймуни да подариш бомба - к'во ще стане ...Да се смееш ли да плачеш, на акъла на якои учители ...май повече на плач, горките деца ...Интернет ли е нямал или да пита бащата, който е подарил лампата как се използва ...
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
родители ще даряват *** призведени за българския пазар и учителите ги тестват на деца хаха в републиката на мутрите и ръкопляскащите им по команда тапири от племето
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С такива мозъци не ни трябва пандемия. Хората сами се затриват.....
24
1
 
9
 
! Отговори
Astarot преди 3 години
Поне като ги питат, защо са с тен през януари, могат да казват, че са били на ски...Иначе, проява на титанично невежество. Даже и не знам, от чия страна.
23
3
 
3
 
! Отговори
инженер преди 3 години
А нека сега другаря доктор професор Тодор Кантарджиев ми обяснява колко съм неграмотен и как микровълновата ми фурна щяла да дезинфекцира маската на 2,4GHz нейонизираща радиация!!!БЕСЕН СЪМ!!! Бесен съм от такива доктори в костюми, вместо с бели престилки, които назидателно ме поучават!От вашите мaлoyмни мерки стана играчка-плачка! Вие сте за съд бе!!!
22
6
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Тъпите селяни овчари сами се избиват ахахахах мега са глупави
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакъв проблем. Хора умират всеки ден. Няма за какво да се тревожим.
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да повярвам! То бива неграмотност ама толкова не бива! УВ лампите НЕ бива да работят докато в помещението има хора и животни! Отделно лампата отделя озон, който също е много вреден. Този учител е за наказание.
19
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, съберете се и го пребийте тоя "дарител", ше муева маиката не нормална... Идьотин някъф...
18
6
 
1
 
! Отговори
Турете по една маска преди 3 години
И лампата става излишна.
17
3
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Тия хора още малко ще почнат да правят жертвоприношения и да горят вещици. Моля ви, дайте интервюта с организаторите на това шоу, да се посмеем!
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е истина, колко е прос народа. Какво да очакваме от децата, като учителите са безмозъчни.
15
10
 
15
 
! Отговори
Само един шпрайт преди 3 години
Прocти хора, прocти родители, прocти учители. Нямало вирус, нямало да слагаме маските, на ви сега цяла година карантина. Ваксините били с чипове, ваксините били вредни, на ви още 10 години карантина. Докато не измрат прocтите хора, няма да се оправим, но лошото е, че заради тяхната простотия, ще пострадат и невинни.
14
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тази заспала майка с великото си дарение, защо не е предипредила как се ползва. Утре ще дарят някоя отрова. Овца
13
9
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Няма ли кой да постави една много силна ултравиолетова лампа в Президентството ???
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това малоумие беше предложено от вашия вожд и учител от банкя и партия герб. или не пак не сме разбрали нещо?
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родителите да вадят медицински и да ги съдят.
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се изненадвате? Учители стават такиве, дето за друго не ги бива. Белким се вдигне нивото с по-високите заплати, но скоро няма да се оправят нещата. Системното съсипване на образованието с цел производство на евтина работна ръка и гласоподаватели, води до такива ефекти.