Кметът на Калофер отсече: Няма кой да спре хорото!

То ще бъде в съвсем друг вид, коментира Румен Стоянов
219

Традиционното хоро в Калофер на Богоявление ще се състои и няма кой да спре гражданите да изпълнят ритуала. Това заяви кметът на града Румен Стоянов в ефира на "България сутрин".

"Едва ли някой е в състояние да спре тази хубава традиция. Хоро ще има, то ще бъде в съвсем друг вид. Ще се извърши ритуалът. Ние трябва да го спазим", категоричен бе той.

Още по темата
Градоначалникът призова хората, които идват от други места, да бъдат по-смирени и да спазват противоепидемичните мерки. И увери, че калоферци ще направят каквото трябва.

"Никога не бих си позволил хората, когато са се хванали на хорото, някой да отиде да им се меси. Все пак това се прави за здраве. Особено в реката едва ли ще може този вирус да се разпространява", коментира Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че калоферци обичат традициите, но все пак спазват и законите. Гражданите са призовани да се разделят на 2 места, така че да няма струпване на хора.

"Ние сме длъжни да го съхраним при каквито и да е условия. Този празник е изживял тежки проблеми и моменти. Сега пак е един такъв, но смятам, че ще се справим съвместно с църквата и органите на реда", обясни кметът.

Стоянов уточни, че ще има полицейско присъствие, но то няма да бъде по-засилено от обикновено. Според него дори да има издадена забрана за провеждането на мероприятието, калоферци няма да я спазят.

Много резервации в хотелите в града вече са отменени, така че в Калофер не очакват много гости празника, отбеляза той.

"Готов съм дори да ме глобят. Аз не съм човекът, който може да ги спре, но съм човекът, който да им помага. Този празник е общественозначим за цяла България", изтъкна градоначалникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
14
 
! Отговори
Dido преди 3 години
На традиции за суфра, хора и веселие равни нямаме! Род, родина, история, наука да пазим - тва не е важно! Левски, Ботев и всички като тях затова си дадоха живота - "ледени" хора да играем и кючеци по чалготеките да въртим! Един ден хоро с носия в реката, цяла година гледа ферхундето по бтв и надува стораро и глория! Иначе патриот голям -евалла, аферим!
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко мъжко хоро - пирон в ковчега на коронавируса.
66
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Калофер по данни на НСИ има 1246 мъже, от тях на хорото най-много да се хванат 50 човека. Ако останалите сеирджии от други градове си останат по къщите, не виждам къде ви е проблема. Не ви е проблем да се набутате в Кауфланд с още 200 човека вътре на затворено, за да си купите манджа за търбусите и тоалетна хартия за знаете къде, но видиш ли в реката ще влязат "пияните селяни"- голям проблем, ще умрем.
65
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много тъжно. Псевдо патриоти, извършващи ритуали да се тупат в гърдите колко обичат традициите. Същевременно- заплатата в плик, осигуровките и данъците са за глypaците. Краде ежедневно собствената си държава, заради него лекари и учители взимат мизерни заплати, ама депутатите крадяли. Гнусна показност са всички тези хорца. Това не е истински патриотизъм, а псевдо гнусотия по време на пандемия. Тъжно, много тъжно ceлски кмете!
64
8
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахаааа, ледено хоро?!? Че то е над 10 градуса бря :))))))))))))))))))))))))))))))))))Традиция - просто искат да се напият като прасета и да се търкалят. А туристите къде ще отседнат да пият като са затворени кръчмите?
63
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато се хващат нахорото, са толкова спиртосани, че вирус около тях не може да оцелее.По-опасно е да се наредите на опашка в Кауфланд или Била.
62
11
 
12
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
На калоферци и не само на тях, много неща все още не са им ясни. Догодина ще ги видим, как ще играят хоро, ако не са ваксинирани.
61
16
 
16
 
! Отговори
до 67 преди 3 години
това си е местна традиция от векове, а не както е модерно да се празнува на 1 ноември с тикви или св. валентин с валентинки.
60
13
 
14
 
! Отговори
Кюстендилският преди 3 години
Евалла ,брато! Така се пази българщината !!!
59
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който счита, че няма място там, да не идва. Какво сте се разквичали?Мъжете ще бъдат на мъжкото хоро. Другите - където искат.
58
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато става дума за наистина важни неща българина никакъв го няма... ама като стане дума да му спрат пиенето и простотията ела гледай какъв мъж е...
57
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пияни цървулковци!
56
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Граждани", вижте си децата какво правят по социалните мрежи. Следете ги как се пускат всеки ден на живо в интернет и говорят за секс и се показват полуголи, докато "учат" електронно. Предпочитам да покажа на детето си "дивашкото" хоро, отколкото да гледам, как се превръщаме в нация от неконтролирани чалга безмозъчни същества! В най-скоро време ще направя филм, за да си видите отрочетата!
55
7
 
16
 
! Отговори
Шуkap преди 3 години
Здравословната Традиция да се къпят веднъж годишно у ряката идва от Индия...
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква невероятна балканска драма дрази зрииитили...
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви са тия сектанти бе
52
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ако някой е преди 100 год е влизал със шалварите в реката и аз трябва да влизам Що не ходите със цъpвyли и гайтани по пътя, спазвайте традицията.
51
3
 
5
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
абе явно идеята на коронавируса е все пак да изчисти батаците, каскетите и циментите, или поне да им намали драстично количеството, без да се стига до световна война. като гледам, справя се чудесно.
50
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как един измислен вирус да спре вековна традиция. Ако трябва ще се спре водоподоването от ВиК Калофер и хората ще имат мотивация да се топнат в реката. Още римляните са го казалиIn vino veritasIn aqua sanitas
49
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи нямаме ЗДРАВНА СИСТЕМА, нямаме адекватни СПАСИТЕЛНИ СЛУЖБИ, нямаме работещи ИНСТИТУЦИИ. Обаче българина сега се разбонтува понеже не му дават да се напие като мутика и да влезе в реката.... трагедия балканска.