Сметките за ноември на "Топлофикация" - високи, отсече омбудсманът

"Хората не разбират как точно се формулират", каза тя
12 яну 2021 21:45, Петя Славова
13
Сметките за ноември на "Топлофикация" - високи, отсече омбудсманът
Снимка: Bulgaria ON AIR

Абонатите на "Топлофикация София" няма да получат компенсации заради високите сметки за парно за ноември.

"Темата за "Топлофикация" ще продължи да бъде и тема през тази година. Сметките от ноември бяха много високи, хората с право се възмутиха. Това е ситуация, която се случи и през март. И в двата случая аз поисках проверка и от КЕВР, и от министъра на енергетиката. За съжаление, отговорът през март беше, че няма проблем. Сега очаквам да видим какъв ще бъде отговорът за увеличените сметки за месец ноември. Дори да има увеличено потребление, нищо не показва, че конкретният абонат е увеличил своето потребление, за да бъде завишена неговата сметка", каза омбудсманът Диана Ковачева в предаването "Директно".

Според нея проблемите с "Топлофикация" са свързани с липсата на прозрачност за начина, по който те се формират.

"Пари се връщаха няколко пъти. Това се случи след изслушване в Народното събрание, след намесата на енергийния министър, след моите препоръки. Но накрая настъпи един хаос. Удобство е да имаш парно у дома, но на хората им излиза скъпо", допълни омбудсманът пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира още и ремонта в "Дървеница".

"Това е проблем, за който получих доста жалби. Доста се занимавах с този проблем. Ремонтът беше обявен за 60 дни, аз реагирах, че това е много дълъг срок, в който хората ще останат без топла вода. 88 дни продължи ремонтът, след това настилката не беше поправена. Обадих се на КЕВР и настоях хората да бъдат обезщетени за това, че са останали толкова време без топла вода. Те отказаха да обезщетят хората", посочи Диана Ковачева.

Омбудсманът добави, че там в момента отново тече ремонт, който е свързан с наводняване на топлофикационните шахти на същите места. И хората отново са без  топла вода.

Тя дълбоко подчерта, че сметките не само са неразбираеми като калкулация, а хората не разбират как точно се формулират сметките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
ДО БЪЛГАРИТЕ преди 3 години
хората са прости и търпят да бъдат мачкани.докато няма протести и промяна на управлението на България, това ще бъде положението.
11
0
 
2
 
! Отговори
Vip преди 3 години
Ползваш не ползваш плащаш. Тези предприятия ако не ползват безплатно гориво са пълно недоразумение с пазарната логика и са източник на разхищение и акумулиране на негативно обществено напрежение. Нищо не се направи особено в големите градове за газифицирането им...
10
0
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Ами пребройте колко фирмички източват парите на ,,Топлофикация" с измислени ремонти, за които се плаща десетина пъти по-скъпо от реално свършената работа. Огледайте се как се източват милиони за дейности, които някога са извършвани от самата Топлофикация, с което разходите бяха от десетина до сто пъти по-малко, но за сметка на това пък много качествени, гарантиращи безаварийна работа. А знаете ли, че тези фирмички са на роднини и приятели на оня от Банкя.
9
0
 
6
 
! Отговори
SAS преди 3 години
И за тока обират и крадат наглост и пошлост защо завишават сметките обирджии до като могат още малко им остава дано да е така
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за ток са същите. Живея сам. Ходя на работа и спя. 9 часа съм извън нас, когато съм на работа. 7-8 часа спя. Крушка не свети, няма никой в нас. И сметката която получих Декември е двойна. Очакавам сега да излезне тройна и директно ги давам на съд. Отоплявам се на дърва. На ток ми е пералня, хадилник, бойлер, телевизор и крушки, фурна и котлони. Готвя на 3-4 дена веднъж.Пера само в събота. Лятото и зимата ми е еднакво потреблението, но зимата сметките са в пъти по високи.
7
7
 
4
 
! Отговори
к.к. преди 3 години
Ами хората неграмотни.Няма как да разберат формулирането на сметките.
6
4
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
Таа па майкяидеебагрозна и кво от тва *** нема да ни гътнат 30 кинта повече, само Белугата ми е 100 кинта на ден отделно хайвера, балсъмтимайката долна!!!
5
0
 
4
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
В СОФИЯ 99% ОТ ИМАЩИ ПАРНО СМЕТКАТА ИМ ЗА ПАРНО Е ОТ НОЕМВРИ 2019 ГОДИНАКАК РАЗБРАХА ЧЕ СМЕТКИТЕ СА ВИСОКИ
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една от най-топлите и безснежни зими... аз вече не ползвам единия си апартамент, а сметките - почти двойни. Щото съм си седял вкъщи, докато ме е нямало и съм си бил в другия апартамент, където сметките също са двойни...
3
1
 
7
 
! Отговори
Aнонимен преди 3 години
Грабители и обирджии буквално нагли лажци огрсбиха ни до гуша стачка
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топлофикяция вече ми е писнала, три години въобще не пускам парното и се топлите на ток, но те продължават да си вземат по 80, 90 лв. на месец най-малко и при изравнителни сметки все има за доплащане за показания 0. Лъжат като за световно.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами беше си студено.Народа си седи вкъщи хоум офис и си се грее.