Сградите у нас с технически паспорт до края на 2022 г.

Няма да има удължаване на крайния срок за паспортизация, напомнят от МРРБ
19 яну 2021 23:40, Петя Славова
36
Сградите у нас с технически паспорт до края на 2022 г.
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Декември 2022 г. е срокът, в който сградите в страната трябва да имат изготвени технически паспорти и няма да има удължаване. Това заяви пред БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

Той поясни, че ако след изтичането на крайния срок дадена сграда няма изготвен такъв паспорт, кметът на общината ще възложи изготвянето му, а собствениците ще трябва да заплатят процедурата. Това ще става по два начина - за направения разход ще се изготви изпълнителен лист за събиране на вземането или с доброволно споразумяване със собствениците на сградите.

Техническият паспорт е абсолютно необходим за експлоатацията на всяка една сграда, каза още заместник-министър Йовев. Този документ обобщава информацията за изграждането ѝ, за въвеждането ѝ в експлоатация и за всички елементи от нейните технически характеристики – елементи на строежа, конструктивна устойчивост, пожарна безопасност и други. Той се изготвя, за да се установи устойчивостта на сградите и съоръженията и безопасността на обитаване и ползване на строежите, както и съответствието на характеристиките им с изискванията на действащите нормативни актове и необходимите мерки за тяхното подобряване.

Според законодателните изисквания технически паспорт се съставя за новите строежи от 2007 г., както и след реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуващ строеж. Все още е  нисък обаче процентът съставените технически паспорти на съществуващите жилищни сгради, изградени преди 2007-ма година, отчете заместник-министър Йовев.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще съдейства за набавяне на информация за сградите – държавна собственост, а документацията за жилищните сгради трябва да бъде потърсена в общините, където се съхранява, обясни инж. Йовев. Той допълни, че почти няма неизвестна собственост на сгради или на самостоятелни обекти в тях, така че не очаква да има затруднения в тази посока.

За всички въпроси и уточнения по детайлите на процеса на паспортизация на сградите МРРБ планира да направи разяснителна кампания, увери още заместник-министър Йовев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
анархия е преди 3 години
Декември почина майка ни. Лека и пръст! Наложи се да декларираме промяната в "Местни данъци и такси" и бях потресен колко са нагли и некомпетентни. На едното гише Г-жата каза, че няма да впише апартамента като панел/ЕПЖБ, защото всичко над 8 етажа било категория М3-т.е.тухла със ст/бетон. Това е промяна на типа сграда и колко са "изгоряли" при нея, не е ясно? Загубихме цял ден по гишета. Блокът е от 1975г и всеки апартамент има различен статут за данъка, някой се водят тухла, други ЕПЖБ,уникум
31
0
 
1
 
! Отговори
до#32 преди 3 години
След изтичането на експлотация блока трябва да бъде разрушен и да се построй нов . И си го набий в пр0стата куха глава .
30
4
 
2
 
! Отговори
До Брей преди 3 години
Голям тарикат си държавата искаш а ви боядиса блока и после да продавате копторите на 1500 евра . След кароб1 апартаменр атеува 200 бона значи не сте бедни ще заделите по 200 на семейство и ще си го боядисате
29
2
 
2
 
! Отговори
Каква преди 3 години
снимка-София панеленото гето!!
28
0
 
10
 
! Отговори
Клозетониера преди 3 години
А догансарай има ли технически паспорт?
27
1
 
6
 
! Отговори
Защо???? преди 3 години
Защо в България има толкова измамници? Именно тези измамници убиват българския бизнес с нагласените си схеми за източване на парите на населението.
26
1
 
13
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Ей, много авантаджии в тази държава....Все лесни пари търсят!
25
2
 
4
 
! Отговори
ЖИЛФОНД преди 3 години
Един пожар ще оправи нещата. След това ще ви настанят все някаде .. проблема си е на държавата Свинска
24
1
 
18
 
! Отговори
Брей преди 3 години
Я аз плащам на Жилфонд . А и блока вече е минал експлотация отдавна .1971 е строен +40 = 2011 А смръдливвата държава една ръка боя не е напранила за това време !!На бесил0то , за това че 40 години ви плащаме !!!
23
0
 
21
 
! Отговори
А познайте преди 3 години
Кой ще захлеби от измисления бюрократичен рекет и колко реални ще са данните в тези технически паспорти? Нови имитации на дела без да са полезни на собствениците на имоти.
22
1
 
20
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Усещате ли как след паспортизацията, някои "специалисти" ще дадат експертно мнение, че определени сгради имат 1-3 години живот и трябва да бъдат съборени?
21
1
 
13
 
! Отговори
Това са.... преди 3 години
.....глупости под шипковия храст!
20
0
 
17
 
! Отговори
Пак ли? преди 3 години
Отново ще ни обират!!! NB! NB! NB! Щом тази паспортизация е толкова важна следва държавата да се заеме с нея при извънредни условия. Четете и разпространявайте: Нека военното министерство мобилизира строителни инженери и архитекти, които за няколко месеца запас ще се обучат на военно дело и успоредно с това безплатно за населението, като във военно време, ще направят обследване на сградите за паспорти. И ще видите как тогава ще ви убеждават, че няма нужда от технически паспорти!
19
1
 
26
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
Нова прищявка на строителната мафия! След като престъпните интереси на строително-архитектурната мафия причиниха унищожаване на голяма част от промишлеността посредством събаряне на сградния фонд на съществуващите предприятия, с цел освобождаване на терени за престъпното им строителство, изведнъж установиха, че ресурсите се изчерпват. Измислиха никому ненужното саниране. И там се провалиха. Сега ще събират пари от технически паспорти. Никому ненужни паспорти! Това е мафията!
18
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измислиха нов начин да ощавят населението и да му бръкнат в джоба.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еднин кабел толкова лие скъп като метъра е 40 стотинки с едиколко си метра преспокойно окабеляване вкъщи на село и в офиса е за моя сметка е те такива и лев не са дали
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава ще попитам шефката ще имам ли такъв преразход или не сигорно няма да имам неисе се знае кои какво прави ми защо ни товарете на една заплата сменбе хора навсякъде ви храним а ние само за телефоните ли да работим
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И то тия телефони стар и нов се на зарядно батерия ползвам половин година от Алкател ме питат как мие батерията ми нее добре нов телефон стария също зарежда няколко страници и аиде
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същото важи и за телефоните с паспорт или електронен подпис не да прави каквото муе кев да се мести ту тук ту там.Благодаррение на това местене има измами и тия си шетат с родните ание плащаме ли плащаме що щото тоя е гъзар ли е аз също мога да приказвам само че заради подобен плащах 100 лева а обеснете ми що за държава е това
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна трябва да се сложи пломбата да мирясат.Слагаш паспорта оня да го видя ще краде ли ток под мен и да го храня че беден а чез спи спи щото преразхода е добър и тая данъчна оценка на какъв процент се слага такова оценяване ми направиха благодаря