Проф. Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина

Оптимистичният вариант е да ваксинираме 2 млн. души до края на август
24 яну 2021 11:58,
118
Проф. Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина
Снимка: БГНЕС

Оптимистичният вариант е около 1,5 - 2 милиона ваксинирани да имаме до края на август. Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина. Тя трябва да е ефективна и безвредна и призната от регулацията в Европа. В това число и руска и китайска. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса, във връзка със съобщението от "АстраЗенека" за забавяне на доставките на ваксини за Европа.

По думите на проф. Кантарджиев e спекулация твърдението, че в България има нисък брой имунизирани. Той обясни, че този брой се обяснява със запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да забавят доставката на втора доза и "хората да останат само с една поставена доза".

Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират.

"Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 хиляди души за 14-дневен период. Това е много добре и дано да се задържи, но това зависи от дисциплината на хората", посочи проф. Кантарджиев и подчерта, че освен предпазните маски и дистанцията, най-важно е проветрението на помещенията - на всеки 20 минути трябва да се осигури 1 минута с поток на въздуха.

За отварянето на ресторантите той заяви, че обсъждането и предприемането на постепенното им отваряне ще е в началото а април, но уточни, че поради новия щам разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
7
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
за руската няма да се колебаят...
81
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е мръднал ако все още не е поръчал поне 3 милиона ваксини от руските!Накрая ще го бесят и него до Борисов по стълбовете!
80
1
 
7
 
! Отговори
пецата преди 3 години
В момента политиците имат дилема , ако наистина има вирус и ваксината действа то вече няма да има заразени и всички по веригата ще губят ползи , с други думи няма да има смърт и пътека за 2000 лв От друга страна пък другите държави ще се имунизират бързо и ще започнат да натискат за паспортиИ сега умуват как да го направят най бавно чр да има още умирачка ама и да не изпуснат точния момент
79
0
 
12
 
! Отговори
БГ ВАКСИНА преди 3 години
А защо държавата отказва да финансира родната разработка на ваксина, която вече започва да се тества върху животни, а създателите търсят частно финансиране от Франция и Китай?
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Reptile 82 За това Лойко целува ръката на Султана, нали така
77
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без експерименти с руския новичок обаче. Искаме качествени западни ваксини, не искаме опасни субстанции от Рашка.
76
3
 
16
 
! Отговори
341 преди 3 години
От къде ще вземете 2 милиона желаещи?Не давайте пари за глупости.
75
17
 
2
 
! Отговори
Reptile преди 3 години
Всички дето сте заревали, като дойде ваксината и няма да се ваксинирате, но важното е да квичите, че БОЙКО е виновен!Радевчета, Божковчета и Курнелки са турската армия против България!
74
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 4-ти април ще ида да се ваксинирам срещу вируса Бойко. Призовавам колкото се може повече желаещи да го направят.
73
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Англиските каскети първи са вaксинираха от там дойде и новия щам. Слочаеност ? Докато нямаше ваксинирани със тия ваксини и при нас нямаше от новия щам. Слочаеност ? Занесоха други ваксини във Африка от там тръгна трети щам. Слочаеност ? Отде Бил Гейтс знаеше, че ще има вирус и защо дето има от неговите ваксини от там се разпространяват нови щамове ? Нямам повече въпроси.
72
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирани приСъседите и при нас към 23.01.2021г.Румъния-2.18%Гърция-1.51%Турция-1.45%Сърбия-2.40%България-0,38%Някакъв коментар имаш ли господин П'одлоган-Докторе???
71
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 3 години
Вземете руската, бре калпаци прости... Тя ще е много по надеждна от тази ХАМЕРИКАНСКАТА. Професоре не се излагай, ам кажи на шефа си баце, да купи Руската ваксина. Направи едно добро дело за Българите, а вече те ще решат дали да си я сложат или не.
70
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УМРЕЛИ ОТ РУСКАТA ВАКСИНА - 0, ПОЛУЧИЛИ АЛЕРГИЧНИ РЕАКЦИИ ОТ РУСКАТА ВАКСИНА - 0, ВМЕСТО ТУЙ НОСИТЕ ТИЯ ЗАПАДНИ Л**НА ЗА ДА УМИРАМЕ. НЕ ВИ ВЯРВАМЕ. МАХАЙТЕ СЕ ЛОБИСТИ И УБИЙЦИ, СЛУГИ НА ИЗВРАТЕНИТЕ ЗАПАДНИ ***.
69
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да имаме 2 милиона ваксинирани до края на август (по бленуванията...ъъъ.. бълнуванията на Кантрджиев), трябва да се поставят 4 милиона дози. Дори да действат и в събота-неделя и по празниците (абсурдно, но все пак), това означава - считано от утре - да слагат по 20 000 всеки ден. Вчера са сложили цифром и словом осемнадесет!А някои хорица им се връзват и съвсем овчедушно чакат от тях спасението си, във вид на ваксина...
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БОЦИ-БОЦНедей така, тя тази ваксина не се слага веджъж и за винаги ами на всеки няколко месеца. С 13-15 мил. ваксини сме за никъде, ако има дори и само 1 милион желаещи да се ваксинират. Дано поне ваксината да е с дълъг срок на годност, защото ефективността и е ДО 8 месеца, което обаче не означава 8, а по-малко, неясно колко.
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига си лъгал бре наглец,към 23.01.2021 в България има ваксинирани с една доза САМО 0.38% от населението,дори и да бяхте употребили всички дози за еднократно ваксиниране тогава щяха да са 0.76% бройка която е пак с пъти по малка от която и да е друга Европейска страна,средно за ЕС-1.86% ваксинирани досега!
66
0
 
12
 
! Отговори
иво преди 3 години
Ами щом ще купува да вземе от шкафчето Боко Тиквара.Там са крадените народни пари.
65
1
 
10
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 3 години
Поръчате ли повече от два-три милиона "ваксини", всичко ще се хвърли. Няма повече от милион-милион и половина измити мозъка откъде да се съберат. А и тях трябва много, много бързо да ги набодете, понеже до месец, най-много два, ще е официално, че "новите мутации" вече не ги лови старото ГМО, и ще трябва наесен да се боде с ъпдейтната версия. Ако сте хитри, може да пренасочите поне парите за неполучени дози къв версия 1.2 - ама сигурно техните адвокати са по-хитри от нашите.
64
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кантарджиев: Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина--- ------ ----Е нали вече купихте и ПЛАТИХТЕ (с нашите пари) 13 000 000 ваксини?! Пратиха ви хабер, че може да е платено, ама няма да бъде получено (скоро), та се юрнахте да купувате още, други ваксини?И тук ли ще плащате два пъти и три пъти (с нашите пари) за едно и също? Като с пътищата, санирането, метрото...
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този, както и всички, които имат финансов и друг интерес покрит с държавни средства, локдауна да продължава до безкрай са в такъв конфликт на интереси, че кокалите им трябва да изгният в зандама.