Ваксината като спасение или повод за опасение

Обществото е изключително разколебано, обяснява социолог
19 фев 2021 16:25, Петя Славова
59
Ваксината като спасение или повод за опасение
Снимка: БГНЕС

Светът чакаше появата на ваксините, които да спрат пандемията от коронавирус. Но когато вече ги има, мнозина не се решават да се имунизират.

Тезата за ваксината като спасение влиза в едно изключително недоверчиво и разколебано обществено мнение, което цяла година е облъчвано от най-различни теории – от конспиративни теории, до теории, които всяват страх и ужас от бъдещето, които разширяват рисковото общество до неимоверни размери. Този коментар направи пред БНР социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч". Ваксините се появяват в тази изключително лабилна обществена атмосфера, изтъкна тя.

Още по темата
Здравните власти трябва да се дават много добре сметка, че темата за ваксините не се свежда до определен акт – да отидеш да ти поставят ваксина, а се разполага в определени страхове и преживявания на хората, посочи Димитрова.

"Тук беше изпуснат един много важен момент – да бъде ясно, разбираемо, широкомащабно обяснено какво е действието на ваксината и да бъде обяснено по един грижлив начин към хората. Не да им се вменява вина за това. С разбиране към страховете, с разбиране към колебанията. Трябваше да се отговори на тези колебания, а не да се действа по начин, който е  повече или по-малко безпрекословен."

Същевременно има и значителни организационни трудности, които също създават отдръпване, допълни социологът. Според данните да "Алфа рисърч" десетте процента, които са готови незабавно да се ваксинират, всъщност се отнасят към близо половин милион души. Димитрова предупреди, че ако кампанията не се разгърне като добре организирано и убедително, дори сред тези хора могат да се появят разколебани или невярващи на институциите.

На избирателната активност може да повлияе както епидемиологичната обстановка, така и внушението за предрешени избори, подчерта Боряна Димитрова. "Цялата тази несигурност може да доведе до по-ниска избирателна активност." 

Димитрова открои три от възможните сценарии за парламентарните избори.

Към момента повечето социологически проучвания показват фрагментиран парламент с 5-7 партии на фона на около 3 милиона гласоподаватели - този сценарий е с 60% шанс да се случи, уточни Димитрова. При рязък спад на избирателната активност до 2 милиона, 2 300 000 – 2 400 000 души е по-малка вероятността това да се случи.

"Това автоматически води до бонуси за трите партии с най-големи твърди електорати – ГЕРБ, БСП, ДПС. Възможно е при такъв сценарий някои от по-малките партии да изпаднат от парламента и да видим парламент с малко партии и независимо, че няма да е толкова фрагментиран, също със сериозни трудности за съставянето на правителство. Нито една партия може да се окаже недостатъчно силна, за да състави правителство, но не и достатъчно слаба, за да бъде елиминирана. Как в тази ситуация се съставя правителство е големият въпрос."

Най-малко вероятният сценарий според социолога е този за срив на избирателната активност и ръст на протестния вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статия с редакции я публикувате в продължение на месеци. Осъзнайте се малко, де, четем едно и също.
10
3
 
6
 
! Отговори
бай онзи преди 3 години
дреми на *** ...Минах есента ковид, нищо особено за здрави хора...Който е 100 кила прасе и с други проблеми си е негова грижа ...Зенека няма и да пипна - или Спутник или Файзер ...дотогава да плачкат медиците
9
3
 
18
 
! Отговори
Йосарян преди 3 години
Потърсете и прочетете какво е Antibody-dependent enhancement (ADE) и vaccine associated disease enhancement (VADE). При предишните опити за ваксина срещу коронавирус, тези усложнения предизвикани от ваксинирането, доведоха директно до смъртта на тестовите животни. Този път не са направени подобни тестове, и този риск е напълно непреценен и непредскказуем. Естествено, никога не се коментира този риск, и се цензурира от мастодонтите фейсбук и ютуб всичко, свързано с това.
8
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе защо днес всички новини са за ваксините ? натиснаха ли ви нещо ?
7
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Обществото е изключително разколебано, обяснява социолог"==========================Нищо подобно, обществото като никога е изключително категорично!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
vaksinite sa polezni samo za monarsite. ;-))) tehnia jivot e po-skap i po-mil...a kolko shapki s pera imat za pokazvane kolko sa silni i veliki aslani, adleri, leshoiadi, rogati bozainici... ;-)))kade ste videli elefanti, hipopotami, leopardi, bivoli ili mamunki s maski ma zemiata? ;-))) i kolko mogat da im pomognat na tiah maskite protiv choveshkite virusi?! ;-)))
5
1
 
15
 
! Отговори
учен преди 3 години
Ваксинаа е за лабилните хора като ракията за алкохолика !!
4
2
 
22
 
! Отговори
некой преди 3 години
Продажните 'доктори' не си правят труда да обяснят много много действието на ваксините - само викат "безопасно, проверено, необходимо"Другите (бих ги нарекъл Истински, вярващи в клетвата на Хипократ която са давали) - дават доста повече детайли за действието на ваксините - и защо не биха си сложили или те сложили на някой!
3
2
 
19
 
! Отговори
пис преди 3 години
Нищо не е очаквал светът, репортерчета подплатени.Едни трилиони заеми се дадоха на правителствата. Връщането ще доведе до следващия балон.Никой не ви бръсне за нищо.
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не зная как съм оцелял 1 година пандемия без ваксина.
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като измама