Покорно, работливо, но... излишно. Марко губи своето място в селския бит

Драстично е намалял броят на магаретата, отчитат от "Ветеринари в действие"
Обновена: 21 фев 2021 20:50 | 21 фев 2021 20:50,
173
Покорно, работливо, но... излишно. Марко губи своето място в селския бит
Снимка: Pixabey

Покорно и работливо, магарето винаги е било част от селския бит. Във фолклора то заема съществено място, а в немалко български народни приказки има магарета. И макар доскоро край селските къщи в района на Гоце Делчев да се виждаха завързани магарета, с годините тенденцията е във все по-малко стопанства да присъства четириногият помощник.

Драстично намалял е броят им, отчитат пред БТА от организацията за защита на животните "Ветеринари в действие". От десетилетие техни екипи обикалят селата в гоцеделчевския регион и полагат грижи за местните магарета. И ако допреди десет години се е налагало да преглеждат около двеста и петдесет животни, то сега броят е намалял до едва петдесет.

Ветеринарният лекар д-р Константин Антов от "Ветеринари без граници" каза, че по негови наблюдения магарето губи своето значение в селата и тенденцията е към изчезването му като вид в района на Гоце Делчев.

"Преди години основното препитание на хората тук беше селското стопанство и най-вече тютюнопроизводството. В днешно време повечето хора, които са се занимавали със земеделие са починали, а младите предпочитат да работят в близкия общински център", разказа местният жител Стоян Траянов. Доскоро в Баничан се гледаха над тридесет магарета, сега са едва пет, допълни той.

Стоян е сред малкото хора в селото, които все още отглеждат магаре. И макар неговото да е на преклонна за тези животни възраст - близо тридесет години, той е категоричен, че няма да остави стопанството си без този помощник. "То е сиромашко животно - малко яде, много работи, товарят го, върши хубава работа, но няма вече хора, които да работят на нивите", допълни местният стопанин.

Причините за намаляващата роля и респективно бройка на магаретата са много - както икономически, така и свързани с осъвременяване на селскостопанската работа и по-достъпните вече машини, с които да се обработва земята, посочи д-р Антов. Това поставя магаретата в неблагоприятната ситуация да стават излишни.

За сметка на намаляващия брой магарета в дворовете на хората, създаденият преди пет години приют за тези животни край село Баничан е максимално запълнен. В него се отглеждат шестдесет възрастни животни. Първоначално в приюта се грижат за тридесет, но поради големият интерес се е наложило капацитетът да бъде удвоен.

Тук се отглеждат магаретата, които вече не могат да бъдат в услуга на своите стопани, разказа за БТА д-р Антов.

"Това са предимно стари, болни животни, които по една или друга причина вече няма кой да ги гледа и просто, ако не ги вземем ние, най-вероятно ще отидат в някоя кланица за месо", допълни ветеринарният лекар.

Настанените тук магарета са на хора, които са привързани към тях, те ги обичат и искат да са сигурни, че ще доживеят старините си на спокойствие, каза още д-р Антов. Това са животни, вече изкарали по една-две войни в живота си, шегува се ветеринарният лекар.

Условията в приюта са съобразени с нуждите на обитателите.

Магаретата са социални животни и имат нужда от компанията на други от техния вид. Тук живеят на групи, което позволява да си намерят другар, разказа лекарят, който се грижи за тях.

Дейността на приюта е насочен към местните стопани, макар че интерес към него има и от по-отдалечени райони. Има случаи, при които стопани водят магаретата си от други населени места, с идеята животното да изживее спокойно старините си като отплата за дългите години покорен труд.

Самата идея на приюта не е да вземем магаретата на хората, посочи д-р Антов. Основната цел на организацията е да помага на стопаните да поддържат магаретата здрави и в добра форма, за да им бъдат от помощ. Когато обаче остареят, приютът е мястото, където да получат заслужена почивка.

Именно заради привързаността на местните хора към магаретата, от "Ветеринари без граници" разработват проекти, с които да се запази значението им в селския бит. От организацията за защита на животните обмислят варианти, в които магарето да бъде полезно за собственика си и отново да се намери приложение работливостта и предаността, с която служи на своя стопанин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
насионал дефутбол-атлетико феникс монтевидео-1 азиатски хендикап(0.0)koef.1.275zalig 500lv.чиста печалба 137.5лв.който иска да залага,успех
35
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Бил съм магареКоня може до реката да го заведе всеки! Но и четиридесет не могат го накара да пие! Магарето също обича чиста вода! А къде в България ще намериш чиста вода?!
34
0
 
10
 
! Отговори
WhiteBarde преди 3 години
..сърцето ми се къса. В детството единственият ми приятел беше магарето, Бойчо се казваше. Като остаря и окуця не можеше да работи и го продадоха на едни граждани от ромски произход за кюфтета. Още ми е мъчно.
33
1
 
5
 
! Отговори
Марко преди 3 години
До РашоИма една ферма за магарета в България. Не помня точно къде беше, някъде мисля в Родопите. Над 150 магарета гледат там и са свободни. Смисъл изкарват ги на паша свободни и вечер ги прибират. И те така казаха (гледах ги по телевизията преди време) че магарешкото мляко лекува и било полезно. То затова е и тази ферма всъщност. Правят кисело мляко, имат прясно. Сирене и кашкавал също правят. Дори водещия опита от всичко и каза че е вкусно. Скъпо било казват, но си струвало. Не зная.
32
1
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Магарета, коне, катъри, мулета, волове бяха докато имаше селяни! Като няма селяни и тях ги няма! Тези животинки са били ездитна, превозна и впрегатна сила до масовото използване на ДВГ! Някои въртяха долапи/ако някой знае какво е това долап/, други въртяха мелници! Сега кой ще ти държи животинка дето иска всеки божи ден да яде, да пие, да я изведеш от двора за каквото и да е, дори само да се разходи! А сега вадиш изпод навеса нещото с ДВГ, палиш и тръгваш! Магаретата станаха на кюфтета!
31
1
 
5
 
! Отговори
Бил съм магаре преди 3 години
Да, това е истината - не се гордея с това, но това е истината.Сега сигурно е забранено магаретата да се бият.Може би е забранено магарето да се ползва, като обидна дума - ревеш като магаре, дърто магаре. Краставите магарета, през 9 баира се намират... и др.Не зная защо конят се ползва, като символ на свободата - магарето показва повече характер - "да се запънеш, като магаре на мост", "магарешки инат" и др.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен #35Аз завърших елитно училище, където се приемаше след полагане на изпит по български и по математика, но имаше 30%-ва квота за деца на активни борци и тем подобни. Нямате си представа какво самочувствие имаха. Та техните деца и внуци ви управляват сега.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТо селяни не останаха...===Ами това е следствие от това, как след 9.9 селата бяха сложени под ярем: кооперираха земята да работят хората за жълти стотинки, а гражданеещите се забравиха корените си и думата селянин стана нарицателно, използвано като обида. Използваха селото за да създадат промишленост и що-годе сносен живот в града. Аз завърших елитно училище, където се приемаше след полагане на изпит по български и по математика, но имаше 30%-ва квота за деца на активни борци и те
28
0
 
9
 
! Отговори
Рашо преди 3 години
Мисля че не е добре магаретата да се дават на приют.Има хора, които биха им се зарадвали - от магаретата стават хубави кюфтета - а това е ужасно!Има обаче едно нещо, за което може да са полезни. Като туристическа атракция.Също и като лекарство - с магарешко мляко са ме лекували от болестта коклюш.Не зная сега дали съществува тази болест... Но магарешкото мляко я лекува.
27
2
 
4
 
! Отговори
Ro преди 3 години
По-добре за Марко. 95% от тия животни сигурно живеят в ужасни условия и само ги мъчат, за да ги заколят, когато вече няма нужда от тях. Супер готино.
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 30като гледам и тиси зоологическата
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе Боян беше див, само първите десетина минути. После ставаше кротък и си дърпаше каручката. Работеше много. Сутрин, преди да съмне, дядо го впрягаше и отиваше на полето. Трябвало да прибере люцерната, преди да напече, после ставала суха и се ронела. Така казваше. Идваше си с пълна догоре каруца, той седи най отгоре, може би на 2 и повече метра височина а Боян си тегли каручката. Много работливо и издръжливо животинче е магарето. Обаче заинати ли се и край. Магаре трудно ще прекараш през мост
24
1
 
2
 
! Отговори
ha ha преди 3 години
Абе да ги пратят в Парламента - по добра работа ще свършат от седящите там *** , пардон - дупетати...
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
tva ne e za panelna betonna bg v kletkite, nito za stomana pernik...
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 22aко комунистите небяхати построили жилището сега щтеше да живееш в дървена колиба
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ся има трактори. Кой ще се занимава с тва магаре вече.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз живея на село. В дядовата къща. Преди имаше много магарета тук, бях малък...Сега няма. Има само едно в селото и стареца си го впряга и тръгва нанякъде. Ей така, да се разходи. Така казва.Моят дядо, също имаше магаре, Боян се казваше. Беше много щураво, не искаше да го впрягаш и все рипаше. Обаче сложиш ли му хамута и хукваше с каруцата по пътя. Дърпаш дизгините ама тц, нямаше спиране. Помня че веднъж дядо много го би, с една тухла му беше разбил муцуната. Аз много плаках тогава. Бях дете :)
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Варна е близо 700 к, Софето е над 2.3 милиона, Пловдив предпполагам е колкото Варна или малко отгоре, като сметнеш 4-ия по големина Бургас, Русе, Стара Загора и т.н... в 6 милионна България, колко мислиш че живеят на село ? :))
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11"Демокрацията е по-силна от Новичок, отдето мине и магарета не остават."Комунистите ако имаше как и в каменната ера щяхте да ни върнете, не в Средновековието.Между другото, като ти е тоолкова мило магарето, колко отглеждаш?
17
3
 
24
 
! Отговори
факт преди 3 години
Точно ветеринарите са по мезетата и хвалят магарешки и конски колбаси. Колят и разфасоват без жал. В Библията е забранено да се яде месо от еднокопитни животни. А за ловците да не пиша изобщо... цели мечки убиват, за да им изпекат лапите и да ги изядат, уж са деликатес. Бракониерстват извън ловния сезон, забравят че тази невинна кръв ще трябва да я платят. Злото вилнее по земята