Проф. Витанов: Положението с коронавируса се влошава, ще гърмим ли?

Критични области са София, Пловдив, Варна и Бургас, каза математикът
7 мар 2021 08:58, Ния Христова
216
Проф. Витанов: Положението с коронавируса се влошава, ще гърмим ли?
Снимка: БГНЕС
"Един от параметрите, които следим показва кога разпространението на заразата минава от клъстерно в дифузно. Критичните области са София, Пловдив, Варна и Бургас. Във всички тези области ситуацията не е добра и положението се влошава". Това заяви в ефира на Нова тв математикът и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.
 
Той обясни, че критичната стойност на базовото репродуктивно число е 1.3.
 
"При две седмици с такива стойности – всичко гърми. Вчера бяхме с тази стойност, а днес числото е 1.24", категоричен бе проф. Витанов.
 
Той допълни, че следващата седмица се очаква 13 области да се изправят пред сериозни проблеми със заразата. Това са: Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен.
Още по темата
 
Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се влоши бързо според математика.
 
"Разликата в областите зависи от развитието на епидемията. В Кюстендил върлува новият щам и положението е много лошо", каза специалистът.
 
"Когато положението стане лошо и наближим 5 хиляди случаи на дневна база става страшно. Това зависи от нашето поведение и от кампанията по ваксиниране. Този път имаме инструмент, с който можем да си помогнем. 50 хиляди ваксинирани души натискат вълната надолу с 1%", обясни проф. Витанов. 
 
Той добави, че ако дифузното разпространение на вируса продължи е възможно да се подходи към глобални мерки. "След ваксинацията на 2 милиона души ще се наблюдава сериозно подобрение на ситуацията", обясни математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
38
 
! Отговори
Вела преди 3 години
За едни вирусът е нищо, защото са го карали на крак. За други е чудовище, защото са загубили близки. Аз познавам и от двата вида!Самата аз го изкарах леко, с 3 дни температура и втрисане и само това. Но съпруга ми пи 3 антибиотика, защото направи тежка пневмония, 2 дни не можеше да поеме въздух. Страшно е когато гледаш някой, когото обичаш в такова състояние и осъзнаваш че не можеш да му помогнеш.Недейте осмивайте наплашените, не пустосвайте пренебрегващите!Всеки от тях има своето право!
33
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Аз пък предлагам както американците с индианците. Като не искаш да си отговорен и зачиташ правата на другите хайде в резервата. Па там шериат, мангъсариат, чалгашириат, булгародебилиат и каквото е друго те кефи да си изповядаш. А не заради глупостта на такива да се похабява енергията на цялото обществото и да се налагат строги мерки. В Южна Корея се справят само с едни маски и дистанция. Ама там май няма чалга? И "асфалта не се яде"не се тачи.
32
1
 
11
 
! Отговори
Etien преди 3 години
Чакай да гръмна с ножа!
31
4
 
38
 
! Отговори
Яша Бе Фончо 2 преди 3 години
Боже Господи, какви *** стоят начело на тази държава...
30
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма грешка на математиците е да считат че биологичните закони се подават на математическо моделиране, става дума не за предмети а за живи организми, от които няма дори два напълно идентични....
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя не съм го виждал да пресметне нещо, което в 3 клас не знаят
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инфо-вирус.
27
13
 
25
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Вирусът не е толкова страшен, но се всява страх точно от учени като този.
26
9
 
11
 
! Отговори
Вела преди 3 години
Кажете на последователите на Великата мазна коса, че ще им затворите заведенията и гледайте как за 20 мин ще изпраскат 300 коментара със жлъч и отрова!Успокойте се! Тоя път нито вие, нито учениците, нито никой не е виновен за хала на който сме! Винонен е Британския щам, който можеш да го хванеш и докато пазаруваш в Била, и докато вървиш сред народа където и да било! Виновен е Брюксел, защото ни прецака с ваксините! Сега давайте да се обединим и дружно да решаваме проблема!
25
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Математици лекуват вируси, здравни министри инспектират магистрали да ви се ра у шапките дифузно
24
1
 
11
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
След няколко седмици почва Сезона на морето.Дори Обзор да се отцепи(нормално е), пак ще се завъртят мнооого милиони парички на брега ни.И пак ще бъдат изпрани много милиони.На кой му дреме за Ковид тогава ?!?!
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде ги видя тези 3 "локдауна". В Бг не е имало затваряне. Забрана да излизаш от квартала ти, да се придвижваш свободно, което е истински "локдаун"! Миналата година в Европа ги затвориха тотално и хората започнаха да правят изпълнения от балконите, а нашенеца и той, въпреки че не му е забранявано да излиза от панелката.
22
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ExpertДа не е вярно нещо дето да е казал досега, или прогнозирал? Давай. Факти, не голи определения и обидни епитети. Но си имате Пророк Мангър дето обеща юли 2020-та. Повтарям ЮЛИ 2020 да отмине като ЛЕК ПОЛЪХ!!!! Новините от Словакия гледате ли? И там ли плашат? Вече прехвърлят тежко болни в Германия!!! Не могат да ги поемат. Нашата здравна система била лоша? НОЩ не се справял? Гнусна политика със живота и здравето на 80% знаете какви. Някой го спирал за 3-ти март. "Не се ПРЕПОРЪЧВА"!!!
21
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уважавам математиката, но на този нито една прогноза не се сбъдна.Напротив, всяка прогноза му се сбъдна, и то защото е математик захранван с данни от медици.На Мангъров нито една прогноза не се сбъдна, защото нито е математик, нито има данните с които Витанов работи.
20
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам да се построят няколко затворени градове. И всички уплашени да се заселят там, да се ваксинират редовно и да живеят спокойно и щастливо без никакви опасности.Така и те и останалите които пък не искат отровите ще са доволни и няма да си пречат и дискриминират.
19
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно както прогнозирах за Март. Сега още една порция ковчези . Да ви е сладко балъъци . От цялата история излезе, че сме си същите неорганизирани нахални глуповатии амеби . Всички сте лесно предвидими.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво пише на теста на снимката? Яйца?
17
8
 
24
 
! Отговори
Математик преди 3 години
Уважавам математиката, но на този нито една прогноза не се сбъдна. Добър е да всява на паника обаче. Може би е щастлив, че има трибуна да се изказва. Преди пандемията никой не го е знаел.
16
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя плаши хората
15
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 14ЗЛТЕНОооо, пак ли ти нов НИК?!