Кметът на Созопол: Ще съборим стената, но няма да платим

Според собственика на имота тази стена е "измислена и фалшива"
8 мар 2021 14:00,
29
Кметът на Созопол: Ще съборим стената, но няма да платим
Снимка: БГНЕС

Общината трябва да приеме решението на съда, че част от крепостната стена на Созопол трябва да се събори. Това обясни пред bTV кметът на града Тихомир Янакиев. Той не каза, че ще се обжалва решението за събаряне, а ще се обжалва решението кой да плати за събарянето й.

Още по темата

Това е второ дело по казуса с крепостната стена в Созопол. Първото е било относно законноста й в достроената й част и то е било спечелено от ищеца. "Съдът е постановил, че в тази част има закононарушения, които предполагат сабарянето на стената. Общината трябва да го приеме, защото това са решения, които трябва да се изпълняват", каза кметът.

Второто дело е за финансовата част - кой да събори стената и да плати за събарянето й. "Ще обжалваме за парите. Изготвили сме проект, който е за одобрение за премахване на част от крепостната стена, но общината все още не е в толкова добро финансово състояние, за да си позволи да харчи пари за събаряне на неща, които уж са били законни, а после не са", каза още Тихомир Янакиев.

Предпоставка за опасност, така кметът оценява евентуалното събаряне. Освен това така би се нарушил архитектурният облик на гарада, смята той.

Собственикът на имота Иван Илчев води дела от 7 години. "През 2008 г. я построиха. На Бъдни вечер влизат по тъмното и започват да я зидат. Аз не знам. Случайно виждам, че турски майстори зидат. Изгоних ги, пусках жалби. Водих дело и го спечелих. Това е фалшива стена, измислена", обясни Илчев. Според него тя влиза с 1,8 м в имота му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
23
 
9
 
! Отговори
хмм преди 3 години
Абе вместо да му съборят хотела, че е построен върху историческа ценност - изключително държавна собственост, тя ще събарят стената.Тая стена върху какъв терен е построена? Тоя нагряр как е получил разрешение за строеж.И новия кмет е като стария - само на приказки се търси законност.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предлагам са постъпят по соломоновси - да съборят и стената и хотела.
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Стената скрива гледката на хотела към морето.Построена е без никакво съгласие на собственика, само със съответните общински докумети. Построена за една вечер / как ви звучи /.Делото е спечелено от собственика - не подлежи изобщо на коментар, нито кой трябва да плати, естествено строителя.
5
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЛУПОСТИТЕ НА БОЖИДАР
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не знам за крепостната стена, но знам , че 80% от местните в Созопол за крепостни селяни!
3
6
 
10
 
! Отговори
ПУЯК преди 3 години
СТЕНАТА СИ Е МНОГО ХУБАВА
2
6
 
7
 
! Отговори
ЕИИИ преди 3 години
НЕ Е ЛИ НА ДАЛАВЕРА ЧЕ НЯМА ДА ИМА СВЛАЧИЩЕ
1
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази стена изглежда антично достоверна като статуята на Александър Македонски в Скопие...