Засаждат 10 000 фиданки от цер край Стара Загора

Те ще бъдат залесени в местността "Магарешка поляна" край квартал "Дъбрава"
9
Засаждат 10 000 фиданки от цер край Стара Загора

В началото на пролетта – 20 март, старозагорци ще залесят 10 000 фиданки от цер в местността "Магарешка поляна" край квартал "Дъбрава".

За втори път Община Стара Загора, Държавно горско стопанство - Стара Загора и Регионална дирекция по горите – Стара Загора обединяват усилията си за създаване на нова дъбова гора на мястото на опожарената през 2007 година. Идеята на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров е всяка година хиляди дръвчета да се засаждат в обезлесените от пожари и незаконна сеч покрайнини.
 
380 декара са предвидените площи за залесяване от Държавно горско стопанство – Стара Загора за тази година. С доброволната помощ на старозагорци, на 20 март, ще бъдат залесени 20 дка от определените терени, а горският фонд ще бъде допълнен с 10 000 фиданки от цер.

Почвата вече е обработена и подготвена за екоинициативата, отчитат от Община Стара Загора.

От там отчитат, че изключително важно за закрепването на младите дръвчета е правилното им засаждане. Именно затова технологията ще бъде обяснявана на място от специалистите  от Държавно горско стопанство и Регионалната дирекция на горите – Стара Загора. Те са заснели и кратко видео, в което се показва правилното засаждане на фиданките. То ще бъде разпространено в електронните медии и социалните мрежи.
 
Община Стара Загора кани жителите и гостите на града да се включат в "Зелената инициатива" при спазване на всички противоепидемични мерки. До отворите за засаждане ще бъдат допускани до двама души или членове на едно семейство. Заради усложнената здравна обстановка не се предвижда организиран транспорт до местността.
 
През 2019 година хиляди старозагорци се обединиха около идеята за нова гора около Стара Загора и засадиха 10 000 фиданки от дъб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
гатанка? преди 3 години
А в нашия квартал дали на тъмно-зелените да садят Туя и Хвойна и такъв тип покрай нашите блокове. Обаа..аче, взеха да линеят, а имаме една активна баба-пенсионер, която поддържа всичко наоколо. Като разбутала-отгоре пръст, а корените ги засипали с трошен чакъл. Не мога да измисля, каква е причината. Може да са имали подръка, може да е нарочно, да е по-лесно.. Наистина се чудя?
6
2
 
9
 
! Отговори
факт преди 3 години
Ако ми плащат една заплата и осигурят автоматично оръжие и 10 кучета, бих се наел да опазя бъдещата гора. Една военна вишка, поне 12 камери за видеонаблюдателна дейност. И имунитет срещу съдебно преследване. След първите няколко гръмнати тцибани, никой няма да стъпи в гората. Даже няма смисъл да залагам капани и мини. 380 000 кв метра площ не е кой знае колко много. (Много филми гледам.)
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лично участвах в едно такова залесяване в Аязмото преди 4-5 г. Добра инициатива, но.... Веднага след края на акцията забелязах нагли лелки, които обикаляха и изваждаха току - що засадени фиданки, за да ги присвоят. Едва ли и 10 % от зададените десетки хиляди дръвчета оцеляха след последвалите набези. От тогава не участвам
4
2
 
13
 
! Отговори
До2 преди 3 години
Питай някой от Стара Загора да видиш и аз това се питам защо им са ама преди 5 години бяха садили пак извадиха ги просто трябва да гепят нещо целия град се възмути тогава изсякоха всичко до камък но закона ги защитава и си затвориха очите върви ги интегрирай
3
2
 
18
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Лошите бледолики сеят на добрите мургаволики индианци дърва за огрев...
2
7
 
2
 
! Отговори
Добре де преди 3 години
За какво са им на млади фиданки от цер?Да ги продават по пазарите? Има ли толкова желаещи да си садят фиданки на вилата или пред къщата?Такива млади фиданки не стават за огрев или за строителен материал.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха ха как ще ги вардят от маалата Лозенец преди 5 години насадиха пак толкова на същия байр и интегриращите им разказаха играта трябва да, стрелят на месо иначе няма да ги има до месец