По Великден по родните курорти само българи

PCR тест спират гости и от съседни страни да почиват у нас
9 апр 2021 09:43, Петя Славова
29
По Великден по родните курорти само българи
Снимка: БГНЕС

Само българи ще посетят родните курорти за Великден. Чуждестранни туристи няма да има. Ограниченията по границите и изискването за отрицателен PCR тест спират дори гости от съседни страни да резервират почивка по родното Черноморие. Спа хотелите обаче ще се напълнят с българи и очакват до 80% заетост за празника, съобщава "Монитор".

Пред най-сериозни препятствия са изправени именно хотелиерите по морето, които традиционно посрещат чужди туристи за празника. "За Великден идваха гръцки гости, но сега в тяхната страна има много сериозни рестрикции, които не позволяват пътуванията.

Румънците пък се отказаха от почивката у нас заради допълнителните разходи за PCR", коментира Пламен Копчев от Съюза на собствениците - Слънчев бряг, като допълни, че от страна на българите също не се наблюдава почти никакъв интерес. Допълнителни намаления на цените на нощувките не се подготвят

Той подчерта, че единици от хотелите по морето ще отворят непосредствено след стартирането на летния сезон на 1 май заради неяснотите около зелените коридори за влизане в страната. Чужденци няма да посрещнат и спа курортите у нас. За разлика от колегите си по морето обаче те ще успеят да напълнят хотелите си с българи.

"До момента резервациите за Великден се движат в диапазона 50% заетост. Има дестинации като Велинград, Павел баня и Белчин, които вече са пълни 80%.

Проблем остава забраната за работа на ресторантите в хотелите, която възпира някои хора да правят резервации", поясни председателят на Българския съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА) Сийка Кацарова. По думите й балнеосекторът у нас работи основно с нашенци, изключение правят спа хотелите в морски курорти като Албена и Св. св. Констатин и Елена, които преди пандемията са приемали чуждестранни гости.

"Знаем как да обслужваме гости в условия на пандемия и капацитетът от 30% не ни притеснява. Решението да работим, макар и при подобно ограничение, ни помогна да запазим персонала си, тъй като в противен случай кадри, обучавани с години, щяха да се пренасочат към други сектори", категорична бе тя.

С цел безопасното протичане на почивката на туристите от БСБСПА туристическото и здравното министерство разработват правилник за работата на спа центровете в условия на пандемия. Според него е напълно забранено да работят парните бани в зоните за отдих тъй като създават предпоставка за разпространение на различни вируси. Турската баня следва да бъде използвана единствено индивидуално. Без никакви притеснения туристите могат да плуват в басейните при спазване на задължителната дистанция от 2 метра, а също и да използват сауните. Освен това настанените на даден етаж имат правото на използват спа центъра само в определен часови диапазон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Американци ли очаквате?:))
21
0
 
3
 
! Отговори
Няма такава държава? преди 3 години
Още като се събудят мутрите, мислят как да прецакат държавата, а тя им намалява ДДС !Те пък още плачат за още, а ще видите как скоро ще получат отстъпки от политиците.Смешно звучи `мутрите ще фалират`...Мутрите пушат пурите, пият отлежало уиски, дето не боли глава от него...а панелните мишоци пак бла-бла-бла.
20
2
 
2
 
! Отговори
Предложение-2 преди 3 години
Ако България не либелизира визите за турците и руснаците много скоро по морските курорти ще се разкарват гладните улични кучета.Не може да печелиш хем от виза,хем от курорта и данъците.От една овца една кожа се одира.Създайте туристически консули в двете държави. Махнете гладниците и простаците като консул Атанас Димов от Одрин. Дайте възможност на изселници от България да посещават страната срещу доказано свое или на родител потекло от България.Тогава ще се напълнят и плажовете и балнолечения
19
1
 
1
 
! Отговори
ОФЕРТА преди 3 години
Има предложение да не се допускат чужденци от заразени страни. Защото могат да внесат ожсвен ковиди и други гадни болести за които няма ваксини. Вие си ги пускайте де на ваша безотговорност.
18
2
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 3 години
Слави пееше"Няма такава държава".Наистина е така.В света няма държава която да затруднява толкова много гражданите на друга съседна държава да я посетят както България.Истанбул с 25 мил.население е на 250 км.от границата с Б-я-разходи:80Ев. виза,40Ев.Застраховка,40 Ев.пътни=160Ев.за човек разходи.А чакате да ви идват бабички със самолети от Англия, Франция,Германия,Русия,Полша-ще дойдат веднъж-после?Кого виждате по-често съседа по дом или брат си в друг град?Отзовете консул Атанас Димов крадеца.
17
1
 
0
 
! Отговори
Taню преди 3 години
До Къде живеем???!!!Вече почнаха тия спекулации:https://dnes.bg/obshtestvo/2021/04/09/pandemiiata-niamalo-da-se-ovladee-skoro-merkite-ostavat-do-kraia-na-mai.486381
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава да махнем изискването за писиар тест от страна на туристите.
15
0
 
3
 
! Отговори
Къде живеем???!!! преди 3 години
*** чакайте бе!!! Заповедта на другаря ботоксов министър за PCR тестове важи до 30-ти април. От 1-ви май тази заповед не важи, което означава че за чужденци и изобщо за всички влизащи в България от чужбина не би трябвало да има проблеми.Единствено остава огромната неяснота дали другарят ботоксов министър няма да му хрумне точно на 30-ти април да издаде нова заповед, с която и през май да иска същото!!! Досущ като в казармата: "Бегом от мен до другото дърво!"
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българи с ваучери. Ето това, драги сънародници, е истински икономически тигър на Балканите!
13
1
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Е, ако има нещо което наистина мразя в България са професионалните политиканстващи мрънкячи и оплювачи като тебе - на всякакво ниво.
12
0
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Е, ако има нещо което наистина мразя в България са професионалните политиканстващи мрънкячи и оплювачи като тебе - на всякакво ниво.
11
2
 
5
 
! Отговори
Имаме късмет преди 3 години
Имаме късмет , че изобщо можем да ходиме. 90% от Европейците от 1 година не са си показвали носовете от къщи .И ако за южно европейците ситуацията има надежда да се подобри за северноевропейците си е трагедия.Само на леденото си море и pritty скучна природа с цени до небето
10
2
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Бунаци, по празниците не се ходи никъде. Лудница тотална и ти смъкват кожата
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стойностни хора са нашите хотелиери, нека да имат много работа
8
4
 
6
 
! Отговори
. преди 3 години
Скоро и Българи няма да има там.
7
1
 
9
 
! Отговори
аз преди 3 години
Поканете руснаци! Ох забравих че тях ги гонихте до миналото лято :)Ами разчитайте тогава на английски пияндурници и германски пенсионери.
6
2
 
12
 
! Отговори
Какви преди 3 години
курорти има Бойколандия - постонно се внушава, че сме някакъв фактор в нещо си не не сме. Пълна дупка!!! Курорти имат Испания, Франция Италия и тн-там има архитектура, инфраструктура, храна, обслужване!!! Какво има тука бре ***-само като погледне персонала от кол и въже сабрани за хтанаъа и другите фактори въобще няма да говоря!!9
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние мислим да спим у дома, а през деня да бръмчим в радиус 50-тина километра. Ако времето е хубаво - пикници, ресторантчета, барчета. Някак им нямам доверие, че ще предоставят добра услуга на нормални цени, защото са прегладнели и озлобени и ще си го върнат на клиентите, както е обичаят у нас. Пък и последния път на хотел беше пълно с фенове на хората и ръчениците. Вечер в ресторанта ад и чалга.
4
1
 
8
 
! Отговори
бургазлия преди 3 години
Нормално е в началото на май да няма желаещи да почиват на морето. Тук климата не е като в Египет. Май месец е дъждовен и няма какво да правиш на слънчака. Естествено, че хората ще отидат на СПА в Хисаря, Велинград и др.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, какви времена само :) Бакшиши, мутри по морето и планината, кръчмари да вият на умряло.