Банско закри зимния сезон, но туристи и без това няма

Труден сезон, 40% надолу за февруари, отчита браншът
31
Банско закри зимния сезон, но туристи и без това няма
Снимка: БГНЕС

Ресторантите и механите вече работят при определени условия, но в зимните курорти сезонът приключи и туристи няма. Банско закри зимния сезон без много шум и без особен оптимизъм.

Последните туристи напуснаха курорта в неделя, а от вчера ресторантите, механите и кафенетата могат да работят, но на повечето места катинарите останаха заключени.

Още по темата
Една от механите смело беше поканила оркестър, чиято музика огласяше полупразния площад. В останалите места имаше само персонал, предаде БНР.

"Труден сезон. За февруари данните са за 40% надолу. Банско остана да работи за разлика от редица курорти в Европа. Затова имахме гости от необичайни дестинации. Те откриха България, Банско, Пирин и заявиха, че ще дойдат отново", обобщава Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес.

Дори богатият българин остана при нас. Бялата лястовица за нас през март беше Израел. За дни Банско отчете ръст... Взряхме се в новите технологии - безконтактно поръчване, безконтактно регистриране в хотелската стая. Апелираме правителството да ни включи за достъп към европейските програми за иновации, за да оптимизираме процеса и да запазим персонала и гостите здрави, каза още той.

Само на 5 км от Банско картината в СПА комплексите на село Баня е много по-различна. Там българските туристи и безценната минерална вода спасиха бизнеса. Не, че е било лесно, казва Данаил Иванов, мениджър на най-големия спа комплекс в балнеокурорта.

"Дори преди пандемията СПА туризмът се посещава от българи, затова лесно се преориентирахме към българския пазар. Наблегнахме на добрата храна, минералната вода, обучения персонал. За три месеца имаме 100% спад заради рестрикциите. В останалите 9 месеци спадът не е голям, дори в някои месеци имаме ръст. Очакванията са за силен летен сезон", заяви Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: туризъмбанско
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Красен преди 3 години
В Банско условията за ски бяха най-добри и през тази зима!
19
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Хубав сезон си беше, на фона на трудните обстоятелства, айде стига хейт.
18
0
 
2
 
! Отговори
Димо преди 3 години
Бе не ходете бе кой ви кара? Аз си се накарах идеално, а и продължавам! Даже се чудя що закриват на места
17
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Труден, но поне си имахме сезон :) Даже можеше и още ако питате мен....
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вдигай цените! намаляй заплатите!
15
0
 
8
 
! Отговори
777 преди 3 години
Ако се изнасяше правилно информацията нямаше да са така самодоволни спа курортите. Оказа се, че доста хора , докато децата били онлайн решили да направят спа във Велинград . Цели семейства са се върнали коронясани. Сауни, басейни , парни бани- бол смесване на телесни течности и сега карантинирани. Чудесно справяне с кризата .
14
0
 
0
 
! Отговори
Живо тервелски кмет преди 3 години
Ох тоя още работи ,като вече не е кмет, ама правят с дуда замката големи проекти и ги печелят.голяма м...я са двамката.скоро ще ги видим там където им е мястото.всичко има начало и край.абе той беше много болен.кога ще гушне букета.лично ще му го занеса.
13
0
 
11
 
! Отговори
бай онзи преди 3 години
Aпелираме правителството да ни включи за достъп към европейските програми за иновации, за да оптимизираме процеса и да запазим персонала и гостите здрави, каза още той.Я си плащайте като поп за хора ,които могат и сега да ви го направят това в България, а не да ми искате с наши пари да си имплементирате "новите" технологии , които са стандарт в Европа от 20 години назад...баси неандерталците работят в тази държаваВзимам 70 долара на час консултация, който иска да пише ...
12
2
 
21
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
Само 4 лв за чай? Че ти някаква промоция си ударил. Аз съм виждал за 8! Не се шегувам и не ми е смешно. Основен принцип в икономиката е да разчиташ на текучеството на стоката за сметка на цената. Т.е. ако един от тия се сети да пусне кафе и чай на нормални цени и подбие пазара ще го спечели повече отколкото всичките заедно. Ще дам банален пример с mcDonalds - пускат първите си бургери за 99 цента и изтрепват конкуренцията. Туризмът е наука да угаждаш на клиента така, че да се върне пак и пак.
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тия цени в хотели и в ресторанти няма и да има. Не може една часа най- обисновен чай да е 4 лв.
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си някаква особена порода мазохист, че да идеш в Банско и да го наречеш това смело почивка. Персоналът е неук, ниско платен и непохватен, но искат да държат цена за нещо, което не предлагат. Клиентите са същата стока. Туризъм се учи 5 години. И икономика също. А не ниво селско школо "ако мине". Еми не минА тоА пАт. Предишният път в една механа покривките бяха с тракийски мотиви?!? Е, къде е Тракия, къде е Банско? Същата грешка, дето направиха ония по морето - алчност. И после КвОшъЯМ?
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами да почнат да работят нещо, какво чакат само от пързалката
8
2
 
29
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
И Ко?Да ревем ли сега?Да стават мечкари,козари,коняри каквито са били преди!Никой не ги е бил по главата да вдигат хотели в туй село!
7
2
 
33
 
! Отговори
1-н преди 3 години
Туристите сами закриха сезона като си биха камшика овреме
6
2
 
32
 
! Отговори
Факт преди 3 години
За кръчмари и хотелиери най-не ми е жал, щото са пиявиици и кожодерии и това си заслужават от много време насам.
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Добре поработи Банско и хотелиерите тази зима. Другата зима моята прогноза е че ще почиват и няма да имат работа
4
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е как да има, като за една чорба искат 10 лв ай сега да си я сърбат сами
3
2
 
21
 
! Отговори
Супер преди 3 години
Все така да е !
2
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
добра новина - колкото повече фалират мутрите - толкова по-добре за народа.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това съобщение е като вица за неуловимия Джо.