България сред най-големите прахосници на вода в ЕС

Над 80% от нея изтича в канала в Сливен и Добрич
20 май 2021 18:31, Петя Славова
92
България сред най-големите прахосници на вода в ЕС
Снимка: БГНЕС

България, Румъния и Унгария са държавите с най-големи загуби на вода в ЕС. В някои райони на нашата страна над 80% от живителната течност изтича по трасето, без да стигне до потребителите, съобщава "Монитор".

Това сочат данни на ВиК операторите, които бяха разгледани на вчерашното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Регулаторът определя индивидуални цели за намаляване на загубите за всяко водно дружество за периода 2022 - 2026 г., които ще влязат в 5-годишните им бизнес планове.

Загуби

ВиК-Сливен прахосва най-много вода у нас, като 84,34% изтича по тръбите. Следват го Добрич и Шумен със загуби, съответно 82,42% и 82,39 на сто. ВиК-Сливен не е изпратила на регулатора данни за прогнозата си колко вода ще губи през 2026 година, но КЕВР посочва, че дотогава загубите трябва да паднат на 60%. ВиК-Добрич прогнозира да остане на сегашната загуба, но регулаторът нарежда тя да се намали на 68,04%. ВиК-Шумен пък предлага намаление до 80,57%, КЕВР му определя цел 66,20%.

Още по темата

Прахосници на вода са и във ВиК-Монтана със 77,88% загуби, които комисията нарежда да се намалят на 62,36 %.

"Софийска вода" губи 45,17 на сто от водата, която черпи от язовирите „Бели Искър“ и „Искър“. Дружеството си е поставило за цел да свие този дял до 33,29% до 2026 г., което КЕВР е одобрила. Регулаторът приема и поставените от ВиК-Русе цели за намалява на течовете от тръбите от 44,18% до 39,32 на сто след 5 години. Варненското ВиК дружество пък губи 66,56% от водата и предлага да ги намали само 64,99%, но КЕВР й определя 61,97% загуби.

Проблеми

Последната Директива за водите на ЕС за първи път посочва конкретни държави с най-големи загуби на водни ресурси и една от тях е България. Друг проблем у нас е, че водните количества не се мерят точно, посочват експерти.

В края на 2019 г. например тогавашният министър на екологията Емил Димитров обяви, че има разлика между водните количества, взети от язовир "Камчия", които отчита ВЕЦ-ът, и това, което минава през пречиствателната станция и се подава на клиентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: водаканалвецВиККЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГерманецТака не се прахосва място.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само на вода ли? На българина му дай прах, да прахосва.
23
1
 
5
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Спецовете от днеса вече са решили, че е добра идея да се ядат новите редове в коментарите. Евалла, машалла :)
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До VЩо?Преди 11 години на кое място беше България?
21
1
 
2
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Изречението трябва да свърши след "прахосници". Заемате място, дишате въздух, хабите ресурси, от които нормалните хора имат нужда. А така, всичко отива зян.
20
3
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
След 11 години герб България е последна по всичко и във всички класации .Това че герб не могат да се справят и с кражбите и с течовете не е новина .Я дайте нещо за Китай ? Целия свят ся там гледа .Кво ще правят последно ???
19
0
 
7
 
! Отговори
Фактите.. преди 3 години
От водното надписват сметки от време оно..
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Поправка Вик е най-големият прахосник на вода.2/3 от питейната вода изтича по прибитите им тръбопроводи от соца.
17
0
 
3
 
! Отговори
Доган ахмедов преди 3 години
Не знам, не знам пострОих Цанков камък за без пари!
16
1
 
6
 
! Отговори
Леша преди 3 години
Имаме - прахосваме. Да му мислят в западна Европа.
15
0
 
10
 
! Отговори
Ромите не плащат! преди 3 години
Но не е само това лидерите им (на ромите),господа европейци прибират милиони в замяна на ромски гласове по избори ,докога ще плащаме ,,ромската сметка'' и в България и в чужбина?!!
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прахосници друг път. В Сливен, на бойко електората вода не плаща от тридесет години.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ги купи и тях някоя чужда фирма и ще се оправят нещата. Енерготата вече са като пружинки, а ВиК-тата още са по старо му - пиянстване по помпените станции запушване на течовете с дървени клечки и пр. изцепки
12
1
 
7
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Защо постоянно се напъвате да говорите с метафори по сериозни теми? За много остроумни ли се смятате? Живителната течност, дрън-дрън... болни мозъци. Освен това изразът "прахосване на вода" е изключително тьп, пълен нонсенс. Прахта е суха, водата е мокра, никакво прахосване не е възможно. Афторката артикулира мисли с газъ или с путкката си.
11
3
 
3
 
! Отговори
Това се казва преди 3 години
Соц-качество !
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В 21 век в София все още има места където няма канализация и водопровод.Пример вилна зона Враня-Герман,която се намира в София не след околовръстното,нищо,че се води вилна зона е в града.Хората са на септични ями и бият сонди за питейна вода.Вечер по главната улица ''Патриарх Герман'' една улична лампа няма,съответно и вътре във вилната зона.Хем в София,хем тъмно балканско мрачно,ако не свети луната.Някъде тогава в тъмното,някой източва септичната си яма в съседен парцел и вони нетърпимо.Столица
9
3
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
Как не ви е срам? Вожда Тиквондур и младежкото БКП (гроб) толкова се хвалят с инфраструктурата, водни цикли, а лошия ЕС си позволява да размахва пръст, че сме пилеели 80+% от ресурса. Вие знаете ли колко милиарди евро потънаха точно като водата, с загуба на 80+% от ресурса по трасето? Ей, лошо ЕС, заради вас тиквондур ще получи пак инфаркт или ще разтегне менискус.
8
0
 
16
 
! Отговори
Георги преди 3 години
*** как ще сме прахосници?! Всичко си плащаме като попове,нищо че течовете са по тръбите собственост на ВиК дружествата.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се инвестира в инфраструктура, а не само да се качват цените.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стари тръби, спyкват се, никой не ги сменя. Премиера рита топка. Управляващите без пари и без водъ няма да останат. Но народа някой ден ще реве за тая вода.