Купуват черешите по 80 ст., надницата на беречите по 50 ст.

Реколтата тази година в Кюстендилско е под средната
44
Купуват черешите по 80 ст., надницата на беречите по 50 ст.
Снимка: Pixabay

Започва черешоберът в област Кюстендил. Реколтата тази година се определя като средна и под средната. Прогнозна изкупна цена за килограм набрани череши е 80 стотинки. Липсват достатъчно желаещи да берат череши, съобщи БНР.

Още по темата

Плододаващите черешови масиви в Кюстендилско са около 20 000 декара, сезонно се берат около 5000 - 6000 тона.
Черешоберът продължава повече от месец. Цели семейства, роднини са по градините. Безработни се хващат на надница, чиновници вземат отпуск и стават берачи, за да припечелят.

Общинският съветник и шеф на земеделска кооперация Валери Йовев обясни, че няма много череши тази година.
Доайенът на местното овощарство и агроном Кирил Димитров допълни, че производителите са на загуба заради ниските цени и постепенно започват да се отказват от отглеждането на череши.

"Картелът си е много отдавна и страната не взема никакви мерки по тоя въпрос и овощарството ще си го унищожим следващите години. Италианците, откакто дойдоха, те държат ниска цена", каза той.

Цветанка Димитрова, която неизменно е в черешобера, всяка година уточни, че тази година надницата е 50 стотинки на килограм за берачите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Цитат: "Купуват черешите по 80 ст., надницата на беречите по 50 ст. " Край на цитата. Както добре знаем, надницата е възнаграждение за един работен ден. Ако тези берачи работят цял месец без прекъсване, ще получат 15 лева. 30 дни по 50 стотинки. Това е според автора на новината
15
1
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
От фалирала Гърция ще дойдат гъркини да берат череши 50 ст/кг
14
1
 
7
 
! Отговори
Най изумителното е преди 2 години
че не стига, че изкупните цени са ниски - по 80 стотинки на кг., ами продажните в магазина са високи - 10 лева за килограм. Ето това е наистина ДЕМОТИВИРАЩО.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДДРОнегПодбиват им цената от запада, затова са ниски цените на пресните череши, по-добре да ги направят на компот и да продават сладка,компоти,сокове,сиропи,за да може да плащат по-добре на берачите,това са смешни пари - 50 стотинки за тази трудоемка работа.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да береш череши е много трудоемко и неудобно, да бяха им дали поне по 1 лев на килограм на хората и да го продават по 1,50 или 2,50 лева.Не купувайте никакви хранителни продукти от Италия, почвата в цяла Италия е отровена с токсични отпадъци , даже и радиоактивни варели има под някои ниви, мафията им унищожи почвата, водата и държавата!
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, колко килограма може да набере един човек за ден? 20-30? Заслужава ли си за 10-15 лв. на ден да се претрепеш като животно? И 100 кг. да набереш, пак са 50 лв, което не е много. Чак отпуски си взимали чиновниците...
10
3
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До Венсеремос комради! ..........За около час набирах една кофа череши - 5-10kg. Значи за 8часа - 80кг и надница - 40лв ?! ....НЕ, няма да се хвана на работа там ... засега!
9
1
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До Анонимен 7 . .......Смятам, че нарочно правят такива грешки, че да им цъкаме ст'инки с коментарите ?! .......Не ми се вярва да са чак толкова неграмотни ... или пък ?!
8
2
 
10
 
! Отговори
Венсеремос комради! преди 2 години
За колко време се набира кило череши , сигурно не по- малко от 20-25 минути и то , ако има на дървото количество плод , а не да обикаля със стълбата , като пумпал. Значи 1.50 на час , 12 лв за 8 часа. Кой луд ще тръгне да бере по цял ден за такива стотинки . Тия в ред ли с с главата.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50 стотинки на набран килограм НЕ Е 50 стотинки надница.Правете разлика, би трябвало да сте грамотни.
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да има забрана чужденци да участват в селското стопанство на България. Както и да купуват земеделски земи. Това е национално предателство. Институциите пак седят и гледат като бавноразвиващи се.
5
2
 
20
 
! Отговори
Г.Т. преди 2 години
Ей затуй си имам череша у двора! Докате беря поне половин кило оплюсквам! Другото за съседите и приятели!
4
8
 
7
 
! Отговори
man преди 2 години
Какво се пените кой колко взимал.. някой насила да ги е карал? Щом има балами на 50ст надница - ще има и кой да ги експлоатира. Аз ако имам масив с череши и ми се натискат на 50ст да работят, няма да имдавам по 2лв я..
3
2
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТАКА Е ПРОИЗВОДИТЕЛЯ И БЕРАЧИТЕ РАБОТЯТ, А ПРЕКУПВАЧА ПРАВИ 100% ПЕЧАЛБА ОТ РАЗ! ПОСЛЕ ПРОДАВАЧА И ТОЙ 100% ПЕЧАЛБА И АКО ИМАМЕ КЪСМЕТ ДА СА НА 4 ЛЕВА НА КИЛО ПАК ДОБРЕ :D
2
1
 
14
 
! Отговори
аз преди 2 години
Когато реколтата е добра - цените нагоре защот реколтата е добра, когато реколтата е лоша - цената нагоре защото няма предлагане................ до миналата седмица цената на черешите беше 4-5 лева/кг.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да от 50 ст за берача, и по 40 лева кг в Англия