Кирил Петков: От 400 язовири, са ремонтирани само 10

Министерството няма контрол върху изразходваните средства, поясни той
Обновена: 15 юни 2021 09:13 | 15 юни 2021 09:12, Петя Славова
111
Кирил Петков: От 400 язовири, са ремонтирани само 10
Снимка: БГНЕС

631 млн. са вкарани за ремонта на 400 язовира. От 400 язовира завършени към днешнат дата са само 10. Това заяви икономическият служебен министър Кирил Петков. Той поясни какво е установил при посещението си на част от язовирите.

Още по темата

"Отидох до "Пазар дере" и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени 2,350 млн. лв. Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо - празни язовири, които се водят завършени. Оказва се, че въпреки, че парите за тези водоеми са платени на 100 %, фирма "Монтажи" ги е предала на Държавна консолидационна компания, но тя от своя страна 6 месеца не ги е предала на Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Докато това се случва, това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с отворени вентили, защото се водят в ремонт, каза Петков пред Нова тв.

"Сблъскваме се с една ситуация, където държавата си е платила парите, но язовирите стоят празни, защото някой не е предал протокола от ДКК към предприятието, което трябва да ги обслужва. Това за мен е съчетание между некомпетентност и безстопанственост", уточни Петков.

По думите му "Държавната консолидационна компания и "Автомагистрали" са създадени по един и същи начин като шапка, под която да не бъдат обявявани обществени поръчки".

Според него на практика министерството няма контрол върху изразходването на средствата от компаниите.

Служебният министър не обяви имената на фирмите, в които според него има концентриран поток от средства за ремонт.

"Цените между различните язовири са много еднакви и много надпазарни. Шевът на "Монтажи" - Тихомир Димитров е дал на 6-7 фирми всичките обекти. Над 82% от концентрацията на сключените договори е разпределена между тях. Не ги крием, а искаме да разбарем какво точно са направили, за да не тръгнат те в един момент да съдят "Монтажи" и да кажат "Това е търговска тайна", коментира още Кирил Петков.

Той обясни, че целта му не е да показва кой какво е направил или не е. "Целта ми е от тук нататък нещата да заработят добре", категоричен бе министърът и коментира дали ще смени управителя на "Монтажи".
"В момента дори да искам да сменя Тихомир Димитров не мога да го направя. Всичко трябва да мине през конкурс", заяви Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
8
 
14
 
! Отговори
Въпрос? преди 2 години
Киро Язовира да отговори вярно ли е, че след края на служебното правителство министрите от него ще получат по шест брутни заплати, а зам министрите по три?Затова ли толкова се напъва за служба пред медиите?
63
12
 
15
 
! Отговори
Я ! преди 2 години
Този мини-стер удари ножа на Харизанов! Иска да каже , че в Харвард само това е учил - как да изпуска язовири. Само че е пропуснал часовете за тръбите . Харизанов е чак на тръбите,без да е ходил до Харвард и знае повече за водата от целия випуск на това ново мини-серче!
62
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една от касичките на ГЕРБ...
61
9
 
12
 
! Отговори
мак преди 2 години
Какво искате от Петков? Нали е икономически министър, има право да проверява как шайката е харчила парите. Това с язовирите не е изненада за никой, сигурно в същото ска.пано положение са например мостове, които трябваше да са ремонтирани.
60
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 11-ти всички нормални българи ще извадим зъбките на организираната престъпна група за лично обогатяване! След това да се съберем хиляди пред съдебната палата и за няколко седмици ще махнем каскета! Много, много, много прахосани години в мизерия и кражби минаха! Време е махалото да се обърне! От всеки един от нас зависи какво ще ни е бъдещето и бъдещето на децата ни! Тъй че, пълна мобилизация, защото мафията ще драпа със зъби и нокти да оцелее!
59
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз съм съгласен, че го яд, че не може да ги пренасочи. Те са разписани за ремонт и не могат да ги окрадат. Затова е воят. Остават им митниците и НАП, там могат да отклоняват стоки, но пък се вижда, ме контрабандата расте. Това също е публично.
58
7
 
8
 
! Отговори
.!. преди 2 години
И после ми разправят как тука било рай! Как трябвало всичките българи напуснали БГ а те са над 2 милиона, да се върнат в БГ! Еми защо!? След като знам, че само едни 50 човека ще се обалжат! Единия ще е ахмед доган дргия протежето му пеевски! борисов вече няма да може да се облажва понеже се разбра, че той има няколко десетки чекмеджета пълни с злато и евро! *** това е положението шепа хора крадът парите на 6 милиона! И се праят на велики бизнесмени!!!
57
7
 
12
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
Я па тояМУНЧО...кога е виждал в Харвард язовири...???
56
5
 
2
 
! Отговори
Тодор преди 2 години
Кире кога приключват с язовирите,че има много ... за проверка.Почвай ги,че нямаш време
55
6
 
5
 
! Отговори
Схемата на Радев преди 2 години
Въпросният митничар на записа Петко Петков стиска зъби, защото от президентсвото му звънят и искат своята комисионна за акцизните стоки. Митничарят знае, че такива като него в митниците , подкупни са малко и ще се компроментира. Но Румен а Радев е алчен, има стотици съветници, които чакат на него да захлебят. Затова притиска подчинените си да пропускат стоки без бандерол стещу съответната комисионна.Затова пълни плика с пари и се вижда с Пламен Узунов, който го предава на Радев.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП си ги раздавае на наши, после ГЕРБ на ваши и стана тя, каквато стана.
53
3
 
14
 
! Отговори
Доцента преди 2 години
Това са административни неуредици. Язовирите са ремонтирани, работата е свършена.На мен ми е чудно как може одит да се извършва от човек, който никога през живота си не се е занимавал с нито една от одитираните от него дейности. Все едно да отида аз да направя одит на ремонт на самолет.
52
0
 
8
 
! Отговори
до протестърите преди 2 години
не ви назначиха, НАЛИ, не ви включиха в програми и проекти, НО ПЪК ВИ ДАДОХА новите агитационни материали за да тичате да агитирате, а също и да тролите с ОБЕЩАНИЕТО ДА ВИ НАЗНАЧАТ, нали разбрахте, че няма да стане, защото най-вероятно хунтата на фигуранта ще остане още за едни избори поне
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До предателствоНе знаеш само колко хора съм навил да гласуват за ГЕРБ и колко ще закарам лично до урните!
50
4
 
7
 
! Отговори
Схемата на Баце преди 2 години
Изпълнителят на обекта стиска зъби и за по-малко от половината пари прави нещо,което и на него и на всички по веригата до Баце им е ясно,че няма как да е качествено.Започва заместване на материали с негодни за обекта и се мъчи да свърши предсрочно,за да може Баце да отреже лентата по телевизора и да каже:''Ето виждате ли аз строя,а комунистите нищо не направиха и само откраднаха парите!''Изпълнителят няма как да откаже,защото иначе нова поръчка няма да види никога!Знае,че пак ще има макар ремонт
49
10
 
13
 
! Отговори
Доцента преди 2 години
Нищо им няма на язовирите, отремонтирани са и ще си заработят. А този т.нар. министър след 3 седмици си заминава за харвард.
48
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков е единственият министър в света, който се занимава с язовири, а не с икономика. Явно това е учил в Харвард, за специалист по язовирите?
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе то хубаво ги слушаме тия приказки 30 и кусур години ама политик в затвор за корупция още не съм видял, цялата работа е кучетата си лаят керванът си върви, ами по-добре тези мизер.ни медийки вместо да отразяват тези лакърджии да съ използват времето за нещо по-полезно, примерно да отразяват драмите около кралското семейство
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стой и гледай само как на 11-ти ще гласувам точно за Герб!
45
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яд го е ,че не може да пренасочи тези милиони дето са заделени за ремонт на язовирите.Мислеха си ,че като вземат властта и парите ще потекат към техните фирми .