Търсенето на имоти е голямо, цените ще продължават да растат

В някои райони в София в поскъпването е с 11%, посочи Снежана Стойчева
29 юни 2021 09:35, Анисия Иванова
211

Все по-засилено е търсенето на имоти у нас, прогнозират и ново поскъпване на жилищата. Как да си обясним тази негативна за купувачите тенденция?

"Миналата година, когато започна здравната криза, се предполагаше, че цените ще започнат да падат. Имаше момент на затишие, но не бих казала, че цените паднаха. Продължава да растат и тенденцията е да продължат да растат", заяви мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ има основателни причини това да се случва. Най-основната е пазарът - по-малко е предлагането, а търсенето на имоти е голямо.

"Още март-април 2020 г. забелязахме, че с почти 20% започнаха да се свиват обявите в Imoti.net. Агенциите намаляват броя на обявите, което е предизвикано от това, че някои продавачи са прибрали имотите си. Българинът обича да бъде собственик на имот. Поддържането на имот е твърде евтино - може да имаш собственост и да не се грижиш за нея. Около 25-35% в градовете има необитавани имоти", обясни Стойчева.

Тя припомни, че в банките има 64 млрд. лева спестявания и депозитите са напът да останат в историята. А най-популярната алтернатива за българина е инвестиране в недвижим имот.

"Най-важната причина е, че имаме исторически ниски нива на лихвите по ипотечните кредити и е възможно всеки с добър доход да си го позволи. Сред факторите да има голямо търсене е страхът от инфлация и предстоящото влизане на България в Еврозоната. Ако това се случи през 2024 г., предполагам, че дотогава цените постепенно ще вървят нагоре. В някои райони в София в поскъпването е с 11%", каза още Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че се търси ново строителство, дори само на проект - имаш само една картинка, на "много зелено". Предпочитанията били за по-качествени имоти.

"Профилът на купувача е до 35 години, голяма част - с висше образование, над 80% са семейни, с доход около 2200 лв. месечно. Такъв е купувачът, който търси много качествен имот - като строителство и разпределение. Има голям ръст в търсенето на тристайни и четиристайни апартаменти", добави Стойчева.

Междувременно предстоят Шестите награди на Imoti.net. Очаква се бляскава церемония на престижното събитие за агенциите за недвижими имоти. И тази година ще има голяма награда, разпределена в 3 подкатегории - Агенция на годината за малък, среден и голям бизнес. Ще има награди и в още няколко категории.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости голямо е, купуват крадците за да не им заминат парите, по кварталите на София масово под половината прозорци светят вечер. Има блокове сигурно за 4 млн души.
88
8
 
1
 
! Отговори
До 96 от Балонов преди 2 години
Теб май яка злобичка те тресе, за да ми влизаш лично без да знаеш каква ми е заплатичката, образованието, колко парички имам и къде и как ги инвестирам. Съветвам те ти да си намериш втора работа, защото очевидно са ти малко и парите, и акъла. Не си ми на нивото, за да водим разговор, било то и за имоти.
87
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като човек активно търсил подходящ имот между 2006 и 2019 години и сменил няколко жилища, мога да кажа, че подходящи имоти няма. Може би само за ЦЦ има. Старото строителство е значително по-качествено, но жилищата са малки, нямат гараж, но кухнята е отделно помещение. Новото строителство е значително по-некачествено, ако не си закъснял може и паркомясто да си купиш, кухнята е част от хола и обикновено жилищата да много малки, но понякога има и по-голями. Плаща се на много зелено за по-добър апар
86
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че ще растат. Колкото повече се купуват, толкова повече ще растат. Вариант на пирамида. И в един момент: Пук! И 45% надолу както 2008 - 2012. Още не можем да стигнем нивата от 2008. Та толкова за т.н. "инвеститори" в имоти. И ще имапак :"Ква я мислихме, ква излезе".
85
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, защо всекидневно ни заливат със статии в които САМО брокери обясняват какимотите щели да поскъпват и имало голямо търсене. Защо не се дава думата на евентуални купувачи или неутрални хора - защото мнението им е точно обратното, защото хората знаят, че в момента имотите са Свръхнадценени и има огромен балон,предизвикан от Банките посредством нулеви и отрицателни лихви върху депозити.Но идва краят и на тази измама, лихвите скоро ще поемат нагоре, не може вечно да лъжат хората.
84
2
 
27
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Изглежда народа има некви кинти и банките като не дават лихви - вкарват в имоти в столицата. ТОва няма да доведе до нищо добро...
83
1
 
23
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Не е лъжа, че всичко се разпродава. Близки мои се местят и търсиха и като цяло всичко е разпродадено, не на дупка, а на чертеж още (80-90 %). Но друг факт е, че после си остават наполовина празни. Аз така 5та година плащам луди пари за асансьор, чистачка, отопление защото някои са купили 2 апартамента, а си живеят в провинцията.
82
1
 
14
 
! Отговори
До 88 преди 2 години
Ти 500 години ли ще живееш, та нищо не са ти 30-40 години да чакаш да си избиеш инвестицията в имот? А "Инвеститоре"?
81
1
 
14
 
! Отговори
До 88 преди 2 години
Ти 500 години ли ще живееш, та нищо не са ти 30-40 години да чакаш да си избереш инвестицията в имот? А "Инвеститоре"?
80
1
 
13
 
! Отговори
wer преди 2 години
Елън Мъск си продаде къщите и кега си купи основно жилище - модулна къща 38м2 за 50000$ в Тексас. Когато имаш пари за хотели това е достатъчно.
79
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смехории. Да вложиш пари в прогнила 50 годишна панелка едва ли е най-разумното. Такова циментено общежитие и като подарък не бих взел, камо ли да го купя и поддържам. Брокерчетата явно сънуват или е здрава закъсвация.
78
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахахахахахахахах ама погледнете се какви сте ги писали бе хора, 90% от пишещите тук са очевидно тежки милионери в биткойни , акции и злато и инвестицията в НИ, която се връща за 10-15 години от наеми им е много дълга, а другите 10 вече имат по 30-40 къщи и хотели.Ей, ***, абе вие с по лева в джоба винаги ще обяснявате как гроздето е кисело. И преди 20г и сега и след 20 г все същото ще слушам- скъпо било, некачествено... Абе я си живейте в панелките под наем и си страдайте. Хахахахх смешници
77
1
 
6
 
! Отговори
При ПСИХАРИ съседи преди 2 години
вечно ще продаваш имота.Купувачите НЕ СА МАЗОХИСТИ!
76
5
 
32
 
! Отговори
555 преди 2 години
Народът е мега беден и си личи по непрестанния разговор за имота, имота, а тоя имот е една кутийка. Няма инфраструктура, хора тровят улични животни, народът е болен, алкохолизиран, наркоманизиран и необразован. Да дам 2000 евро на кв.м и 2/3 от комшиите ми да са ДДС мошенници, сутеньори, ГРОБАДЖИИ с обществени поръчки. Може ли всеки, който срещна да ми дрънка само за апартаменти и гаражи.... или пиене... тука като се застоя и затъпявам х5.
75
4
 
36
 
! Отговори
Балон Балонов преди 2 години
Пълни глупости! Брокери и строители надуват балон, защото търсене реално няма. Пустеят новите постройки. Настроиха се толкова кутийки, а вече няма кой да дойде в София. Напротив, заради ковид хората бягат към по-малките места. А и при тези цени! 80 кв.м. във Валенсия за 80К евро. Защо да купуваме на 2000+ евро в БГ? За да не ни изгорят парите по влогове, видиш ли... Това не е инвестиция, това е загробване на пари в бетон, които няма да бъдат избити от наеми следващите 30 г. Не, мерси!
74
7
 
21
 
! Отговори
Венизелос преди 2 години
Гладниците в Бг сънуват прядна люцерна . Балона ще се спука и хиляди *** ще си набият парите в непродаваеми и нискокачествени тухли това оНачава масово обедняване на децата винакто умрете и сте изпалтили коптора на Банката. Не се лъжете *** тия прости татари със строителни фирмички в Бг тия имоти нишо не струват , нищо не расте тя няма да влезе Бг в Еврозоната ако я пуснат стандарта ви пада двойно 700Е средна заплата познайте колко кв .м изплаат хахах
73
4
 
31
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 2 години
Кредитирането боксува. Хората явно не искат да си извадят парите и да ги погребат в бетонен ***, банките са се претъпкали с левчета, което е много опасно и страшно (щото от другата страна на тия левчета трябва да седи валута или нещо пропорционално). Та последния месец е масова психоза - плашат с инфлация, със загуба на парите - турете ги в бетонения ***. Те наемите падат. Ще ги изплатите с наеми за идните 50 години. Познато, нали? Повтаряме предишния бум. Накрая се чу едно ... БУМ! толкова
72
3
 
12
 
! Отговори
Ако съседите са преди 2 години
психари...вечно ще търсиш купувачи.Имота е НЕПРОДАВАЕМ!
71
1
 
16
 
! Отговори
555 преди 2 години
До до 32ТИ си мн ***, как да инвестира човек, който получава 800лв чисто и едвам избутва месеца, ИТ-тата инвестират, защото кеша им идва не от БГ... ГОЛЯМ СИ ИКОНОМИСТ
70
1
 
16
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 2 години
Който има зор - продава, който няма - не продава. Просто и ясно. Пазара определя цените.