Включват съществуващите основи в изграждането Националната детска болница

Етажите щели да бъдат съборени и изградени наново, съобщиха от Консорциума "Детско здраве"
6 юли 2021 20:08, Петя Славова
13

Продължават споровете около изграждането на Националната детска болница. 10 месеца след сключения договор за реконструкция на лечебното заведение, Консорциумът "Детско здраве" представи два проекта.

И двата предвиждат да бъдат ползвани основите на старата сграда в двора на Медицинска академия, а етажите нагоре - да бъдат съборени. Проектите ще се вместят в ограничението за височина до 20 метра, предаде Bulgaria ON AIR.

"Използваме фундамента на старта сграда - това е основата, която е отдолу. Отгоре всичко се изгражда наново. Наистина времето е малко закъсняло, но изчаквахме съгласно поетите ангажименти от различни страни, които са част от този процес. В крайна сметка, като виждаме, че тези процеси се забавят, решихме да ви презентираме нашия труд", съобщи ръководителят на проекта инж. Петър Стойчев.

Още по темата

На този етап проектите са разработени само на ниво облик. Предвидено е в двора на болницата да има детски площадки с люлки и катерушки, по южните фасади на всеки етаж да има озеленени пространства. С архитектурни похвати ще се цели да се внуши на децата, че лечебното заведение е приветливо място. Всичко останало, като ВиК инсталации например, не могат да бъдат разработени, защото от Консорциума чакат становище от регионалното министерство.

На пресконференцията присъстваха и представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница", въпреки че не бяха поканени. Дебатът се проведе на висок тон. Според тях договорът не позволява реализацията на двата представени проекта от Консорциума.

"Ние, като Национална гражданска инициатива за детска болница, ясно и категорично казваме от самото начало, че трябва да има анализ на нуждите. Никой - нито министерство на здравеопазването, нито изпълнителите не работят по анализ на нуждите - колко деца, какви болести, какви педиатри са необходими, какви медицински сестри, какъв персонал, за да може наистина да се обслужват децата и нуждите на национално ниво", обясни Георги Богданов.

В случай, че един от двата проекта бъде изпълнен, завършването на детската болница ще отнеме 42 месеца. През първите 7-8 от тях ще бъде съборена старата съществуваща конструкция. Ако това не се случи, процесът за изграждане на нова болница ще отнеме между 7 и 10 години, смятат представителите на Консорциума.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реакторите на Белене ще се използват за най-големите казани за варене на ракия в света.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закъснелите хипита и кришнари искат Лунапарк и Дисниленд с хотели към тях, вместо болница.
10
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Та:..-НЯМА СЕРИОЗЕН строител,който да започне нов строеж върху основи,които НЕ Е ОРАЗМЕРЯВАЛ!..А вероятно документацията по тая "болница" е изгубена отдавна,защото и построяването й е отдавнашно..Но,ДАЙТЕ ДА УСВОИМ,другари!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото може да се използва се използва, другото отива на някъде. Ако има място и за реакторите от Белене, защо да не се ползват като "кюмбе" за топла вода и парно? Така или иначе в момента няма пари за Музей на глупостта, където да бъдат изложени.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко което няма покрив и прозорци подлежи на външно влияние.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цели...***...оти ,няма нормален човек който да се съгласи да се строи сграда върху основи или конструкция на повече от 1 -2 години.Всички в затвора.Как не се срамуват от себе си.При едно земетресение 6 степени по Рихтер това ще стане на пепел.Гнус ми е от тези крадци.
6
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
м/у другото,за тези,които не знаят:-Основите на ВСЯКА сграда се изчисляват въз основа на конструкцията й и натоварването от нея,както и вида и характеристиката на почвата под тях!..НЯМА КАК едни и същи основи да се използват за колиба и за небостъргач.Просто "некои елементи" са решили твърдо да лапнат некви парици от тая сага..
5
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
А!...Изгледах видеото и ми стана ясно:..-Ами то имало "КОНСОРЦИУМ" бре!!!!..ПОРЕДНАТА "ОФШОРКА",В КОЯТО ДА ПОТЪНАТ МИЛИОНИ!!..ЩЕ БУТАТ,за да "строят"?!...Майко мила!.../нема спасение и това си е../
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най лесно се харчат държавни пари от политически активисти
3
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Нещо не разбирам,но то е защото така или иначе тая тема не ме интересува. И все пак:..-Какъв е проблема с тая сграда,изградена ОТ СТОМАНОБЕТОН,проектирана и изчислена по всички правила на строителното изкуство? Доколкото виждам,тя не е по метода на "повдиганите плочи",та да каже човек..-"Малко нестабилна ми са вижда"..Виждам гредите,колоните,плочите,..това си е СЕРИОЗЕН МОНОЛИТЕН строеж!!..Та?..-Каква е причината да го съборят,за да построят нещо ново,което едва ли ще е по-надеждно..?
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 Покажи ни дипломата си за строителен инженер и ще ти повярвам.
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудо голямо - нова болница върху гнили основи, че мун...чо вдигна болшевизма-тошовизма на крака от още по-гнили основи в цяла държава, вие за живота на децата си ще мислите!