Спекулира ли се с драстичното увеличение на цените на имотите?

Търсенето на имоти превишава предлагането
Обновена: 27 юли 2021 21:00 | 27 юли 2021 21:00, Ния Христова
128
Цените на имотите у нас вървят нагоре, а търсенето превишава предлагането. Това са наблюденията на брокери в Русенска област. Реални ли са обаче цените?
 
Даниела Станчева вече повече от година търси да купи по-голямо жилище. Категорична е, че цените на предлаганите имоти не отговарят на състоянието им.
 
"70 000 евро се искат за апартамент, който видимо има нужда от ремонт. И това става въпрос за широк център, а в центъра е още по-зле. Само заради позицията на апартамента, дори със старите мебелировки. По 70-80 хил. евро се искат за 60 кв. Никакъв шанс, просто са непосилни. За едно нормално работещо семейство, с дори и над средната работна заплата и двамата като получаваме, и нямаме никаква възможност", обясни пред Bulgaria ON AIR Станчева.
 
Анализаторите смятат, че състоянието на пазара през първата половина на годината е отражение на последиците от епидемията. Забелязва се драстично увеличение в търсенето на определен тип имоти.
 
"Определено се търсят по-големи жилища с повече стаи. Наистина продавачите, това си е пазар, използват момента и завишават цените си, на своите имоти", подчерта председателят на Асоциацията на русенските брокери Марин Гюрчев.
 
За последните 6 месеца цените на имотите са се увеличили около 8-9%.
 
"Ще се вдигнат цените на жилищата, поради простата причина, че стоките в строителството се завишават. Има една така тенденция за нарастване цените на стоките в строителството с 10, 20, 30, 40% през последните месеци", посочи още Гюрчев.
 
Голяма част от ръста на цените е продиктуван и от това, че търсенето превишава предлагането. Това е тенденция на световния пазар, като се очаква до края на годината цените у нас да се повишат с до 12%.
 
Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В загиваща упадъчна държава да инвестираш в имот на нереални цени !!!
88
1
 
10
 
! Отговори
Име преди 2 години
Един познат 2008 г. си купи апартамент. Гледали цени, имали малко събрани пари и уговорили заем. Докато си харесат тристаен и изведнъж цените скочили, за същите пари само двустаен. Той решил, че още ще скачат, и да не изпусне момента, взел веднага. Но малко след това дойде кризата и спада е бил чак до 2013 г. На места чак сега се достигат цените от тогава. Дано да не се повтори пак ситуацията.
87
7
 
17
 
! Отговори
един от всички преди 2 години
В най-скоро време София ще стане като черноморието - гето. Постройха си буклуците, продадоха ги на глупаците и си биха шиута в чужнина да си харчат парите.
86
1
 
24
 
! Отговори
виновни са ГЕРБ преди 2 години
Знам как звучи , но до голяма степен за неоправдано скъпите имоти са виновни ГЕРБ. 1) Раздават на наши фирми милиарди , усвояват престъпно еврофондове и тия хора друго не знаят и влагат краденото в имоти. ГЕРБ са си прости. 2) Фънди и архитектите-калинки около нея искат брутални подкупи за разрешение за строеж в София. И строителя трябва да си избие парите от някъде 3) ГЕРБаджийската крадлива клика дори не помисля за развитие на нови квартали , а само крадат. И се стига до едни нагъчкани строежи
85
1
 
9
 
! Отговори
до 115 преди 2 години
Не е проблема кой колко строи и кой колко има. Проблема е там, че всяко кътче се отдава за строеж и не се мисли за инфраструктура, в доста квартали в София нито има къде да се паркира, нито има от къде да мине градски транспорт и да не говорим за метро и т.н.
84
1
 
9
 
! Отговори
tato преди 2 години
5 млн сме точно. 6,7 сме по статистика, а ралността е 5 (махат се хората извън страната)
83
2
 
13
 
! Отговори
tato преди 2 години
Тези с имотите така са го закъсали че много скоро ще го *** за сол.В нашия квартал всичко се продава, отдава, дава, издава и.т.нТези които стоят сега са с 2-та крака вътре, НО имат бая кинти и нема какво да правиш 1 стая с пари освен да строиш. Тя държавата тази година ще вдигне данък скгради с около 30% и баичовците с по 20 апартаментс ще клекнат
82
1
 
3
 
! Отговори
Цеко и Беко преди 2 години
Да им е честито на всички, които си продадоха земите в северна българия на мутрите, за да си купят картонена кутия в София! То от строителство най се краде. Хем крадат от материали, хем продават скъпо ***! Идеално! *** народ сме! Ще го научим по трудния начин. Чакам следващата статия с - Изкупуваме земи на изгодни цени! В ковид криза пак някой ще се подлъже, сега му е момента.
81
5
 
15
 
! Отговори
Име преди 2 години
И още един коментар: в София, само в Банишора излизат над 200 обяви за апартаменти за продан, и още толкова за наем. Това са жилища за около 800-1000 души. Представете си колко е за цяла София и дали има такъв наплив, особено сега с короната и работата от дома.
80
8
 
3
 
! Отговори
До Име преди 2 години
Аз съм вече на 100 хил евро без малко и живея под наем. Парите са инвестирани по КИС във най-големите и леснодостъпни фондове в България. За 2021 съм толкова много напред, че дори и не си помислям сега да купувам жилище. Наема ми е 680лв за нов полу-луксозен 2-ст във скъп квартал. Комфортно ми е, но може и много по-евтино.
79
2
 
10
 
! Отговори
Име преди 2 години
Има много рискове - например лихвата, ако се вдигне - може да дойде криза и безработица, спад на пазара. Предполагам 2008 г. до последно всеки купувач си е мислел, че цените ще скачат вечно, няма да има кризи ... Но най-бързото покачване на цените е било точно малко преди да дойде кризата, има статистики в инетернет, вижте имот бгВисока инфлация или хиперинфлация много вероятно може да доведе след време до криза и безработица - т.е. в крайна сметка пак до липса на купувачи и спад на пазара.
78
1
 
11
 
! Отговори
Име преди 2 години
Недвижим имот принципно винаги има смисъл, но при тези цени...Защита от инфлация означава, - имаш събрани излишни 100-200 хил евро и искаш да си ги защитиш от поскъпването - повечето във форума едва ли са такива. Ако нямаш пари ... не ти трябва защита от инфлация.Ако се вземе заем - трябва да си сигурен, че следващите 20-30 години няма да си загубиш работата (или да има криза), няма да се разболееш, няма да се разведеш, няма да се местиш, няма да скочат лихвите (5-6% и кредите ще те смачка)
77
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали се спекулира или не, факт е че младите специалисти у нас са 10 пъти повече от преди 20 години. Говорим за хора със заплати над 5-6-10-12000лв., които масово купуват имотите. Дори млади и зелени с по 3-4000лв. заплати купуват имот с половинките си. Това е масовият профил на купуващите. Другите са гастарбайтери с жълти стотинки доход в ЕС, които купуват на евтинията тук, реститути, бабички рентиерки и съмнителни бизнесмени. Няма как един склададжия или сервитьор да знае що е то добър доход.
76
4
 
18
 
! Отговори
Джейдън Санчо преди 2 години
Моят наем падна с 23.53% в разгара на коронакризата. С толкова ще паднат имотите според мен.
75
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно защото никой, дори про-тата не знаят причината за вдигане на имотите, това което предстои е трудно за предсказване. Един пазар обаче не може да се манипулира вечно, все някога ще лъсне, че 6.8 милиона застаряващо население със 750 евро заплата, не може да поддържа тези цени на основанието, че в целия свят се вдигали цените.
74
1
 
13
 
! Отговори
Поредния преди 2 години
бул-шит на тема "вдигат се цените на имотите"
73
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго си е да завишиш цената на панелка от 90те години защото през 2020/2021-а година са се завишили цените на материалите :)
72
3
 
33
 
! Отговори
Дааа преди 2 години
Търся определен имот и наблюдавам нон стоп пазара. Никакво движение. Едно и също стои повече от година. Липсват купувачи. Продавачи, изобилие. Чиста спекула и пране на корупционни пари. Това ми говорят високите цени.
71
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вдигали се цените заради оскъпено строителство, а панелките защо се вдигат? А наемите в новите тухли защо падат? А? Тези неудобните въпроси какво ще ги правим?
70
8
 
22
 
! Отговори
пецата преди 2 години
имотите не са скъпи просто вие нямате пари, изхода е да не продавате труда си на безценица , 100 хил евро един среден бизнесмен ги изкарва за няколко месеца чиста печалба на гърба на работници бачкащи за ниски заплати, ако трябва да плаща 2000-3000 лв заплата и вие ще можете да си позволите имот и бизнесмена няма да може да акумулира толкова пари от вашия труд