Почивка ли? В 6 ч. за място на плажа, паркингът - колкото хотелската стая

Цените в баровете са като в София
Обновена: 6 авг 2021 08:43 | 6 авг 2021 07:00, Камелия Цветанова
165
Почивка ли? В 6 ч. за място на плажа, паркингът - колкото хотелската стая
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото пълни плажове и липса на свободни чадъри и места за паркиране лазят по нервите на туристите. Докато в Гърция, за да стигнеш до плажа ти трябва само добро желание, а местата за автомобила и за сянката са безплатни или на цената на едно фрапе, у нас през това лято не само повечето чадъри се предлагат без намаление, но и за да се радваш на вълните от близо и върху шезлонг трябва да посрещащ изгрева край морето.

Още по темата

“Идвам в 7 часа на плажа и вече всичко е заето. Направо спят на плажа”, обясни за “Труд” един от работещите на ивицата в Златни пясъци. В 9 часа е немислимо да откриеш свободно място, включително под чадърите, които са резервирани за гости на хотели. За съжаление това проваля почивката, защото или трябва да си на плажа в ранни зори, или оставаш без място, разказаха за “Труд” почиващи.

Гости на Албена пък се оплакват, че заради ниските цени на чадърите и шезлонгите - по левче, платилите “ол инклузив” пакети не могат да открит свободни места на плажа. Същата е ситуацията и по южното Черноморие. В Поморие за чадъри и шезлонги още от края на юли се става по изгрев. Наплив има и на юг от Слънчев бряг, в курортите, къмпингите и градовете, които традиционно са предпочитани от българските туристи. Свободни места на плажа по-лесно се намират в курорти на север като Св. Св. Константин и Елена, тъй като част от хотелите в него не посрещат туристи поредна година.

Според почиващите е крайно време да бъдат взети мерки, за да се нормализират условията за почивка на българското море. Колкото и добри да са офертите на хотелите, когато се “биеш” за сянка на плажа или край басейна, почивката ти е провалена, обясниха за “Труд” събиращи тен край морето. Те призоваха да се вземе пример от Гърция и плажовете да станат безплатни, да се стопанисват от общините или бизнеса, а не от концесионери, а чадърите да се предлагат срещу питие.

Всички добри хотели са пълни поне до средата на август и да си намериш място е почти чудо, обясниха македонски туристи. Те пристигнали у нас без резервация и се наложило да спят по два дни в три различни хотела, заради липсата на свободни места.

Освен коронавируса, който накара голяма част от българите да преоткрият родното море, причина за почти пълната заетост от средата на юли до средата на август е и фактът, че голяма част от хотелите работят с капацитет от 30-40 на сто заради липсата на персонал, а други места за настаняване въобще не са отворили. Голяма част от заетите в туристическия сектор решиха да сменят попрището си след като останаха без работа за над година заради ковид мерките.

По-трудно обаче се оказва не да резервираш ваканция, а да намериш място за колата си. Цените на паркоместата започват от 5 лева на денонощие и стигат до 20-30 лева, но места в големите курорти няма. Така тези, които са избрали да се настанят в къща за гости или малък семеен хотел, дори плащат по-малко за нощувките, отколкото за престой на колата им край морето. Курортите преди години са планирани основно за чужди гости, които пристигат у нас със самолет. Затова няма оставени места за паркиране на индивидуални коли и на автобусите, с които пристигат през това лято туристи от Чехия, Полша, Украйна и Молдова, обясниха от бранша.
Цените на баровете и заведенията край морето са почти същите като тези в центъра на София. За фрапе давате средно 3 лева, за кафе - 2 лева, а за коктейл около 10 лева. Бирата и безалкохолните вървят с надценка до 100% в сравнение с цените в магазина. Пици можете да намерите за 3-4 лева, а хубави хамбургери за по 10-12 лева.
Заради липсата на свободни шезлонги част от баровете край брега са се изхитрили и предлагат барбарони, пейки и столове ала шезлонги под чадър на своите клиенти, но изискват минимална консумация. Така, ако сте само двама ви обясняват, че масата е резервирана и ви предлагат столче на бара. А често сервитьорките “хитруват” и докато едната ви прибира бакшиша за мястото, другата идва да ви обясни след час, че мястото е заето за други клиенти. Така персоналът си изкарва двоен и троен бакшиш, но за сметка на недоволни клиенти.

Интересно е, че тоалетните около заведенията край плажа не са безплатни, а струват на туристите по левче, което неминуемо води до “ползване на морето” вместо на предназначените за целта места. От част от заведенията са решили въпроса като предлагат талони за санитарния възел, но за да получите такъв трябва да не сте срамежлив и да си поискате.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: мореплажЧерно море
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
40
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
плажна ивица за 2 000 човека,леглова база за 10 000 ,добре дошли!
122
3
 
36
 
! Отговори
до УВЕЛИЧЕТЕ ЦЕНИТЕ! преди 2 години
Къде виждаш в България магистрали?!? Ходил ли си по света да видиш на кое се казва магастрала. Две три платна в посока си е просто шосе. Дубай и АбуДаби върху пясъка са направили по шест ленти в посока, а тук е едно голямо нищо. За какво точно да се плаща допълнително.
121
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До LoraЗа жалост Гърция и Турция са с по-висок от нашия стандарт :( трудна работа да сравняваш най-бедната държава в ЕС с която и друга :)
120
18
 
5
 
! Отговори
До Лора преди 2 години
Ако нямаше много хотели по морето,цените щяха да са много високи.Това лято почивах в четиризвезден хотел за 60 евро на вечер стаята.Което си е напълно приемливо.
119
1
 
30
 
! Отговори
Lora преди 2 години
В туризма има стандарти и формули, които се прилгата, като например съотношението на размера на плажната ивица към броя легла, кото могат да бъдат създадени в даден курорт. Тази формула не се спазва изобщо през последните 20-30 години и презастрояването с места за настаняване води до проблеми с липсата на места по плажната ивица. Да не говорим какъв е ефектът и натоварването върху природата.
118
1
 
8
 
! Отговори
Lora преди 2 години
До УВЕЛИЧЕТЕ ЦЕНИТЕ!Сравнението на Поморие, например, или дори Варна с Амстердам е крайно неуместно. Може да ги сравняваш с курортите в Турция и Гърция, които предлагат подобен продукт и имат близък на нашия стандарт на живот. Цените на нощувките се определят от качеството и допълнителните услуги, които предлагат местата за настаняване, както и зависят от стандартите и икономическото развитие в съответната държава.
117
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Златни пясъци е санаториум за пенсионери - тлъсти бабички с хавлии се препичат като змии..
116
2
 
38
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Този хотел на снимката е или на хотел Дюн или хотел Хевън от Слънчев бряг. Тези два хотела построени на плажа, собственост на мутри са символ на упадака и корупцията в България. Толкова години управление и на БСП и на царя и на Винету не се намериха държавни органи да ги съборят. Обаче ако влезеш в трамвая без маска или в магазин изведнъж ще видиш как бързо се активират държавните органи и как бързо могат да ти изплющят глоба. Когато тези два хотела ги съборят тогава ще има промяна.
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 120: Дубровник ама града е пешеходен и примера който е даден е ако влезеш и паркираш на центъра, на пъпа както се казва. Има паркинги в зона 3 и там е по 30лв на ден. Само да знаете де.
114
5
 
17
 
! Отговори
Пешо Кайена преди 2 години
ЕИИИ 122--ПЪРВО МАГИСТРАЛАТА Е ПЛАТЕНА ОТ НАРОДА--С НАРОДНИ ДАНЪЦИ ОТ БУДЖЕТА..ВТОРО--ИМА ВИГНЕТТЕ (ВИНЕТТКА) = 97 ЛВ...ТРЕТО--ИМА ГОДИШЕН ПЪТЕН ДАНЪК НА КОЛАТА = ТОВА ЩЕ РЕЧЕ ДАНЪК ЧЕ КОЛАТА ГАЗИ ПЪТИЩАТА !! = ПЛАЩАЩ СЕ КЪДЕТО Е РЕГИСТРИРАН АВТОМОБИЛА.!!...ТОВА СА ТРИ НАЛОГ..А ТИ ИСКАШ И ТОЛЛ ТАКСА ДА ПЛАЩАШ НА 10 ПУНКТА С БАРИЕРИ, ТАКА ЛИ ??.......БОКО ЯКО ВИ ДЕРЕ..МАЛКО ВИ Е, БЪЛГАРСКИ МИШККИ .
113
2
 
2
 
! Отговори
Чичовото преди 2 години
До 109...Недей ...видях те от яхтата.
112
38
 
12
 
! Отговори
УВЕЛИЧЕТЕ ЦЕНИТЕ! преди 2 години
Крайно време е да се въведе платено пътуване по магистрала Тракия. Поне 100 лв на преминаване, което е сравнимо с цените на запад. Днес *** плаща 100 лв годишно,, и с големи претенции за никакви пари. Претенции-като плащаш по 100 лв на посока. Увеличените цени ще насърчат пътуването със самолет, влак ,, автобус-тоест няма да има толкова коли по морето. Цяла Франция ходи на море с влак, но не-***-иска с таралясника, а ида не плаща за паркиране!
111
25
 
17
 
! Отговори
УВЕЛИЧЕТЕ ЦЕНИТЕ! преди 2 години
За мен са обидни ниските цени на морето. Идва чужденецът, плаща 60 лв-и получава хотелска стая и ол инклузив. Ниските цени са за сметка на робския труд на наетите в туризма-там се работи по 20 часа на ден, за минимална заплата. За да се промени това цените трябва да бъдат увеличени-да няма хотел за под 200 евро нощувката. Хайде -дайте ми пример в Амстердам за хотел на цена под 300 евро на нощувка? дайте ми пример за хотел дв Дубровник, по евтин от 200 евро-няма такива. А в България-25 евро.
110
19
 
14
 
! Отговори
увеличете цените! преди 2 години
Категорично за паркиране трябва да се плаща скъпо-както е навсякъде по света. Беше даден пример с Дубровник-паркинг-200 евро на денонощие. Паркирането в Римини е поне 100 евро за 24 часа. Това насърчава да пътувате с обществен транспорт-цяла европа ходи на море със самолет или влак, само *** с кола,, а и иска да не плаща. Редно е паркирането да е поне 200 евро, колкото е и в Хърватските кукорти. Редно е и магистралите да са платени-поне 100 лв на преминаване, а не 100 за е годишно.
109
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро няма да почивам в България, както правя в последните 20 години. Почивал съм на всички континенти поне по два пъти, като предпочитам Испания и Италия. В България това не е почивка.
108
2
 
37
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Като съборят 3/4 от новопостроените бетонни грозотии, наричани още мутренски хотели, място ще има, а и може българите да се върнем към почивка на българското море.
107
11
 
11
 
! Отговори
200 евро паргинг преди 2 години
В Дубровник-паркингът струва 200 евро на денонощие. Толкова е и цената на евтин хотел. В Дубровник плащате по 400 лв за паркинг, но в България 10 лева са ви много(това е цената на паркинга в Поморие-и мрънкате,че ви е скъпо)
106
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер е, нямам търпение да отида да се доредя до резервация. Но като гледам пак ще трябва да почивам в Гърция :( Догодина обаче ще си хвърля хавлията още януари месец и дано ми се получи.
105
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех, ***, ***...
104
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 110Нас пък ни дреме, къде не ходиш. Ти ако много ходеше... едвали щеше да се обясняваш тук цял ден. Истината е че си поредния плювкуу по България, но живееш тук. Остави си паспорта и чао