Уникални находки в Перперикон - ансамбъл от ротонди

Проф. Овчаров разказва, че подобно нещо не е откривано и в Римската империя
20 авг 2021 09:25, Петя Славова
15

Уникални находки в средата на археологическото лято на Перперикон представи проф. Николай Овчаров. Сред тях най-голямо впечатление прави ансамбълът от ротонди. Открити са също купел за кръщене от VI век. Преди дни археолозите се натъкнаха на втора ротонда, а в момента вече разкриват трета. Първата беше открита миналата година.

"Сега имаме една друга, част от която открихме преди 2 години почти до базиликата. Допускам, че ще има и още, което означава, че вече става дума за цял некропол от такива мавзолеи", каза археологът проф. Николай Овчаров.

Интерес буди и тяхната концентрация, предава Bulgaria ON AIR.

"Такова нещо не е откривано не само на Балканите, но и въобще в Римската империя. Тези ротонди се водят като императорски гробници, но тук става дума за високи аристократи, може би са епископи", добави археологът.

В ротондите е имало саркофази, част от които обаче не са се запазили. Има и други - два от тях са били отворени още в древността. Други два предстои да бъдат разкрити. Сред находките има и купел за кръщене. Впечатление правят и над 120-те представителни предмета. Открити са още монети, сребърни накити за коса, реликварий и много други предмети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво беше скрито и продадено?
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този вече съвсем е изперкал от слънцето!!! Некропол с ротонди-мавзолеи на епископи... лелелелелеле...
12
0
 
9
 
! Отговори
Е преди 2 години
Дайте снимки де !
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре тоя пак откри една монета......
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На българските фашистки професори археолози само християнски работи им се привиждат. Те ще унищожат ценни археологически находки и някой важен слой, защото няма да му придадат нужната историческа важност. Те търсят християнски неща. Копаят докато намерят нещо християнско и спират там. А по-долу, че има още по-ценни тракийски неща, те не се интересуват от това. И ако намерят 2 пръчки на кръст паднали случайно, викат "Това е важна християнска находка!".
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този, защо му викат -"лъжливото овчарче"?
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците "газ пикаят"срещу нашите археологически находки.Но такива са археологическите факти.Докато те са се преселвали от Африка през островите в Средиземно море към Европа,в Българските земи е "кипяла"цивилизация и се е разширявала на запад.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опс. грешка.В пост 6 - да се чете:-" докато в Европа е шествал неандерталеца- (не цивилизования полу човек)" а не кроманьонеца, които е първия хуманоиден(модерен за времето си ) човек.
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по богата Държава на Археология в Европа от България.Това е факт неоспорим.Отнашите земи е тръгнала цивилизацията към Европа.До като в Европа е шествал кроманьонеца по нашите земи е имало цивилизация с култура и традиции.Ние сме дали на Европа повече от всеки друг,за да бъде цивилизована.
5
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости и фантасмагории с цел финансиранеПрилича на останки от ТКЗС строено от трудоваци
4
1
 
2
 
! Отговори
иманяр преди 2 години
Чудесен е живота в България !!Вие спестявайте от закуски.
3
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Невиждани досега ниши. "Професора" им вика ротонди. А те ниши. Щото ротондите малко по-големи. Около 30 пъти по-големи. Баба ми на село има такава ротонда. Понякога си пече чушки и компоти в ротондата. Верно не е виждано такова нещо, на ниша от три камъка да й викат ротонда.
2
4
 
18
 
! Отговори
иван преди 2 години
в австралия в сащ и никъде по света няма такова нещо браво че се вземат мерки да се запази това наследство и не потъпа в мазето на някой благодарим за труда професоре и на всички който са включени в него България е богата с хора като вас
1
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох и тоя и той като намери 2-3 камъка един върху друг и айдеее голямата находка невиждана по света.