Недостиг на учители и персонал дни преди 15 септември

Свободните позиции в образователната система в момента са 1500
1 сеп 2021 09:34, Ния Христова
46
Две седмици остават до началото на новата учебна година, а 1500 позиции за учители и персонал остават свободни. Най-голям недостиг има в големите области, като най-много оферти за учители има в София - около 200.
 
"Това са очаквани цифри и то само по някои предмети - математика, информационни технологии, природни науки и по специални предмети в професионалните училища. Защото специалисти с такъв профил могат да си намерят работа в областните градове много по-лесно. В момента търсим пенсионери, студенти, на учителите им се дават допълнително часове, което не им харесва много", каза председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той сподели, че е на мнение, че нагласата за еднакво заплащане на учителите трябва да се премахне.
 
"Пазарът увеличава заплатите на тези специалности докато се наситят. По тези предмети, които споменах, преподавателите са над 45 години. Те са специализирали. В много държави гимназиалните учители получават по-високи заплати, отколкото учителите в начален етап", допълни Александров.
 
"Близо 50 учители липсват в област Русе, но смятаме, че в скоро време те ще бъдат осигурени, за да бъде пълноценно обучението на децата. Най-големият недостиг е в Община Русе. Министерството на образованието трябва да вземе всички необходими мерки, за да бъдат запълнени тези бройки", коментира областният управител на Русе Борислав Българинов.
 
Той даде гаранция, че липсата на учителите по никакъв начин няма да попречи на учебния процес.
 
"Имаме отлична комуникация с Министерството, така че работим усилено и проблемите, които имаме, ги отстраняваме своевременно. Основният проблем е липсата на учители по български език и литература, информационни технологии, химия и физика. Резултатът от онлайн обучението не е добър, това се видя в крайните резултати", добави той.
 
Българинов сподели, че той подкрепя присъственото обучение. 
 

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България се изпразва откъм хора. Като няма хора с какво ще се прави икономика, образование и т. н.?... Без адекватно заплащане на труда няма как да стане. В Африка учителите взимат повече. Без пари толкова. В България работодателите искат работниците да са на фотосинтеза и в същото време да са някакво световно ниво... Не става.
22
1
 
15
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
В държавата има нещо сбъркано много отдавна. С такива заплати няма как да стане нищо. Сега покрай ковид-19 нещата се кротнаха с липсата на кадри, че нали безработица, но след като мине това с пандемията просто всички ще се юрнат пак навън и в България ще е пустиня. Това се говори отдавна, но не го вярват "мениджърите". През 2018 г. някъде нещата се обърнаха и в София не можеше да се намери и хигиенистка, толкова няма кадри за тези мизерни "заплати". Сега ковид-19 им дойде дюшеш на "мениджърите".
21
1
 
26
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Извинявам се, че се намесвам, но няма как да не напиша, че по-скоро учител ще уволнят, отколкото ученик да отпишат или преместят в друго училище.И всичко е свързано само с пари,пари и още пари. Някои от децата нямат респект към институцията.Могат да заключват учители, да ги бият и да се подиграват с тях. Знаят прекрасно, че нищо никой няма да им направи.Най-много да поканят родителите им на среща за разговор с психолог или с директора, но повече от родителите на децата агресори също са агресори.
20
0
 
23
 
! Отговори
истината преди 2 години
Преди 20 години в Софийския не можеше да влезеш с четворка на изпитите, сега СУ обявяват свободни незаети места септември месец и приемат без изпити само с оценките от средното образование.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли какво е "педагогическа" специалност и какво се "изучава" там? С една дума - НИЩО! Празни думи, лишени от смисъл и връзка с действителността. Един учител трябва да бъде добър специалист в поне една област, което е база за по-широка специална и обща култура, а цялата им измислена "педагогика" може спокойно да се побере в един семестър теория и най-вече - практика на терен, т.е., в училищата. Необходими ли са три години ПРАЗНОСЛОВИЕ, за да промотирате бездруго дълбокото им скудоумие?
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези раздути щатове, какво искате. Не може да не намаляват заетите в образованието при положение, че преди 30 години са се раждали по 100 хиляди деца годишно, а сега се раждат по 60 хиляди. По тази логика, има недостиг от 100 хиляди в армията, защото през 1980 година сме имали 130 хилядна армия, а сега около 30
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София не е България. В малките градове е различно.
16
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ае стига с тези манипулации.Директорите-дерибеи назначават за учебната година и после на борсата да им плаща пак държавата.Икономисват пари за бонуси и пазят места за "наш човек", или за "човек на човека".За обявено място 12 молби на кандидати 35-45г.,а тя назначава пенсионерка с мотива"да подпомогнем колежката,че й е ниска пенсията".После Пом.директорът ходеше да въдворява ред и най-вече децата дане изпопадат от прозорците.Лични наблюдения за 13 г. като административен персонал.
15
1
 
22
 
! Отговори
до №11 преди 2 години
Как ще върнат изключването от училище, като със свещ търсят да запишат повече ученици? Всеки един ученик е над 1500 лв. в бюджета на училището за година. Делегираните бюджети пречат да се изключват ученици. Никой не изключва ученици. Дори в Пловдив в кварталите се търсят ученици с фенерче на адресите. Впрегнали са учителите от училищата в махалите да търсят деца. Съкращават паралелки и учители.Хората от етносите заминават. Делегираните бюджети не им позволяват автономност. Зависими са от парите.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните години се лансира тригодишното педагогическо "образование" на най-некадърните, уж за да се попълни "недостига" на кадри. Влизат в университета неграмотни, и три години излизат със същата неграмотност, затова пък вече с тапия 4бакалавър" и "готов" за "пИдагог"- затова пък НЕКАДЪРЕН за каквото и да било. По няколко отявлени ***...аци и чуждоезични ромейчета ги правят луди още първия учебен ден, и след няколко месеца въпросните "бакалаври" се омитат.
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4 години ще се пенсионират още 10 000 учители. За това 2 години подред приемат на държавна издръжка студенти за педагогическите специалности. Но това няма да реши проблема. Има нещо сбъркано в държавата през последните 25-30 години. Учителите бяха подценявани. Заплатите им бяха обидно ниски.За това от преди 15 години няма желаещи да учат за учители.Те завършват и заминават да си търсят работа като детегледачки или друго да работят по света.Междувременн от януари се увеличи заплатата,но късно.
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви учители бе кой ще учат Новозагорска Сливенска Казанлъшка. Мъглиж. Гурково са със 100% ромейско население и не само там цялата провинция българите бягат оставят ромейския башибозук да вилнее по селата
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върнете ДИСЦИПЛИНАТА в училище, писането на ДВОЙКИ за нагла неграмотност и ИЗКЛЮЧВАНЕТО от училище на разните му там "проактивни", "лабилни" и прочие идЕ...оти с огромно самочувствие, които смъкват нивото на образованост и ПРЕЧАТ на всички останали! Затова: 1. Махнете делегираните бюджети; 2. Не ВСЕКИ е създаден да завърши каквато и да било степен на НЕГРАМОТНОСТ - върнете изключването от училище, за да повишите оценяванета на грамотните по ДОСТОЙНСТВО, а не по "завършен" клас.
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къде са тия свободни места ,, не съм педагог *** съм висшист ... ама бачкам за малка заплата, па чувам тия зимали 1500 лв ..
9
2
 
8
 
! Отговори
Петрова преди 2 години
Лъжец, не е истина. Само той и другия на 119го ли ка директори?Мазен позлизурко, който се страхуват от много способни хора.
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предполагам, че голяма част от онези, които искат да ги набоцкат задължително - са напуснали..... Продължавайте със задълженията и орязване на правата и ще напуснат и другите. В хората трябва да се работи като с хора, а не ка с мат'рял или ресурс или квадратчета на листа.....
7
2
 
9
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 2 години
Ами старите се песионирахме.....
6
0
 
12
 
! Отговори
Тия са за пребиване преди 2 години
Що бе, сектите не смогват ли да ви бълват достатъчно даскали? Ами заради Ковида и пътуванията та гуровците им са поразредили срещите с хахавелите си и от там недостиг на кадри в у-щата
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Увеличете им с още 1000 лв заплатите.
4
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам на такива данни, защото за да станеш учител както и при почти всяка работа в България трябват връзки. Та не се знае каква е реалността. Уж търсели кадри, но всъщност за да започнеш трябва да имаш човек. Сега очаквам да има и статия, че и ватмани търсят... Че и при ватманите е същото, трябва да имаш връзки... То в къде не е така? Непотизмът е характерен за комунистическа и посткомунистическа България.