Щетите от градушката в Пловдивско: За някои е 100%

Трагедията е неописуема, разказва земеделец
Обновена: 3 сеп 2021 12:51 | 3 сеп 2021 12:10, Петя Славова
19
Щетите от градушката в Пловдивско: За някои е 100%
Снимка: БГНЕС

Огромни са щетите върху земеделската продукция след градушката в Пловдивско. При някои от земеделците става въпрос за 100 процента.

"Растенията, всичко е смазано. Даже и поливниците са смазани. Всичко е на дупки. Просто трагедията е неописуема", обясни Панчо Груев пред БНТ.

"При мен ситуацията е същата като при колегата. Значи, от всички площи нямам една, която да е на по-малък процент. Всичко е 100%. Няма нищо. От поливните системи нищо не става, защото градушката беше много едра. Няма как да се ползва следващата година. Не знаем какво ще правим от тук нататък", каза земеделецът Живко Здравков.

"Нямаме никаква яснота по какъв механизъм и как ще ни бъде изплатено обезщетението. Единственото, което знаем само, е, че протоколите ще ни бъдат дадени в рамките на един месец. И това е. Абсолютно никаква друга яснота не мога да дадат от Общинска служба по земеделието в Калояново, защото казват, че министърът трябва да реши как ще е подпомагането", добави той.

Още по темата

 "При мен не са идвали представители на земеделските служби, тъй като в Калояново в общината от поземлена комисия обясниха, че описанието на съоръжения като оранжерии няма да бъдат описвани от тях. Няма да бъдат констатирани пораженията от тях. При мен дойдоха служители на община Калояново, които описаха пораженията, скъсани найлони, счупени стъкла. Писаха ми на 100% щетите, но казват, че те при тях нямат пари. Община Калояново няма как да ми изплати 100% поражения върху съоръженията. Никой не казва от къде и как ще дойдат пари и финансиране за тези неща", каза една от земеделките.

По закон има срок, в който земеделците трябва да започнат да изчистват полетата.

По думите на Панчо Груев вчера от проверяващите са казали, че може би ще вземат друго решение относно срока, защото виждат, че няма как за някакво определено време земеделците да почистят полетата заради лошото им състояние.

"Всичко това се обработва на ръка, не може машина да влезе и да изчисти полетата. Това е много труд и много време", обясни той.

Земеделецът Живко Здравков също коментира, че ще са му необходими средства, защото неговите полета се правят с мулч и се изискват много средства, за да се извади той от полето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
С всяка година градушките стават все повече / поне според мен /. Ако преди бяха около на пролет, сега градушки валят през цялата година. Застраховката е важна, но е време и земеделците да се събудат, някой плаща за тези ракети и за техните обезщетения. Не може само да искаш / бележка за земеделски проиводител, субсидии и т.н. /. Тези тук по дворовете не са големите производители, че икономиката да зацикли. Вчера, пък искаха производителите на грозде, ония ден бяха други. Всички искат от Държават
17
1
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Да не намекваш че е кацал някакъв аероплан с афганистанци - преводачи на американски войници. Щото на войник му се падали по двама.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16. Хващам се за доста работи и като не станат не рева да ми ги плащат от бюджета! Който го е страх от мечки не ходи в гората.
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДо 15Ами хвани се и ти една година да гледаш домати и ги изкарай на пазара в София като си вземеш и субсидиите. Пък тогава напиши нещо по темата
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14. Тук не говорим за градините на село, а за бизнес! Остъргали били дъното - глупости на търкалета. Ами субсидиите, които получават? А я *** на пазар в София да видиш по колко се продава продукцията им?
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези със съветите за застраховка ми приличат на Мария Антоанета и пастите. Хората са теглили кредити, ипотекирали имоти, остъргали са се до дъно, от къде пари и за застраховка.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видях ги самолетите лично, буквално направиха две кръгчета над Крумово за няма и 20 минути, но какво да се прави управляват ни безгръбначни *** 30 години...
11
1
 
2
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Да потърсят съдействие от протойерей Храч Мурадян.
10
1
 
6
 
! Отговори
До Застраховка? преди 2 години
"Застраховаш си продукцията и като се случи такова събитие те обезщетават"Колкото застрахователите обезщетиха жената със срутената застахована къща ли?
9
1
 
3
 
! Отговори
Яблена Натура преди 2 години
За инвестиция в мрежи против градушки чували ли сте? Ако чакате на държавата, няма да имате реколта.
8
1
 
5
 
! Отговори
РМС преди 2 години
Няма застрахователна култура ,но и няма държавна политика за земеделските производители...Държавата е трябва да помогне поне с две трети от разходите иначе ще има догодина земи само с технически култури.Това е смърт за селото и хората!
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе тия защо всяка година плачат за обезщетение, а не вземат да си направят една застраховка? Защо като всичко е наред си прибират печалбите, а като има градушка - да плащаме всички през бюджета! Аман от тарикати!
6
4
 
8
 
! Отговори
Застраховка? преди 2 години
Застраховаш си продукцията и като се случи такова събитие те обезщетават. Всяка година една и съща драма и почваш да се молиш на земелското министерство да ти плати за щетите...
5
5
 
7
 
! Отговори
бивш ракетаджия преди 2 години
Първо,по времето на "лошия комунизъм" ДЗИ поемаше щетите,и ги изплащаше на 100%!Второ,сегашните ракети са с много по-малко реагент,благодарение на др.Костов,и е чудо че изобщо вършат някаква работа!И трето,самолета като едно време се отклонява,за да се запази реколтата!Нищо от това сега го няма!Така че не чакайте чудеса!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова се прави застраховка.
3
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпроса е на минути да се доразбие градоносния облак, защо самолета не изчака. Нищо няма да му стане , а и това са някакви учебни полети. По лесно е да се убият финансово хората. При Бойко Борисов това никога нямаше да се случи.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Викайте Ристе Лодкаря да ви управи. Той може всичко.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацането на самолети с инджинери ядрени физици и дохтори,бягащи от ужаса на войната,е преди поминъка на месните хора.