Винопроизводители: Не си заслужава да берем грозде за 10 ст.

Протестиращи блокираха Е-79 тази сутрин в знак на протест
7 сеп 2021 16:05, Анисия Иванова
64

Блокада на главен път Е-79 край Монтана. Лозари от Видин, Враца, Монтана и Лом излязоха на голям протест тази сутрин и блокираха главен път Е-79 край Монтана. Те са недоволни от липсата на финансово подпомагане в сектора.

Разрази се и скандал заради обвинения в репресия към бранша от страна на директора на Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ) Красимир Коев.

"За 10 ст. да береш грозде просто не си заслужава. Ей сега ще подарим на този шеф една касетка грозде, белким се нахрани, както ние се храним с 10 ст.", каза Цецка Йорданова.

Причината според производителите на вино е, че няма адекватна подкрепа от страна на държавата.

"Има една действаща програма "Преструктуриране и конверсия", която е за инвестиции. Чудесно, ние правим инвестиции, държавата ни помага, но след това за преките разходи няма подпомагане", посочи винопроизводителят Калин Иванов.

Това автоматично прави българския продукт неконкурентоспособен, защото в повечето европейски страни държавата дава субсидии на лозарите.

"Когато ние се конкурираме в Европейския съюз и неговата субсидия, примерно един колега от Испания каза, че е получил толкова субсидия, че себестойността на гроздето му е отрицателна, а моята е 90 ст. Как да се конкурирам с него, като продаваме на един пазар", пита Иванов.

В знак на протест земеделците изхвърлиха продукцията си на пътя и блокираха движението за повече от час. Отговорен за ситуацията според протестиращите е шефът на ИАЛВ.

"В държавата вече работят над 320 винарски предприятия и всички те си садят собствени лозя и си ги берат. Не се ли сдружат и заедно да предлагат продукцията си, не виждам как ще оцелеят", заяви Красимир Коев.

Хората са категорични, че протестът ще продължи въпреки натиска.

"Надяваме се сега ИАЛВ да не започне да ни тормози. Очаквам го, малко като надигнеш глава и започват проверките и сигналите. Това са му прийомите на г-н Коев, неслучайно е известен тук като агент Зорге", отсече винопроизводител.

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Верно не си заслужава. Продавайте бентлитата и си търсете нормална работа на 1500 лв като не ви върви с лозаро- винарството. Дребните ми тарикати
12
5
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами да се обединят винопроизводителите с транспортния бранш и хотелиерите и да ходят на площада пред преЦедентството при оня с вдигнатия юмрук, да му потърсят сметка за "промяната", за липсата на правителство и бюджет, за неадкватната политика на служебния кабинет, за разпада на държавността и институциите, за престъплението спрямо българският народ в условията на пандемия, икономичска и мигрантска криза..Скоро море от недоволни граждани ще залее улиците на София и жълтите плочки на бойкикевците
11
5
 
13
 
! Отговори
Предприемач преди 2 години
Ох боже, тия и те ревнаха. Всеки иска държавата ей така да му биха субсидийка, той да върти синджира и ако може да сменя джипа и любовницата през 2 г. Т.н. винари правят в повечето случаи абсолютни шитни с добавен спирт и синтетични бои и аромати за по 8- 10 лв. бутилката. Вината на Лидл от Испания и Франция за по 5 кинта бутилката са в пъти по хубави от бозите на Ейнджълс, Минков Брадърс, Сайкъл и тема подобни псевдо винари. Лично мнение...
10
5
 
8
 
! Отговори
10 ст... преди 2 години
...е труда по прибирането. Как така не става ясно това ? - Работник събира и товари 500 кг. и получава 50 лв заработка. Гроздето на пазара е 90 ст- - 1 лв. Защо се правят на луди или това е национален спорт ?...-Има комбайни за грозде- като не искат да плащат да си купят- 500 х. евро и ще ги субсидират. Ама на им стига да съберат две и две.
9
9
 
13
 
! Отговори
123 преди 2 години
Хубавото българско грозде се хвърля, а чуждото скапано грозде - 3-то качество (което идва от Гърция и от кой знае къде) го продават на тройни цени. Стига сте внасяли скапана та стока от чужбина, а българската стока да я продавате за жълти стотинки.
8
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един иска да е лозар, друг розар, трети артист, четвърти певец, пети хотелиер и т.н. И всички искат да им осигуряваме доход!!!! От нашите данъц!!! Аз не съм излезъл да затварям магистралата нищо, че приходите са ми спаднали на 50 % последната година и половина. Ако трябва ще спра дейността на фирмата и ще пробвам друго. Цената показва, че това не се търси или са много на клона. Някои трябва да се откажат! Винзаводите са най-големите вносители на спирт за да докарат такива цени на пиалъка!
7
5
 
21
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Кажете къде е това грозде и ние ще ви го оберем за 10 стотинки. И до сега не мога да разбера, колко глупав трябва да си да започнеш бизнес без бизнес план и пазар. Това като онези с доматите и черешите, Държавата да ги изкупувала. Засадих фъстъци и протестирам няма на кого да ги продам за 20 лв. килото, Държавата да ми намери, а по хубаво ще е направо да ми ги плати.
6
10
 
15
 
! Отговори
Товарищ радефф преди 2 години
При моето управление хората фалират и няма какво да ядат, но пък корупцията е на световно ниво!
5
8
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Като не ви харесват цените - изнасяйте го бе, лозари. Вие не сте ли чували що е то фючърс?
4
3
 
16
 
! Отговори
Слави преди 2 години
Станете народни представители или зърнопроизводители .Ако не се случат там нещата-войската
3
1
 
29
 
! Отговори
zeus преди 2 години
До Доктор СънАлкохола не го правят производителите на грозде, а винпромите, които какво слагат във виното само те си знаят. Като цяло в България производителите са най-прецакани, изкупуват им продукцията за жълти стотинки, а стоките в магазина на космически цени. Най-много печелят разни прекупвачи и търгаши, които не са произвели стока и за една стотинка през живота си.
2
12
 
13
 
! Отговори
Х преди 2 години
Поредните мрънкачи!
1
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не берете много ми е зор, има много вносни и в пъти по качествени вина от вашите.