2098 жени са станали жертви на домашно насилие за година

Защитени ли са жертвите на домашно насилие?
27 окт 2021 20:15, Петя Славова
89
2098 жени са станали жертви на домашно насилие за година
Снимка: Pexels

Жена бе простреляна от бившия си мъж, който има ограничителна заповед да не я доближава в центъра на София. Случаят е от преди две седмици. Жертвата бе нападната във фризьорски салон, а това е само поредният случай на насилие между настоящи или бивши парньори, който за щастие завърши без фатален край.

По данни на МВР за последната година 2098 жени са станали жертви на домашно насилие.

Още по темата

Една от тях е Елена Александрова – майка на 8-годишно момче. По думите й в продължение на осем години тя е била жертва на домашно насилие. Къде е изходът за нея и хората, които са в подобна ситуация, до колко институциите помагат и работи ли системата в полза на хората – разказва Василена Гръбчева.

При Елина всичко започва с обещания за любов и семеен уют. Агресията, по думите й, се отключва в моменти, когато мъжът й е употребил алкохол.

"За хора, които са подложени на дългогодишно и системно насилие, е много трудно да подадат сигнал", разказва пред Нова тв Милена Димитрова, координатор на Националната гореща линия за пострадали от насилие в "Асоциация "Анимус".

През 2017 година Елена решава да потърси помощ от институциите. Подава сигнал в полицията и в отдел "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане.

"Той беше в тежко състояние. Извиках полиция. Направиха протокол и ни обясниха, че ако има още един такъв случай, той ще бъде задържан. За съжаление, още на следващия ден мъжът ми беше в същото състояние. Пак извиках полиция, но нищо не се промени", разказа жената.

От Софийската дирекция на МВР съобщиха, че имат получен сигнал за случая на 16 януари 2017 година. Изготвени са предупредителни протоколи на двама души, но служителите на реда не установили насилие. Елена обаче има и документ от съдебна медицина за побоя.

На територията на цялата страна има 9 кризисни центрове за пълнолетни лица с общ капацитет от 94 места и 19 за настаняване на деца, с капацитет от 196 места.

Сигнали за домашно насилие могат да се подават както в полицията, в Агенцията за социално подпомагане, така и в изнесените центрове в цялата страна. Жертвите могат да получат помощ по телефона, чрез имейл или на място в офисите на неправителствените организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Вече преди 2 години
Никакво удоволствие не остана.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След очертаващия се локдаун ,ще има още много пребити. Затворени в къщи, не могат да се виждат с любовниците и почват скандалите.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държа предварително да уточня: Не съм русофил! И всъщност много от коментарите ми ги окачествяват несправедливо като русофобски. Обаче, руснаците имат много хубави поговорки.И за случая много подходяща е следната: "Если и третий муж бьет по морде, может дело не в мужьях, а в морде?"
20
2
 
6
 
! Отговори
И едно време... преди 2 години
Навремето дядо ми яко млатеше баба ми. На какви гледки бяхме свидетели нямам думи! Гонеха се из апартамента. Хвърляше предмети по нея, та веднъж и ръката й счупи и нищо. Та сега ми приказват за домашно насилие! Ужас! Като си спомня тия гледки навремето, се ужасявам.
19
0
 
6
 
! Отговори
Пълна програма преди 2 години
Ако не е ковид фашизъм, ще са либерастки ценности. Празно няма. На ония горе не им дреме за насилието над жени(и мъже), даже е добре дошло.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъпници и хулигани сред мъжете винаги е имало както и пълни отпадаци и използвачки сред жените Сигурен съм че половината от тия са си заслужавали боя че и отгоре а другата половина наистина са жертви и заслужават помощ Тоя проблем трябва да се реши не да се политизира и феминизира
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Насилието над жени е най-високо в бившите соц.-страни. Това показва че руското зверство се е наложило. Като попаднат между стени зверовете бият жени, изнасилват затворници и т.н.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време нашите ми казваха да не взимам сегашната ми жена, да не се женя за нея, особено майка ми, ама аз не ги послушах и се оженихме! Заедно сме вече бая години и не знам как я търпя! Една ракия не моеш да изпиеш с авери, на всеки 5 минути ти звъни да се прибираш, инак точилката...
15
4
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
Вие може и да се майтапите и да давате примери наужким за мъже, които са малтретирани от жените си. Обаче това е реален проблем. Гледал съм социални експврименти (в Youtube), в които първо мъж крещи и вдига скандал на жена на публично място, а после актьорите си разменят ролите.В първия случай хората (от двата пола) масово защитават жената и нападат мъжа. Във втория случай обаче повечето не обръщат внимание на "леката свада", а единици бройки хора, двама трима най-много, защитават мъжа.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жените също са толкова гадни колкото мъжете бият децата си не по малко и жестоко отколкото ревът че понасят от мъжете си
13
4
 
8
 
! Отговори
Прост въпрос преди 2 години
А защо ги бият?Мъж съм, признавам - не бих я набил бившата, но си заслужава боя...Едно ми се иска да кажа на феминистките - сега жените имат права, но не са щастливи!Когато в миналото са нямали законни права, а мъж да ги обича, тогава са били щастливи...За мен жените сега са прецакани, имат държавна защита да злоупотребяват с правата си и да ги пази законът, но са изгубили любовта.Насила хубост не става,
12
0
 
8
 
! Отговори
Жо преди 2 години
Престъпници и хулигани сред мъжете винаги е имало и ще има. Причините за домашно насилие са няколко- нисък социален статус, лошо възпитание, живот без брак "на семейни начала", атеизъм, злоупотреба с алкохол. Все пак, според статистиката 2000 жени са само 0,1% ( или една на хиляда) от пълнолетните българки. Според турските сериали, там нещата са много по-зле.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде без дискриминация моля, леля ми млати почти всяка вечер чичо. Излезе ли някоя вечер, върне ли се пиян, ела да видиш кой е под домашно насилие.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо дискриминирате мъжете и не пише тяхната бройка пострадали от домашно насилие?
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И поне 1048 от тях напълно са си го заслужили
8
4
 
14
 
! Отговори
SS преди 2 години
Поредната феминистка статия. В природата на жените е вечно да мрънкат ,да се оплакват,вечно да са недоволни,и напоследък жертва на насилие. Има жени които не знаят кога да млъкнат ,други сами си търсят боя ,без да го осъзнават !
7
3
 
7
 
! Отговори
Тоест преди 2 години
1 на милион дневно. Всеки мъж го тормозят средно трикратно ежедневно
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за насилието по улицата някой съобщава ли да виждаме по телевизията тоз как набилнякой и какео от това няма контрол
5
0
 
17
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
В повечето случаи имат предвид единствено физическото насилие, а психическия тормоз остава някак в периферията и никой не му обръща внимание (независимо от пола на жертвата). Мъжете са подложени на тормоз наравно с жените, затова има нужда от повече гласност по темата.
4
0
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Пловдивчанката дето закла мъжо си....